Melita, pomagaj! Naj sinu povem, da imam drugo?

27-letni očka je v veliki delimi. Za pomoč je prosil strokovnjakinjo za partnerski odnos in vzgojo otrok Melita Kuhar. Kaj bi mu svetovala ti? 

Melita, pomagaj! Naj sinu povem, da imam drugo? (foto: Shutterstock) Shutterstock
9. 12. 2015

Piše: Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok

(Kdaj) naj povem sinu, da imam drugo?

Sem bralec in priznam, da Cosmo na skrivaj berem. Skušam razumeti, kako razmišljate ženske, kaj vam pomeni največ in kaj pričakujete od nas, od mene, ki sem star 27 let. Imam pet let starega sinka, ki se je rodil v kratkotrajni burni zvezi, ko sem bil mlad in zmešan. Sedaj imam resno zvezo že nekaj časa, a jo skrivam pred sinom, ne vem, kako, kdaj naj mu to povem? Stike imava z bivšo urejene, mi je pa rekla, da noče, da sin izve za novo partnerko in sem v stiski. Rad bi bil sodelujoč starš z bivšo, obenem pa imam rad novo žensko in bi rad, da jo sin sprejme. Mu lahko to povem? Kakšno posledice bi imela novica za sinčka, da ima oči že drugo punco?

Odgovor Melite Kuhar

Po razpadu partnerske zveze je nekako pričakovano, da boste našli novo partnerko, še zlasti, ker ste mlad očka. S tem ni nič narobe, zato predlagam, da sinu na primeren način poveste, da imate novo partnerko in da želite, da se spoznata. Namreč, vi boste vedno njegov očka in tega vam nihče nikdar ne more preprečiti. Otroci si želijo, da smo starši mirni, srečni in zadovoljni, pa čeprav v objemu nekoga drugega.

Iz lastnih otrok se prosim ne delajmo norcev. Povejte sinu, kako stvari stojijo, kje je sedaj vaš srček in da bo vedno tudi on imel svoje mesto v vaši novi zvezi in morebitni družinici. Vzemite si čas, spoznajte ju, saj verjetno tudi vaša nova partnerka potrebuje svoj čas, da se bo navadila na vašega otroka in se zavedala, da vas bo vedno malce delila z njim. Pomembno za sina je, da se zaveda, da je ljubljen in varen tako ob mami kot ob vas, pa čeprav živita narazen. To, da bivša ima pomisleke glede nove ženske, je pogost pojav, pa vseeno gre življenje naprej in otroci so mnogo bolj prilagodljiva bitja, kot mi odrasli mislimo, da so. In seveda se kaj hitro lahko zgodi, da bo tudi bivša našla novega partnerja, ko se boste tudi vi morali sprijazniti s tem, da bo vašega sina vzgajal nekdo drugi, tuj človek. To so tako imenovane sestavljene družine, ki so vedno bolj pogoste, saj je tudi ločitev in razhodov čedalje več. Zato: srečno in pogumno predstavite novo izvoljenko sinu.

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar, ki vodim projekt Svetovalnica, dosegljiva sem na tel.št. 031 666 168. Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali mi poslali vprašanje, pišite na: info@svetovalnica.si.

Več o zgoraj napisanem si lahko preberete tudi socialnem omrežju www.facebook.com/Svetovalnica.