Med nebom in zemljo

Greste z nami kajtat?

27. 5. 2004

Spomnim se, kako sem na poti skozi dnevno sobo obstala pred TV-ekranom z odprtimi usti, ko sem prvič zagledala vragolije, ki so jih izvajali na vodi in nad njo z desko in s padalom. Le kaj je to???

Z bratom sva se spogledala, na obrazu se nama je zarisal tisti nejeverni nasmešek ali-je-to-res-mogoče. Seveda je. In mogoče je tudi, da boste z nami, ko se bomo učili kajtati!

Kiteboarding …

Šport, ki ga dobimo, če sestavimo prvine deskanja na snegu (snowboardinga), deskanja na vodi za čolnom (wakeboardinga) ter jadralnega padalstva (paraglidinga). Ko vzamemo desko, ki si jo nataknemo na noge, in v roke primemo kratko palico, na kateri je na 20 do 25 metrov dolgih vrvicah pripet zmaj ali padalo, smo pripravljeni, da nas veter s svojo močjo ponese kajterskim dogodivščinam naproti.

Šport, ki v zadnjih letih osvaja in zasvoji prenekaterega športnih dogodivščin željnega raziskovalca, smo se odločili ponuditi tudi vam. Brez panike! Vse bo potekalo počasi, korak za korakom. Ne zahtevamo življenjepisa in dolgoletnih izkušenj na tem področju! Zaželeno pa je veliko dobre volje in volje nasploh, čim močnejša želja po novem, srček, ki bije za nekoliko bolj adrenalinske športe, in nekaj časa.

Za strokovni del bo poskrbel sam pionir slovenskega kajtanja (in deskanja na snegu) Andrej Černe (ŠD Sportpoint)! Po tem podatku ni treba zagotavljati, da boste v varnih rokah, kajne?

Ja, kako pa?

Najprej se seveda prijavite do 11. JUNIJA na Cosmopolitan, ‘Šola kajtanja’, Vošnjakova 3, 1000 Ljubljana (sprejemamo tudi fotokopije). Mi vas bomo izžrebali, poklicali in sporočili termine naših ‘avanturic’ (druga polovica junija in začetek julija, malo se bomo prilagajali vremenu). Začeli bomo z osnovami spuščanja oziroma upravljanja zmajčkov in padal na suhem ter tako počasi prešli do vožnje z rolko po suhem. Naslednjič bomo vse to ponovili (ali vsaj skušali ponoviti) v vodi z desko.

Slišati je noro, kajne? Saj tudi je! Kot je rekel Andrej: “… in že se pojavi trditev, ki jo je izrekel marsikdo, potem ko je osvojil osnove tega športa: Droga, to je droga!” In mi pravimo: Čemu droge, če smo lahko pozitivno zasvojeni z zanimivimi športi! In to vam ponujamo. Šolo kajtanja, po kateri si boste želele še … in še … Si drznete?

Začetki kitebordinga

Segajo v Francijo, od koder se je ideja preselila v ZDA, kjer se je tudi udejanjila in postala šport. Vsesezonski šport, saj ob dobrem vetru ni ovir za kajtarje na vodi, snegu, ledu ali travi z različnimi rekviziti. Večina kajtarskih navdušencev se odloči za kajtanje na vodi. Sicer pa je kajtanje šport, ki se ga lahko ob primerni in varni predstavitvi nauči vsak, ne glede na leta.

Ulla Hamberger

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri