Maturantska četvorka v Ljubljani

Moto letošnje najbolj množične prireditve Maturantska četvorka, ki je potekala danes, 20. maja točno ob 12. uri v več kot 50. krajih osmih evropskih držav, naj bi bil tudi jasen in odločen NE alkoholu in prepovedanim drogam.

20. 5. 2011

Glavni koordinator plesanja ulične četvorke, ki poteka v okviru projekta EQDF (European Quadrille Dance Festival), Rudi Kocbek si je želel, da bi maturantom ta dogodek ostal v lepem spominu:

"Želimo, da maturantje druženja in plesnega dogodka ne bi izkoristili za opijanje. Zato smo veseli aktivne podpore dogodka Ministrstva za zdravje, policije, Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, inšpekcijskih služb, nevladnih organizacij in lokalne skupnosti. V vseh mestih, kjer bo potekala prireditev pod okriljem Plesne zveze Slovenije, so lokalni soorganizatorji podpisali dogovor, da bo dogodek izpeljan dostojno in v ponos vsem, predvsem pa brez tako imenovanih 'after party-jev', ki bi lahko imeli za posledico prekomerno uživanje alkohola in prepovedanih drog!"

Tradicionalna Maturantska četvorka je potekala v 22. slovenskih krajih in več kot 30. krajih v sedmih evropskih državah.

Pričakujejo najmanj 30 tisoč plesalcev

Organizatorji pričakujejo letos najmanj 30 tisoč plesalcev, ali jim je uspelo ali ne, bo znano naknadno.

Najbolj  množična udeležbo v Sloveniji so pričakovali v Mariboru, kjer naj bi jih plesalo približno 2500. Plesali so tudi v Celju, Novem mestu, Murski Soboti, Lendavi, na Ptuju, v Velenju, Trbovljah, Slovenj Gradcu, Litiji, Tolminu, Kopru, Sežani, Črnomlju, Kočevju, Sevnici, Slovenskih Konjicah, Slovenski Bistrici, Ljutomeru, Kranju, v Ajdovščini in Novi Gorici. Predvidoma je bilo vključenih v projekt EQDF2011 v Srbiji 15 mest, na Hrvaškem 6, na Slovaškem 5 mest, v Makedoniji 4 in na Madžarskem, v Bosni in Hercegovini ter Češki Republiki po 1 mesto. V tujini jih je največ plesalo na Slovaškem.

Maribor bo obiskal minister dr. Marušič

Na Titovem mostu v Mariboru so se aktivnosti v okviru Maturantske četvorke začele že ob 10. uri.

Na osrednjem prizorišču, kjer so se maturanti pripravljali na slavnostni ples, so člani Fundacije Z glavo na zabavo in Generacije Nulanula mlade spodbujali k zabavi brez alkohola in drog ter jih hkrati opozarjali na nezdružljivost škodljive rabe alkohola z aktivno udeležbo v cestnem prometu.

Minister za zdravje dr. Dorijan Marušič in mariborski župan Franc Kangler sta sodelujoče nagovorila tik pred 12. uro, osebno pa sta se z maturanti srečala v sprehodu, ki je potekal preko mostu reke Drave med 11.15 in 11.50.

Maturantska Četvorka 2011