Matcha čaj – zeleni eliksir mladosti zvezdnikov

Med ljubitelji sta tako Lady Gaga kot Brad Pitt. Tudi Bradova njegova nekdanja žena Jennifer Aniston ga menda obožuje in nekaj svojega naravnega eteričnega sijaja in mladostnosti naj bi dolgovala prav temu napitku.

promocijski material (foto: promocijski material) promocijski material
20. 11. 2019 | Promocijsko sporočilo

In kaj obožujejo zvezdniki?

Matcha zeleni čaj je v zadnjem času postal praktično tako slaven, kot je sama Lady Gaga in razlog za njegovo slavo niso le številni zvezdniki, ki v medijih, na socialnih omrežjih in včasih tudi na begu pred paparaci pozirajo s skodelico vročega zelenega napitka v rokah. Ne, razlogi, da si privoščijo okusen matcha čaj so precej dobri in podprti s številnimi zdravstvenimi argumenti.

Namesto kave si privoščimo matcha čaj

Zeleni napitek matcha je izredno orožje v boju proti stresu, s katerim se slavni in tudi malo manj slavni bojujejo vsak dan. Vsem se zgodi, da kakšen dan kar ne vemo, česa se najprej lotiti, okolica in tok vsakdanjih dogodkov pa narekuje še svoje zahteve, ki še povišajo nivo stresnih hormonov v krvi, s čimer je fokus še nižji, pade pa tudi učinkovitost. Tega si zagotovo ne želi nihče.

Ob skodelici z L-teaninom bogatega čaja se lahko ta težavica kaj kmalu razreši, saj študije kažejo, da aminokislina L-teanin, na telo vpliva tako, da izboljšuje mentalno počutje, zmanjšuje stres, poveča fokus in dolgoročno vpliva tudi na boljše spanje, kar prav tako pripomore k boljšemu spopadanju z vsakdanjimi stresnimi situacijami.

Aminokislina L-teanin ima to sposobnost, da lahko prečka krvno-možgansko pregrado in tako vpliva na centralni živčni sistem, na same receptorje ter na izločanje stresnih hormonov, kot sta kortizol in adrenalin. Ob tem se izloča tudi več serotonina in dopamina. To sta dva večini dobro poznana in opevana hormona sreče, ki pa lahko postaneta vsakodnevna gosta prav vsakega. Le okusen matcha čaj si je treba dovolj pogosto privoščiti.

Naslednjič, ko se boste s prijatelji dogovarjali za kavico in klepet, predlagajte ta posebni eliksir, ki bo zlahka nadomestil kavo. Ljubitelji bodo navdušeni. Vsi ostali, ki ga še ne poznajo, pa se bodo zagotovo navdušili zelo kmalu.

Tako, kot so se navdušila tudi dekleta iz podjetja Malinca, ki je sprva na poličkah spletne trgovine ponujalo čaj v prahu, kasneje pa so dodali še trendi različico Matcha latte mix, ki je prepričala tudi tiste, ki samega čaja običajno ne pijejo. Dekleta so postala prave navdušenke in pravijo, da s pomočjo njegovih učinkov še raje in bolj učinkovito delajo, o odličnih rezultatih pa poročajo tudi vsi ostali, ki so obe okusni in dišeči različici zelenega napitka z Malincinih poličk že preizkusili.

Kaj je pravzaprav matcha čaj?

To je rastlina z latinskim imenom Camellia sinensis. Ne, ne gre za kakšno skrivnostno rastlino, gre namreč za grme čajevca. Torej za enako rastlino, kot je tista, iz katere pridobivajo čisto običajen zeleni čaj, ki ga pozna večina. Obe različici čaja se razlikujeta v načinu pridelave. No, ne le pridelave, tudi pripravi in uživa se ga malce drugače, saj so Japonci poskrbeli za stoletja dolgo tradicijo, ki je pitje tega čaja oblikovala v čisto poseben ritual, ki spremlja njihove tradicionalne ceremonije.

Poseben zeleni čaj priprava zaznamuje tako, da si jo resnično dobro zapomniš. Za okusen matcha čaj namreč potrebuješ čas, bambusovo metlico, s katero ga počasi raztopiš in posebno japonsko skodelico. Piješ ga počasi in z občutkom, da lahko čutnice resnično okusijo tisti njegov poseben umami okus. To je tako imenovani peti okus, ki ga, poleg sladkega, slanega, kislega in grenkega, priznavajo tudi znanstveniki, vključuje pa globino vseh okusov združeno v eno samo neverjetno okusnost.

Da bi grmički razvili pravo barvo in okusnost, je potreben poseben postopek pridelave. Matcha čaj pridobivajo tako, da rastline pokrijejo s temnimi ponjavami. Na ta način proizvedejo več klorofila, kar daje mletemu čaju značilno intenzivno zeleno barvo. Tudi vsebnost L-teanina je s tovrstnim gojenjem rastlin višja, posledično se izboljšata tudi okus in učinek na človeško telo, kar so vedeli že menihi, ki so ta čaj prvi začeli uporabljati za sprostitev in boljši fokus med meditacijo.

Morda je ravno matcha čaj tisto, kar pogrešaš v svoji vsakdanji lepotni rutini

Uporaba matche ni omejena le na pitje. V podjetju Malinca pravijo, da stranke pogosto sprašujejo tudi po lepotnih namenih uporabe in da ob uporabi njihovega izdelka poročajo o lepši koži, boljši zbranosti, celo izboljšanju težav z lasiščem.

Če v Google vtipkamo besedno zvezo matcha prah recepti, lahko poleg številnih fantastičnih receptov za napitke, ki jih je mogoče pripraviti s pomočjo tega zelenega prahu, najdemo tudi veliko okusnih prigrizkov, peciv in desertov. Pa ne le jedi, tudi recepte za obrazne maske lahko najdemo.

Ja tako je! Zelene maske za obraz so pravi hit in uporaba matche se je razširila tudi na beauty področje. Razlog za to so njeni pomirjevalni in protivnetni učinki, za katere se lahko zahvalimo cinku, vitaminu C in številnim drugim hranljivim snovem. Visoka vsebnost antioksidantov poleg vsega poskrbi še za odličen antiageing efekt, česar se vsekakor razveseli vsakdo, ki si želi še dolgo ohraniti mladosten videz.

Med lepotnimi recepti za razvajanje je maska vsekakor nekaj, kar je vredno poskusiti, saj tisto, kar odlično učinkuje od znotraj navzven, običajno dobro dene tudi v obratni smeri, torej s površine kože navznoter.

Kaj lahko pričakujemo, če redno pijemo matcha čaj?

O tem, da je zeleni čaj za hujšanje zelo primeren napitek, pišejo v številnih člankih in študijah. Še boljši učinek pa dosežemo, če pijemo matcha čaj. Z njim lahko dosežemo tudi do desetkrat boljše rezultate, saj v primerjavi z običajnim zelenim čajem vsebuje precej več antioksidanta ECGC, kot skrajšano imenujemo flavonid epigalokatehin galat. Ta je namreč glavni razlog, da telo ob uživanju čudežnega napitka pospeši svoj metabolizem in kuri več kalorij.

Iz telesa odplavlja tudi toksine, s čimer se zmanjša vnetno stanje, to pa dodatno pospešuje proces izgube odvečnih kilogramov. Vse to je posledica tega, da v čaju zaužijemo cele lističe rastline in ne le tekočino, v kateri so se le-ti namakali. Učinek je z zaužitjem cele rastline, ki je bila tudi vzgojena tako, da vsebuje več dobrih snovi za telo, vsekakor boljši.

Kadar torej pijemo zeleni čaj za hujšanje, bi bilo morda dobro razmisliti o tem, da je uporaba matche v ta namen še bolj smiselna. Hujšanje bo s skodelico toplega napitka, ki bo poskrbel tudi za lepoto kože še bolj zabavno. Redno pitje ravno zaradi protivnetnih in tudi antibakterijskih značilnosti dokazano izboljša tudi imunski sistem. Matcha zeleni čaj je torej res dobrodošla podpora telesu, ki ne poskrbi le za lepoto, ampak tudi za zdravje, ki je pravzaprav resnično bistvo lepote.

Boste kavo? Ne, hvala. Raje bi matcha čaj …

Jasno je, da v vseh oblikah tudi zeleni čaj priprava razlikuje od kave in tudi matcha čaj v tem pogledu ni drugačen. Razlika med čaji in kavo pa ni le v pripravi, ampak tudi v delovanju. Tisti, ki kave ne prenašajo dobro, so učinke v živo zeleni prah zmlete rastline spoznali med prvimi. Rastlina čajevca vsebuje tudi do petkrat več kofeina kot kava, a deluje popolnoma drugače. Kofein se v kri sprošča veliko počasneje, za kar poskrbi ravno aminokislina L-teanin. Učinek je zaradi tega enakomernejši in traja dlje. Ni hitrega dviga in padca energije, kot se to rado zgodi pri kavi. Odpadejo tudi simptomi, kot so razbijanje srca, tresenje in živčnost. Ravno obratno. S svojim delovanjem bo matcha čaj poskrbel za sprostitev in dvig energije hkrati. Več bi si res težko želeli.

Namesto napitka pa lahko pripravimo tudi številne sladice in druge dobrote in se ob kulinaričnem razvajanju z matcha prah recepti prebudimo ter oskrbimo z vsem dobrim, kar nam ta rastlina ponuja. Odlično se prileže v jutranjem smutiju, raznih t. i. zelenčkih, z njim pa lahko obarvamo tudi kreme, torte in peciva. Kako izgleda kakovosten matcha čaj, so pojasnili v podjetju Malinca, kjer so tudi pokazali kakšne barve mora biti. Pri njih namreč lahko dobite originalni japonski premium matcha čaj iz ekološke pridelave, kar je najboljša izbira med tovrstnimi čaji. Barva mora biti lepe živahno zelene barve, okus pa intenziven, ne preveč grenak in tudi ne preveč sladek. Seveda pa ga je potrebno tudi pravilno pripraviti. Voda naj ima največ osemdeset stopinj, saj lahko voda, ki je še bolj vroča, uniči dobre snovi, čaj pa je lahko hitro pregrenak.

Trend, ki je trend postal upravičeno

Ob naslednji fotografiji Gwyneth Paltrow ali pa Brada Pitta, ki z velikim lončkom zelene tekočine tečeta pred paparaci, se torej ne bomo več čudili, kaj točno je to zeleno čudo, ki ga tako pridno pijejo zvezdniki. Gre za pravi eliksir mladosti, ki ga je zaradi vseh pozitivnih učinkov resnično vredno preizkusiti.

Matcha čaj v prahu ali pa njegovo odlično Matcha latte mix različico je mogoče dobiti na www.malinca.si , na voljo pa sta tudi v vseh hipermarketih in določenih supermarketih Mercator.