Marika Prošek: strastna nogometašica, ki bi rada postala trenerka

Dnevi, ko smo punce ob igrišču ali pred TV ekrani evforično navijale za postavne nogometaše, so mimo. Skoraj.

Marika Prošek: strastna nogometašica, ki bi rada postala trenerka (foto: Goran Antley, Shutterstock) Goran Antley, Shutterstock
25. 4. 2013

Danes že več kot 100 igralk Ženskega nogometnega kluba Radomlje dokazuje, da smo lahko punce prav tako strastne tudi na igrišču in do potankosti obvladamo okroglo usnje. Čeprav je vloga ženskega nogometa v slovenskem prostoru majhna in neopazna, so zagrizene slovenske malonogometašiceodlične športnice.

Takšna je tudi Cosmo bejba Marika Prošek, vezna igralka iz ŽNK Radomlje.

Kdo te je navdušil za nogomet?

Najprej smo žogo brcali le doma z bratom, sestro in sosedi, nato pa sem se vpisala na gimnazijo, našla nekaj somišljenic in skupaj smo prepričale ravnatelja dijaškega doma, da je organiziral treninge tudi za nas. Takrat sem se zaljubila v futsal in en trening na teden mi je postal premalo. Prijatelj mi je povedal, da ima NK Interblock tudi žensko ekipo in tam sem spoznala nekaj deklet, ki so moje soigralke še danes. Vmes smo igrale še v NK Brinje, sedaj pa smo del ŽNK Radomlje.

Šport nam lahko da odlično popotnico za življenje ...

Vsi ekipni športi spodbujajo sodelovanje, učijo nas prilagajanja ter odgovornosti, ker vsako posameznikovo dejanje vpliva na celotno ekipo. Da lahko učinkovito usklajuješ šport, šolo in zasebno življenje, se hitro naučiš tudi organiziranosti in razporejanja časa. Vsak športnik pa lahko pove, da samo talent ni dovolj; če želiš biti uspešen, moraš biti tudi marljiv in vztrajen.

Končala si gimnazijo. Si se vpisala na fakulteto? Kakšne bi bile tvoje možnosti poklicne poti v vlogi profesionalne nogometašice?

Študiram razredni pouk na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Poklicna nogometašica verjetno ne bom nikoli, me pa mika, da bi združila veselje do dela z otroki in ljubezen do nogometa ter postala trenerka. Kaj bo prinesel čas, ne vem, moja cilja stazaenkratuspešno končati fakulteto in čim bolj napredovati v nogometu.

Rezultati ne pridejo sami od sebe, zanje je potrebno tudi odrekanje, dobra volja in trud ...

Usklajevanje zahteva veliko napora predvsem zato, ker je potrebno izkoristiti vsako minuto, ki je na voljo. Sama sem najbolj hvaležna družini in prijateljem, ki me podpirajo in razumejo tudi, kadar nimam časa zanje. Poleg tega pa so v ŽNK Radomlje same super punce, tako da je tudi na treningih dobro vzdušje. Veliko časa preživimo skupaj, zato so treningi pravzaprav super kombinacija nogometa in druženja s prijateljicami.

Spremljaš tudi UEFA Ligo prvakov. Za koga navijaš? Kdo je tvoj vzornik? Imaš tudi vzornico iz vrst ženskih nogometašic?

Že več let navijam za FC Barcelono. Zame je najboljši igralec na svetu Xavi, za vzornika pa imam tudi SergiaBusquetsa, ki je eden najbolj podcenjenih nogometašev. Med najboljše nogometašice pa zagotovo spadajo Hope Solo, AbbyWambachinAlex Morgan.

Ne blestiš samo na travnati zelenici, temveč tudi pred modnimi kamerami. Posnela ste fotografije za koledar Ženskega nogometnega kluba Radomlje.

Fotografiranje je bilo zelo zanimivo, za nas povsem nova izkušnja. Mislim, da smo se odlično odrezale in se ob tem tudi zabavale, s koledarjem pa klubu pomagale do finančnih sredstev.

V okviru aktualnega vseslovenskega turnirja SiOL POKAL se v 12 krajih po Sloveniji pomerjajo ljubiteljski igralci malega nogometa; tudi sama si se želela prijaviti, vendar pravila tega žal ne omogočajo (op. p. Marika je registrirana igralka, saj igra v Slovenski ženski nogometni ligi). Kaj te je pritegnilo na projektu?

Poleg mikavne nagrade mi je najbolj všeč, da je projekt zelo odmeven in da je prijavljenih veliko ekip. To prinaša veliko možnosti za uživanje ob igranju in gledanju nogometa, nabiranje izkušenj, razvedrilo in druženje. Organizacija je zelo dobra, pritegnile so me tudi različne dejavnosti za obiskovalce, ki potekajo med turnirjih po vsej Sloveniji, tako da je dogajanje zanimivo tudi za obiskovalce.

Meniš, da se bodo punce opogumile in na SiOL POKAL-u izzvale fante? Kakšen nasvet jim lahko daš?

Upam, da se bo našla tudi kakšna ženska ekipa, ker bi to popestrilo dogajanje in privabilo gledalce. Vsi navijači bi bili zagotovo na strani deklet in to bi jim prineslo veliko prednost, še posebej, če bi jih fantje podcenjevali. Punce, ne se ustrašit, prijavite se, porabite nekaj kalorij in se ob tem zabavajte!

SiOL POKAL ima tudi družbeno-odgovorno noto. Varovanci Botrstva pod okriljem ZPM Ljubljana Moste-Polje bodo uživali na poletnih nogometnih počitnicah.

Glede na finančno krizo, v kateri smo se znašli, si vedno več družin ne more privoščiti počitnic, kaj šele celoletnega plačevanja članarin v nogometnih klubih, opreme in priprav. Taki projekti dajo otrokom upanje in jim polepšajo poletje. Vsaj za en teden lahko pozabijo na težave in uživajo v družbi vrstnikov. Upam, da bo število otrok, ki se bo udeležilo nogometnih počitnic, čim večje.