Male skrivnosti polnega prašička

Zmernost in varčnost nista preživeti vrednoti, tudi vam lahko zagotovita miren spanec. Ne dajeta sicer takojšnjega zadovoljstva, zato pa zagotavljata finančno varnost in na daljši rok omogočata kakovostno življenje.

29. 11. 2001

Pogosto posedam v družbi prijateljic, ki so v svojih poklicih večinoma uspešne. Poleg tega so tudi ambiciozne, samozavestne, neodvisne in polne načrtov za prihodnost. Eden izmed načrtov je seveda nakup stanovanja. Kadarkoli pa steče beseda o tem, večino – nekje sredi pogovora – zagrabi panika. Težko si predstavljajo, kako jim bo uspelo prihraniti toliko denarja in koliko časa je potrebnega za to.

Seveda takoj sledijo naporna razglabljanja o varčevanju, o nujnosti varčevanja za dodatno pokojninsko zavarovanje in kako pomembno bo kmalu postalo tudi dobro zdravstveno zavarovanje (nadstandardna zavarovanja). Pa tudi o tem, kako katera izmed nas napreduje pri ustvarjanju zlatih rezerv – lastnega sklada, ki ti daje občutek varnosti in zagotavlja finančno stabilnost, kadar se znajdeš v posebnih življenjskih situacijah (recimo ob izgubi službe).

V njem naj bi bilo vsaj toliko denarja, kolikor zaslužiš v treh mesecih, bolje pa je, če je v njem varno shranjena vsota denarja enaka višini šestih osebnih dohodkov. Tako vsakič odkrijemo neskončno število pomembnih in manj pomembnih stvari, za katere bi morale nujno varčevati, in ob tem se nam vedno pošteno zvrti v glavah (nikoli mi ni čisto jasno, ali so za to krivi popiti koktajli ali tema pogovora!).

Na koncu ostane eno samo nerazrešeno vprašanje: kako naj privarčujemo ves ta denar in pri tem ostanemo normalne?

Sanje na papirju

Seveda ne gre za to, da se začnete kar naprej in povprek nečemu odpovedovati in varčevati pri vsem – to bi vas zanesljivo spremenilo v “kronično nesrečno bitje”. Varčevanja se morate lotiti premišljeno in sistematično. Najpomembneje pa je, da preden začnete kupčkati denar, jasno opredelite cilje varčevanja: zakaj boste varčevale, v kolikšnem času želite in lahko privarčujete želeni znesek in seveda, popolnoma jasno vam mora biti, koliko denarja morate dajati vsak mesec na stran in kako ga boste privarčevale.

Vzemite svinčnik v roke (obvezen pripomoček pri praktični uporabi te rubrike), privlecite na plano svojo osebno bilanco (če je nimate, si jo lahko sestavite po receptu iz prve številke Cosma) in začnite. Še prej pa si preberite nekaj namigov, ki vam utegnejo koristiti pri načrtovanju.

Nedotakljiva mala zadovoljstva

Nuša, 27, pravi: “Enkrat na teden si privoščim obisk savne in vsakih štirinajst dni klasično masažo pri izkušeni maserki. To mi resnično veliko pomeni. Kadar denarja ni dovolj za vsa razvajanja, se raje odpovem dobri večerji v lokalu ali obisku koncerta, kakor da ne bi šla na masažo.”

Nuša razume pomembno pravilo pri varčevanju: privoščite si stvari, v katerih resnično uživate, in prenehajte trošiti denar za tiste, brez katerih bi mirno preživele! Predlagamo, da si štirinajst dni zapisujete vse, kar boste kupile – od sladoleda do obiska pri frizerju. Potem preglejte seznam. Prečrtajte vse nepotrebne stroške, naj ostanejo samo tista zadovoljstva, za katera ste prepričane, da brez njih nikakor ne morete živeti.

Da ne bo omara prepolna

Po mnenju finančnih svetovalcev obstaja velika verjetnost, da boste denar, ki naj bi vam mesečno ostajal, preprosto porabile. Večina ljudi pusti denar, ki vsak mesec pride v gospodinjstvo, kar na tekočem računu. Seveda je tak način hranjenja denarja zdaleč najbolj priročen za nakupe. Nasmejani prodajalki izročite plačilno kartico, podpišete račun in že imate nov šal.

Čeprav ste si izračunale, da bi vam moralo ostati konec meseca vsaj 15 tisočakov, je ob koncu meseca račun prazen. In tudi če vam denar na računu ostaja, vam banka daje zanj minimalne obresti. Zato spremenite to nedonosno navado: na banki si odprite nov, varčevalni račun z višjimi obrestmi. Obstaja več vrst varčevalnih računov, zato pretehtajte prednosti in pomanjkljivosti, ki jih ponujajo različne banke, in se odločite za tistega, ki vam in vaši denarnici najbolj ustreza.

Ko boste prihranile večjo vsoto, se lahko odločite tudi za kaj donosnejšega. Vsak mesec nakažite na račun od 5 do 10 odstotkov prihodkov. Če vsak mesec položite samo 15 tisoč tolarjev, boste v petih letih prihranile približno 900 tisoč tolarjev. Če prištejemo še obresti, bo na vašem računu kraljevalo kar milijon tolarjev. Vaš varčevalni račun lahko v enem letu – brez velikega odrekanja! – postane letalska karta do Milana ali Pariza, kjer so tudi čudovite trgovine, pa še lep izlet si privoščite.

Odslej premišljene naložbe

Po Parettovem načelu (80/20) porabimo 80 odstotkov denarja za stvari, ki jih uporabljamo v 20 odstotkih svojega časa. Poglejmo, kaj pomeni to načelo pri oblekah in čevljih, saj izdatki za garderobo zavzemajo pomemben del naših odhodkov. Priznajte, sledenje modnim trendom ni poceni šport, če se ga ne lotevamo pravilno (zato upoštevajte nasvete Cosmo strokovnjakinj!). Stopite torej pred omaro in si oglejte garderobo: koliko oblačil imate in kakšna so, koliko jih nosite in katerih med njimi ne?

Po vsej verjetnosti je takole: večino oblek oblečete poredko, nekatere stvari ste oblekle samo enkrat (zgrešeni nakupi za posebne priložnosti!) in seveda sta v vaši omari dva kostimčka ali obleki, ki ju nosite skorajda za vse priložnosti. Podobno razmerje boste opazile tudi pri čevljih in tudi pri mnogih drugih stvareh, ki vam služijo tako ali drugače.

Zagotovo ste kdaj kupile kaj zadnji trenutek, za določeno priložnost, ko se je že res mudilo in seveda – udarile mimo. To se je zgodilo tudi 32-letni Suzani: “Nujno sem potrebovala elegantne salonarje za zabavo, na katero sem bila povabljena. Zavila sem v prvo trgovino, poskusila dva ali tri pare in v manj kot desetih minutah kupila tiste, ki so mi bile kolikor toliko všeč.

Seveda sem kmalu ugotovila, da so strašno neudobni, tiščali so me na vseh koncih, s previsokimi petami sem komaj hodila, kaj šele, da bi bila elegantna. V garderobi sem za vsak primer pustila udobne stare čevlje, ki so mi prišli še kako prav. Novi salonarji so še vedno v omari, včasih se z njimi sprehodim po stanovanju!”

Zato od zdaj naprej:

  • Pred vsakim nakupom premislite, ali določeno stvar res potrebujete in kolikšna je njena uporabna vrednost, razmislite o možnih kombinacijah, kaj k čemu (seveda pri garderobi), in navsezadnje razmislite o tem, ali ne bi morda raje dale nekaj več na nedavno odprt varčevalni račun.

  • Vzemite si čas in preverite račune, ki jih plačujete za mobilni telefon in internet. Premislite, ali vam paketi še vedno ustrezajo, so se medtem morda spremenile vaše potrebe in bi bil drug paket bolj ekonomičen? Preverite konkurenco!

  • Ne zavrzite takoj pokvarjenih ali na prvi pogled neuporabnih stvari. Poglejte, ali se dajo popraviti, zašiti, očistiti ... Vam je odletela peta na priljubljenih škornjih? Odnesite jih k čevljarju: novi škornji stanejo 20, 30 tisoč, popravilo največ dva ali tri tisočake. Se vam je pokvaril računalnik? Popravilo naj bo vaša prva misel, najprej pa preverite ponudbe različnih serviserjev.

Gotovina v žepu

Meni dokaj neljubo pravilo, ki pa se ga splača držati, je: plačuj z gotovino. Pri nas se še privajamo na lahkotnost in praktičnost plačevanja s plastičnim denarjem, medtem ko je na Zahodu to že velik problem. Ljudje se nevede tako zelo zadolžijo, da minejo leta, preden se rešijo dolgov. Mnogi tudi bankrotirajo (pri nas za zdaj še ne poznamo osebnega bankrota).

Kaj pa ve? Ste dovolj vestne, zabeležite vsak dvig in vodite tekoče stanje na računu? Če se niste ob tem vprašanju zdrznile, ste vsekakor primerek skorajda izumrle vrste … Finančni svetovalci zato svetujejo: plačujte z gotovino, kartice uporabite le v izrednih primerih. Izogibajte se dvigovanju denarja na bančnih avtomatih, ki v vas nehote vzbudijo občutek lahkotnosti: dvignem – zapravim ..., zato si dostop do denarja otežite!

S tekočega računa dvignite samo toliko gotovine, kolikor ste jo pripravljene porabiti v prihodnjih nekaj dneh. Postopek ponovite vsakih štirinajst dni. Za vsak nenačrtovan nakup oziroma porabo denarja se sprehodite do banke. Postavite se lepo v vrsto in počakajte ... časa za premislek bo dovolj, morda boste celo ugotovile, da načrtovani nakup niti ni tako dobra ideja in lahko denar porabite za kaj pomembnejšega. Če boste upoštevale katerikoli nasvet, bo to spremenilo vaš odnos do denarja.

Ali bodo to spremembe na bolje – odločite se same. Mi pa vam želimo veliko sreče pri načrtovanju varčevalnega projekta!

Kupujte pametno

Kako se v štirih korakih izogniti finančnemu mačku:

1. Predvidite stroške praznovanja in vse druge izdatke, povezane s prazniki. Izračunajte, koliko lahko porabite, da si ne boste nakopale dolgov.

2. Določite znesek, ki ga boste porabile za darila, in pripravite seznam ljudi, ki jih želite obdarovati (prijatelji, sorodniki, poslovni partnerji). Domiselno izbrano darilo je dobra alternativa dragocenemu darilu.

3. S seboj vedno nosite seznam daril in predvidene zneske. Če prekoračite limit pri nakupu določenega darila, morate pri drugih privarčevati. Skupnega zneska nikakor ne smete prekoračiti!

4. Izogibajte se plačevanju na obroke: zlato pravilo, mimo katerega tudi tokrat ne moremo!

Mija Mušič