Lloyd Newson & DV8 = 'Ali lahko o tem govorimo?'

Najnovejše delo Lloyda Newsona in skupine DV8 Ali lahko o tem govorimo? (Can We Talk About This?) se ukvarja s svobodo govora in cenzuro v povezavi z islamom in multikulturalizmom.

Seeta Patel, foto: Oliver Manzi (foto: promocija) promocija
16. 2. 2012

Od sežiga Satanskih stihov Salmana Rushdieja leta 1989, umora režiserja Thea Van Gogha, do kontroverznih danskih ilustracij preroka Mohameda iz leta 2005.

Produkcija ansambla DV8 analizira, kako so ti dogodki zaznamovali in vplivali na multikulturno politiko, medijsko svobodo in umetniško cenzuro v Evropi in svetu. Predstava, ki je predstavlja izsledke intenzivne dvoletne raziskave Lloyda Newsona, v dokumentarnem slogu združuje gledališče in ples ter vključuje tudi arhivske posneteke in intervjuje z uglednimi pisatelji, aktivisti in politik, kot so Salman Rusdhie, Timothy Garton Ash, Martin Amis in Christopher Hitchens. V nekaterih prizorih transkripte izvirnih intervjujev izvedejo člani skupine – deset performerjev različnih ras.

Gostovanje poteka v okviru mednarodnega programa Uvoz-izvoz Zavoda EN-KNAP, ki kontinuirano prinaša vrhunsko produkcijo uprizoritvenih umetnosti v Španske borce.

 

Izbor citatov

  • "Liberalni strah pred tem, da bi drugega užalili, je omogočil zgolj to, da smo še lažje prizadeti." Kenan Malik, avtor dela Od fatve do džihada (From Fatwa to Jihad).
  • "Silno, silno lahko se upremo temu, da bi nas knjiga razžalila. Treba jo je samo zapreti." Salman Rushdie

Iz kritik

  • "Brilijantno gledališko delo. V svoji obravnavi multikulturnosti prečka meje plesa, dokumentarne drame in zvoka. Zavzame povsem izviren prostor … redka izkušnja … izjemno." The Sydney Morning Herald
  • "Vsake toliko se pojavi predstava, ki ne le, da povsem na novo opredeli meje žanra, pač pa redefinira in na novo artikulira način, na katerega vidimo svet." Time Out Sydney

O avtorju in skupini

Skupina DV8 je sinonim za 'fizično gledališče' in ena najpomembnejših skupin, ki na tem področju izjemno učinkovito deluje že dobrih 25 let. DV8 je leta 1986 v Londonu osnoval in od ustanovitve dalje vodil Avstralec Lloyd Newson. Skupina je od takrat ustvarila 17 odmevnih, kritiško visoko priznanih del, ki jih je predstavljala po vsem svetu, in štiri televizijske filme, ki so prejeli številne nagrade.

Delo Lloyda Newsona ima izjemen in trajen učinek na sodobni ples in gledališče. Za svoje odrsko in filmsko delo konsistentno prejema največje nagrade na obeh področjih. Newsonovo delo se pogosto ukvarja z družbenimi, psihološkimi in političnimi vprašanji. V nasprotju z deli številnih drugih plesnih skupin so produkcije DV8 navadno konceptualne in narativne ter pogosto kontroverzne, vendar dostopne in nikoli brez uravnoteženja različnih perspektiv na problematiko.

Slovensko občinstvo se avtorja in skupine zagotovo spomni po odmevnih predstavah Enter Achilles (1995) in Bound to Please (1997), pozneje pa ju v Ljubljano več nismo uspeli pripeljati. Produkcija prihaja v Ljubljano še vroča, saj je bila premierno prikazana avgusta 2011 v ugledni Sydneyski operni hiši.

Umetniška politika DV8

Dela Fizičnega gledališča DV8 so tvegana tako na fizični ravni kot estetsko.

Rušijo meje med gledališčem in plesom ter se ukvarjajo z osebno politiko s ciljem jasnega in nepretencioznega posredovanja idej. So odločno radikalna, vendar dostopna z namenom, da se dotaknejo kar najširšega občinstva. Skupina slovi po premikanju lastnih meja ter analiziranju vlog, ki so ženskam in moškim dodeljene v naši družbi. Umetniška politika DV8 poudarja nujnost nenehnega preizpraševanja ustaljenih predstav o tem, o čem ples lahko govori in o čem bi moral.

Več infa!

Vabljeni na predstavo:

  • petek 2. marca ob 20h v Centru kulture Španski borci v Ljubljani!

Več o projektu (in programu) 'Ali lahko o tem govorimo?' na spletni strani Španskih borcev.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri