Ljubosumna na sestro?

Prej ali slej se boš morala soočiti z zeleno zavistjo, ki včasih pokuka na plan zaradi sestre. Mi ti pri tem pomagamo.

Ljubosumna na sestro? (foto: www.shutterstock.com) www.shutterstock.com
21. 12. 2009

Neskončno jo imaš rada in vedno sta bili prijateljici, vendar je spet pripeljala domov vročega tipčka, ob rojstvu so ji bili  podarjeni najlepši kodrasti lasje in v šoli ji je vedno šlo bolje od tebe. Te razjeda ljubosumje? Za pomoč smo se obrnili na Saro Jerebic, specialistko zakonske in družinske terapije iz Družinskega inštituta Bližina.

Ali sem edina?

Imate družinsko kosilo in sestra sredi odlične pečenke najavi, da se bo poročila. Sprva si seveda vesela zanjo, potem pa se prikrade čuden občutek, ki ti niti malo ni všeč: ljubosumje. Ne skrbi, vsekakor nisi edina. Tudi v najboljših sestrskih odnosih pride do ljubosumja.

“Gre za pogost pojav, kadar se ena izmed sester počuti prikrajšano,” pove Sara Jerebic in še doda: “Če si priznaš, da si ljubosumna, ni s tem še nič narobe, saj ne izbiraš sama, kako in kaj boš čutila.” Super je že, da o tem sploh premišljuješ.

Zakaj sem ljubosumna?

Zavidaš ji torej njeno nikoli dolgočasno družabno življenje, zvija te v želodcu, ko izveš, da bo prva imela otroka. Vendar zakaj se tako počutiš? Strokovnjakinja Sara Jerebic je prepričana, da vzrok za ljubosumje sega še v otroštvo, ko ena od sester od staršev ni dobila tolikšne količine pozornosti, kot si je je želela, in je za to prikrajšanje nezavedno krivila svojo sestro:

“Na to lahko vpliva vrstni red rojstva sester, njuno različno obravnavanje s strani staršev oziroma favoriziranje ene izmed njiju. Lahko pa je njun konflikt izraz razklanega odnosa med očetom in mamo, ki ga odigravata sestri.” Ker s sestro že od malih nog iščeta potrditev od istih oseb, sta zaradi tega tekmici, ki se borita za ljubezen.

“Gre za strah pred izgubo ljubezni ljubljene osebe, v tem primeru enega ali obeh od staršev, kar se vleče iz otroštva v odraslo dobo in se kaže v življenju na različne načine,” razloži Sara Jerebic.

Kakšne so lahko posledice?

Kolikokrat si ji želela povedati, da ji nenormalno zavidaš njenega super prijaznega fanta, pa si si v istem trenutku premislila, saj veš, kako trapasto bo zvenelo. Vendar je po mnenju Sare Jerebic pomembno spregovoriti o sebi in svojih občutjih:

“Če ljubosumnih občutkov ne bosta ubesedili in se o njih pogovorili, bo med vama neprijetno vzdušje. Prikradla se bo zavist, ki bo na vajin odnos delovala še bolj razdiralno. Posledice se bodo kazale na vseh področjih, vidve pa bosta prikrajšani za prijetna sestrska doživetja.”

Ljubosumje, ki ga zdaj čutiš do sestre, pa se lahko prenese tudi na druge odnose: “Danes zavidam sestri, jutri prijateljici, ne nazadnje nekoč lahko tudi svoji hčeri ali pa obratno,” poudari specialistka zakonske in družinske terapije.

Kaj lahko storim?

Ti razkrijemo skrivnost? Si kdaj pomislila, da je tudi ona ljubosumna nate? Vprašaj jo in znala ti bo prikazati drugo plat medalje – stvari, ki jih ona zavida tebi. Preden to storiš, pa se vsekakor sooči s svojim ljubosumjem. Sara Jerebic pravi, da je prvi korak to, da si priznaš, da si ljubosumna, in nehaš tlačiti tako močno čustvo. Šele nato se vprašaj, kaj je zares tisto, kar ona ima in si ti želiš. Spregovori o sebi:

“Ob tem, ko imaš ti super fanta, se jaz počutim osamljeno, strah me je, da nikoli ne bom spoznala tako prijaznega fanta kot ti.” “Drugih ne moremo spreminjati, lahko pa spremenimo sebe oziroma svoj odnos do drugih. Pri sebi sprejmi tisto, česar se ne da spremeniti, ter se potrudi za tisto, kar želiš v življenju doseči,” še doda strokovnjakinja. Za dodatne nasvete se lahko obrneš na www.blizina.si.

 

Teja Barborič

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri