Linška torta, ki se ji ne boš mogla upreti! (originalen avstrijski recept)

Ni ti potrebno več v Linz po njihovo znamenito okusno torto. Sedaj si jo lahko pripraviš kar doma in navdušiš svoje najbližje z originalno recepturo linške torte!

Linška torta, ki se ji ne boš mogla upreti! (originalen avstrijski recept) (foto: Arhiv austria.info) Arhiv austria.info
9. 6. 2018

Zate ekskluzivno smo izbrskali recept za najbolj okusno linško torto daleč naokoli!

Še preden pa se je lotiš, preberi nekaj dejstev o tem čudovitem mestu:

  • Linz, glavno mesto dežele Zgornje Avstrije, je bil leta 2009 razglašen za 'kulturno prestolnico Evrope'.
  • Mesto ob Donavi je s svojimi zanimivimi projekti že nekaj časa znano kot kraj kulture in avantgarde.
  • V trinadstropni Mozartovi hiši je Wolfgang Amadeus leta 1783 skomponiral svojo 'Linško simfonijo'.
  • Cerkev sv. Martina v Linzu, del katere izhaja iz leta 788, je izvorno najstarejša ohranjena cerkev v Avstriji.
  • Linz se lahko pohvali z najstrmejšo tirno gorsko železnico v Evropi, ki vozi na goro Pöstlingberg. Tam lahko uživaš v panoramskem razgledu na mesto Linz in ob dobri vidljivosti vse do Alp.
  • V središču mesta se nahaja ena najbolj obleganih nakupovalnih ulic v Avstriji, ki je hkrati tudi njena druga največja nakupovalna ulica.

Recept za linško torto

Potrebuješ:

  • 150g masla
  • 250g moke (tip 700)
  • 150g sladkorja v prahu
  • 100g praženih lešnikov
  • 1 jajce
  • začimbe (vanilija, limona, cimet, mleti klinčki)
  • 10g pecilnega praška
  • 300g ribezove marmelade

Postopek:

Maslo pomešaš s sladkorjem. Moko preseješ in pomešaš s pecilnim praškom, dodaš oreščke, jajce in začimbe. Vse skupaj dobro zmešaš in zgneteš v čvrsto testo, ki ga nato zaviješ v folijo za živila in postaviš v hladilnik.

Testo nato razdeliš na dva dela. Tri četrtine testa razvaljaš, tako da dobiš krog s cca. 15 cm premera (premer tortnega modela naj bo cca. 22 cm), ki ga namažeš z ribezovo marmelado.

Iz preostalega testa oblikuješ mrežo, ki jo položiš na vrh torte in rob. Namažeš z jajcem in rob posuješ še z mandljevimi lističi.

Pečeš 40-45 minut pri cca. 190 stopinj.

V kolikor pa si med vikendom zaželiš spremembe, odpotuj v sam Linz. Unesco City of Media Arts namreč navdušuje s svojim edinstvenim vzdušjem ob Donavi, z medijsko umetnostjo in živahno kulturno sceno, ki bo nate vsekakor pustila močan vtis.

www.austria.info

Sodeluj tudi v nagradni igri: Osvoji merilnik aktivnosti Garmin vívofit 3!

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri