Letalski ogljični odtis: Amerika toži Evropsko unijo!

Ameriško združenje za zračni transport (ATAA) je kot predstavnik ameriških letalskih prevoznikov na sodišče EU v Luksemburgu vložilo tožbo zoper Unijo.

22. 7. 2011

Očita ji, da njena uvedba plačila za emisije za neevropske letalske prevoznike pomeni kršitev
mednarodnega prava, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Letalski promet povzroči okoli tri odstotke toplogrednih plinov na svetu, njegov delež, ko gre za globalne emisije, pa še vedno strmo narašča.

V skladu s tem je EU za januar prihodnje leto predvidela, da bodo morali vsi letalski prevozniki, ki bodo leteli čez njeno območje, plačati za emisije, ki jih bodo ob tem proizvedli. Unija želi s tem letalske družbe spodbuditi k zmanjševanju toplogrednih plinov in k uporabi do okolja prijaznejših virov energije ali pa k zmanjšanju porabe goriva.

Vsak letalski prevoznik bo dobil dovoljenje, po katerem bo brezplačno lahko proizvedel le določeno količino ogljikovega dioksida. Če ga bo več, bo moral dokupiti dodatne kreditne točke, če bo količina
manjša, pa jih bo lahko tudi prodal.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri