Lepotna urednica razkriva, kako izbrati pravilen SERUM zase (+kako ga pravilno uporabiti)

Varen prostor, kjer lahko odkrito priznaš, da nimaš pojma o tem, kaj sploh je hialuronska kislina.

The pattern, the background of their transparent bottles with cosmetic. The concept of cosmetic injection is hyaluronic acid, botulin, serum. Flat lay (foto: Ira_Evva Getty Images/Istockphoto) Ira_Evva Getty Images/Istockphoto
2. 5. 2021

Če povzamemo z besedami najljubšega izmišljenega šefa Michaela Scotta iz serije The Office, nam mora včasih nekdo stvari razložiti, kot da imamo pet let, kar še posebej velja pri sestavinah za nego kože.

Z njihovimi zapletenimi imeni in odstotki (niacinamid 10 % + cink 1 %, kako prosim?) se včasih zazdi, da recitiramo skrivnostni urok, ne pa izvajamo dnevno rutino nege kože.

V dokaz, da ne potrebuješ diplome iz nenavadnih napojev za razumevanje tega, kaj je salicilna kislina, kaj šele, kako učinkuje, smo zate razčlenili nekaj najbolj priljubljenih sestavin serumov – od tega, kaj dejansko počnejo, do tega, v kakšnem vrstnem redu jih moraš nanesti za maksimalno učinkovitost. Nadeni si zaščitna očala, obleci svoj laboratorijski plašč in se pripravi na uro kemije, pri kateri ne boš zadremala … Upajmo.

Vitamin C

Po mandarinah najpogosteje posežemo, ko začutimo, da nas načenja prehlad, vendar se prednosti vitamina C na področju nege kože le še pomnožijo. Poskrbi namreč za bolj živahno polt, osvetli temne madeže in zmanjša videz gub. Paula Begoun, ustanoviteljica znamke Paula's Choice, ki je zadnjih 35 let posvetila ozaveščanju o zapletenih sestavinah in pojasnjevanju teh, ga opisuje kot "pravega heroja nege kože". Ta naziv pripisuje njegovi zmožnosti, da "ščiti kožo pred vidnimi vplivi okoljskih dejavnikov stresa, vključno z onesnaževanjem in drugimi vrstami škode, ki jih povzročijo prosti radikali". Vitamin C je antioksidant, ki bi ga morali uporabljati prav vsi, ne glede na starost ali tip kože. Predstavljaš si ga lahko kot neprodušno posodo za svoje narezano jabolko. Brez nje lahko čez čas postane rjavo in se ob stiku z okoljem posuši, z varnostnim ščitom pa je še vedno videti užitno tudi ob enajstih zvečer, ko ga želiš potopiti v arašidovo maslo.

Kako ga uporabljati?

Medtem ko vitamin C najdemo v številnih izdelkih vseh vrst, je serum daleč najbolj učinkovit. Na obraz ga nanesi zjutraj po čiščenju in pred nanosom vlažilne kreme ter zaščitnega faktorja.

Intenzivni serum, Skintegra Superba C, 30 ml (27 €)

Zasnovan je na osnovi dokazano učinkovite kombinacije 10 % vitamina C, vitamina E in ferulične kisline. Pomagal ti bo v boju s pigmentacijskimi madeži, neizenačenim tenom kože in odraslimi aknami.

Hialuronska kislina

V svoji lepotni rutini morda pogosto švigaš med številnimi sestavinami, vendar je hialuronska kislina tista, od katere se nikakor ne želiš ločiti. "Naravno je prisotna v naših telesih in znotraj kože," razloži strokovnjakinja za napredno nego obraza Debbie Thomas. "Njena glavna naloga je, da zadrži vodo in ohrani tkivo navlaženo in podmazano. To stori tako, da vase (kot goba) potegne vodo, zaradi česar ta težje izhlapi." Čeprav ima v imenu besedo 'kislina', ob uporabi ne boš opazila nobenega luščenja ali poslabšanja stranskih učinkov v nasprotju z drugimi kislinami za eksfoliacijo. Namesto tega deluje kot magnet, saj povleče vlago v tvojo kožo ter najpomembnejše, jo tam tudi zadrži. Povedano enostavneje – prelevi te iz suhe slive v breskev. Tako kot pri vitaminu C lahko prednosti hialuronske kisline opazimo na vseh tipih kože in pri vseh starostih. Uporabiš jo lahko kot dodatek svoji vlažilni kremi, če imaš suho kožo.

Kako jo uporabljati?

Naneseš jo lahko dvakrat na dan, po čiščenju in pred nanosom preostalih izdelkov za nego kože ali serumov. Tvoja koža naj bo ob nanosu vlažna, zato da zapre vlago in iz globljih slojev ne povleče že obstoječe vlage.

Serum, Vichy Liftactiv Supreme H.A. Epidermic Filler, 30 ml (37 €)


Okrepljen je z 1,5 % čiste hialuronske kisline s progresivnim dopolnitvenim učinkom. Intenzivno vlaži kožo in zmanjšuje poudarjen videz znakov staranja.

Niacinamid

Ko usvojiš njegovo izgovarjavo (ni-a-ci-na-mid), si že na pol poti. Kako deluje, najboljše razloži Daniel Isaacs, direktor raziskav pri britanski kozmetični znamki visoke kakovosti Medik8. "Drugače poznan kot vitamin B3, je niacinamid ena izmed najbolj močnih protivnetnih učinkovin v negi kože. Odličen je za zdravljenje madežev, prav tako pa lahko zatre vnetni odziv kože na številne nepravilnosti." Poleg tega, da pomaga koži, nagnjeni k mozoljem in rdečici, je dobra izbira tudi za posameznike, ki se spopadajo z nezaželeno pigmentacijo, saj "lahko blokira prenos pigmentov melanina v kožne celice in upočasni ta postopek," razloži Isaacs. Niacinamid lahko zdravje kože izboljša tudi tako, da okrepi njeno epidermalno pregrado. Sloves te sestavine torej ni iz trte izvit, saj ima prednosti tako za tiste tipe kože, ki so nagnjeni k mozoljem, kot tudi temnejše odtenke polti, nagnjene k hiperpigmentaciji.

Kako ga uporabljati?

Niacinamid lahko naneseš dvakrat na dan, zjutraj in tik pred spanjem. Uporabi ga po čiščenju (in po vsakem izdelku, osnovanem na hialuronski kislini) ter pred vlažilno kremo ali zaščitnim faktorjem.

Visoko koncentrirana vitaminska formula proti madežem, The Ordinary Niacinamide 10% + Zinc 1%, 60 ml (10, 60 €)


Niacinamid in cink skupaj tvorita izvrsten par. Niacinamid okrepi kožo, medtem ko cink pomaga popraviti nastalo škodo.

Salicilna kislina

Če so tvoja primarna skrb madeži, potrebuješ močno ekipo, ki ti bo pomagala v boju z njimi. Drži, niacinamid je lahko pri tem zares tvoj zaveznik, vendar brez salicilne kisline nimaš veliko možnosti za zmago. "Je namreč ena izmed najbolj preizkušenih sestavin za zmanjševanje izbruhov nepravilnosti, odmašitev por in izboljšanje hidracije," razloži Begounova. Salicilna kislina je beta hidroksi kislina (BHA), kar pomeni, da deluje kot zares nežen piling, ki "pomaga kožnim celicam, da se odvržejo tako kot so se takrat, ko smo bili mlajši," razloži sogovornica. S staranjem se koža ne more luščiti naravno sama po sebi, kar še posebej velja v primeru nagnjenosti k nepravilnostim. Takrat pride na vrsto salicilna kislina, ki pomaga koži, da se spet obnaša mladostno. Zaradi svoje zmožnosti, da se tiho prikrade in izpere pore, je salicilna kislina priporočljiva za ljudi z mastno kožo ali kožo, nagnjeno k aknam, hkrati pa lahko pomaga tudi občutljivi koži pri odpravljanju rdečice.

Kako jo uporabiti?

Če boš izbrala tonik ali serum na osnovi salicilne kisline, ga nanesi po čiščenju. Naneseš lahko do dva seruma naenkrat, zato lahko uporabiš tudi niacinamid po salicilni kislini, če je treba.

Eksfoliant, Geek & Gorgeous Calm down, 100 ml (28 €)


Nežen, pomirjevalen izdelek v obliki tekočine je primeren za zelo občutljivo kožo, nagnjeno k rdečici.

Glikolna kislina

To je tista sestavina, ki jo naneseš vsak večer, vendar še vedno nisi povsem prepričana, kaj pravzaprav je. "Glikolna kislina izvira iz družine kislin, ki so znane kot alfa hidroksi kisline (AHA)," razloži Thomasova. "Je eksfoliant, ki prihaja iz sladkornega trsa in ima najmanjšo molekularno velikost od vseh AHA-kislin, kar pomeni, da lahko globlje prodre v kožo."

To globoko prodiranje (ne, nisi preskočila na rubriko Strastno) pomeni, da lahko "razgradi lepilu podobno snov, ki drži skupaj odmrle kožne celice". Poleg tega, da zgladi kožo, lahko njena dolgoročna uporaba zmanjša pigmentacijo, umiri izbruhe nepravilnosti, pomaga pri zmanjševanju zamašenih por ter ublaži drobne gubice. Priporočljivo je, da najprej uporabiš glikolni čistilec in tako preveriš, kako to kislino prenaša tvoja koža, preden nadaljuješ na tonik. Če postane tvoja koža rdeča ali se vname, poskusi raje z nežnejšim kislinskim pilingom, npr. laktičnim, ki le olušči vrhnjo plast kože.

Kako jo uporabljati?

Glikolno kislino moramo, tako kot vsak tonik z učinkom pilinga, uporabljati takoj za čiščenjem kože in pred nanosom drugih serumov ali vlažilnih izdelkov. Uporabiš jo lahko tri- do štirikrat na teden.

Po Predlogi Laure Capon

Prevedla In Priredila Ajda Gregorc,

Fotografije: Getty Images, Promocijsko Gradivo