Lastnosti cosmo superpunce

Ko ti ne gre vse po načrtih, boš prav zaradi teh lastnosti točno vedela, kako reagirati, zato preberi, katere so, kako jih pridobiš, ohraniš in obrneš sebi v prid.

29. 10. 2009

Ljudje imamo nekakšen naraven dar, da se odlično znajdemo v vsakršni pozitivni situaciji. Toda nikoli ne veš, kaj ti bo prineslo življenje – med lepimi, srečnimi in veselimi trenutki se bo zagotovo našel tudi kakšen neprijeten, žalosten ali celo tak, ki te bo za vedno spremenil.

Tudi takšnim se do neke mere lahko izogneš (na primer tako, da ne iščeš težav tam, kjer jih ni), vendar se glede na to, da ne živiš zavita v vato in daleč stran od resničnosti, pred njimi nikoli ne moreš popolnoma zavarovati.

Vplivaš pa lahko na to, kako se nanje odzoveš in se z njimi spopadeš, da na koncu iz še tako grozne izkušnje potegneš nekaj dobrega, koristnega ali – če ne drugega – vsaj pametno idejo o tem, kaj bi prihodnjia lahko naredila drugače.

No, vem, da sem slišati kot kakšna stara mama, ki iz levega žepa svojega ‘štrikanega’ brezrokavnika vedno pričara kopico brihtnih nasvetov, ob katerih modro kimaš, čeprav ti grejo skozi eno uho noter in skozi drugo ven, ampak čisto resno: čas je, da pobrskaš po sebi, izbezaš na plan najbolj cosmo lastnosti, jih do konca razviješ (če se ti zdi, da jim do popolnosti še nekaj manjka) in se jih naučiš pravilno uporabiti vedno, ko se boš hotela čim bolje odrezati.

Samospoštovanje

Če se ceniš in spoštuješ, ker si uspešna in imaš cel kup pozitivnih lastnosti, si zadovoljna s seboj. To ti prinaša samozavest, ki jo potrebuješ, kadar kdo podcenjuje tvoje sposobnosti ali te želi spraviti v negotovost. Angleška svetovalka Lynda Field v priročniku 60 poti do boljšega življenja trdi, da vedno, ko gradiš svoje samospoštovanje, gradiš tudi svoj osebnostni razvoj, in naslednjič, ko boš obupana, se boš hitreje postavila na noge in začela znova.

Začni se zavedati svojih vrlin in prednosti – če jih sama ne vidiš, ti Ute Ehrhardt, avtorica knjige Pridne punce pridejo v nebesa, poredne pa povsod, svetuje, da iz pogovorov z ljudmi, ki te imajo radi, izluščiš, kaj pri tebi najbolj cenijo. Nato pa sprejmi njihovo mnenje, ki je zagotovo iskreno, in izboljšaj svoj odnos do sebe.

Samostojnost in odgovornost

Če se namesto tebe še vedno odloča nekdo drug (starši, fant, prijateljica), je čas, da takoj začneš razmišljati s svojo glavo ter za svoje odločitve in dejanja sama prevzemaš odgovornost. Razumeti moraš, da je od tebe odvisno vse, kar se ti bo zgodilo v prihodnosti, in da sama sediš za krmilom svojega življenja – to ti v svojem delu Zmagovalni način razmišljanja za prihodnost sporoča ameriški avtor Brad DeHaven.

Ker zares ne moreš biti vse življenje od nekoga odvisna, zavestno premišljuj o vseh mogočih primerih, v katerih si odločitve prepustila drugim. Je bilo to zato, ker a) si imela premalo znanja in izkušenj, da bi lahko izbrala pravilno možnost, ali ker b) se ti preprosto ni dalo razmišljati in ker te je strah odgovornosti?

Če zate velja prvi odgovor, se o stvareh, ki jih ne poznaš dobro, pozanimaj, če pa zate velja drugi odgovor, odpravi pasivnost, ki te uničuje. Možno je, da se boš zaradi samostojnosti kdaj tudi zmotila, a napake te bodo izučile in sčasoma jih boš naredila vedno manj.

Zaupanje vase

Zaradi zaupanja vase in v svoje sposobnosti boš začela verjeti, da nekaj zares zmoreš, pa naj gre za naloge pri delu, za soočanje z nepričakovanimi novicami ali za povsem osebne spremembe, ki bi jih rada izpeljala. Če verjameš vase, prepričanje, da bo šlo, izvira iz tvoje notranjosti, zato negotovost zbledi, ti pa se počutiš, kot da ti nič ne more spodleteti – in tako si že na polovici poti. Postavila si boš lahko ambiciozne cilje, ki jih boš uspešno uresničila, kar bo zate še dodatna motivacija za nadaljevanje ali za sprejemanje novih izzivov.

Če ne gre drugače, sestavi seznam svojih dotedanjih uspehov, ki ti padejo na pamet, na vseh področjih (vključi vse, kar se zdi pomembno tebi, tudi če imajo drugi nasprotno mnenje), svetuje Fieldova. Spomini na uspehe te bodo prepričali, da si že marsikaj opravila odlično, zato res ni razloga, da ne bi tudi pred prihajajoaimi preizkušnjami verjela vase.

Odločnost in vztrajnost

Nadzor nad življenjem imaš, če si osredotočena na svoje cilje, se znaš postaviti zase in prepričljivo izraziti svoje mnenje – takrat si tudi v očeh drugih zaslužiš spoštovanje. Vendar odločnost nima pravega učinka, če je ne kombiniraš z vztrajnostjo. Don Gabor, avtor knjige Kako ravnati v 101 neprijetni situaciji, sicer opozarja, da ne more biti vedno vse tako, ko si zamisliš, a če ne boš vsaj malo vztrajala (če ne dosežeš svojega, poskusi s kompromisom), bodo ljudje z več moči in vpliva začeli manipulirati s tabo, na koncu pa boš pozabila na svoje želje in se jim podredila.

Poskusi definirati, kaj si želiš doseči, in postavi prioritete (kratkoročni in dolgoročni cilji naj postanejo tvoja rdeča nit). Kadar sumiš, da jih boš potrebovala, že vnaprej pripravi prepričljive argumente. Sprva se boš naučila vsiljivi prodajalki vljudno reči ne, hvala, pozneje pa boš postala dovolj odločna, da boš šla do šefa, mu pojasnila, da si zaslužiš povišico – in jo tudi dobila.

Prilagodljivost

Italijanski filozof in psihoterapevt Piero Ferrucci, avtor knjige Moč prijaznosti, meni, da lahko preživimo samo, če se prilagajamo dogodkom, ki nas nenehno presenečajo. Presenečenj in sprememb je vsak dan toliko, da jih moraš sprejeti, sicer se lahko nagrmadijo v težko obvladljiv stres, ki te bo spravljal v obupno slabo voljo. Če si se pripravljena prilagajati (vendar pri tem ne smejo biti ogroženi tvoji cilji), si srečnejša ti, saj greš lažje skozi življenje, zadovoljni pa so tudi ljudje okoli tebe, saj jim daješ svobodo, da počnejo tisto, kar želijo.

Kadar se znajdeš v situaciji, ki se ji nočeš prilagoditi, se vprašaj, ali bi ti res padla krona z glave, če bi malce odstopila od svojega običajnega načina in stvar tokrat naredila drugače. Premisli, kakšne prednosti bi ti lahko prinesla sprememba (če ne vidiš nobenih, za mnenje vprašaj še koga, ki ni vpleten). Morda se bo izkazalo, da se splača poskusiti. Kadar pa gre za manjše stvari, recimo, kje bosta s prijateljico jedli, naj se vsakič prilagodi ena ali pa poiščita kompromis.

Optimizem

V težkih trenutkih preizkušamo svojo filozofijo iz veselih dni, je nekoč rekel človek, ki je veliko vedel o dobrih in slabih časih. Pozitivne misli so torej tisto, kar te drži pokonci in ti daje moč, ko si na tleh. če v glavi slabe misli nadomestiš s pozitivnimi, se to vidi v vseh tvojih dejanjih, v tvojem odnosu do drugih in do lastnega življenja. Pa še lažje premaguješ vse ovire, saj ti nič ni težko!

Vedno, ko te zamika biti negativna, pomisli na nekaj, kar te spravi v dobro voljo. “Če je v tebi pozitivna misel, ni prostora za negativno,” je prepričana angleška svetovalka Lynda Field. S tem razmišljanjem se nato loti težave, ki te je napolnila s črnogledostjo. Pomaga ti lahko tudi smisel za humor – če se znaš nasmejati, tudi na svet gledaš bolj optimistiano.

Iskrenost

Pomembno je, da si odkrita do sebe, da se ne zavajaš ter da se sprejmeš z vsemi svojimi pozitivnimi in negativnimi lastnostmi pa tudi, da si iskrena do ljudi v svoji okolici, da se jim predstaviš takšna, kot si, in da se ne skrivaš za zid prepričanj, s katerimi se ne strinjaš.

Z iskrenostjo je povezana tudi sposobnost premišljenega podajanja mnenja. “Na prvi pogled se zdi, da je izražanje resnice neprijetno in bolj težavno kot izrekanje laži. Pa vendar je laž tista, ki na dolgi rok otežuje in zapleta naše življenje,” piše dr. Ferrucci. Resnica lahko boli, vendar je še vedno bolje, da jo poveš (z občutkom, seveda), kot da se izmotaš z lažjo.

Spomni se, v kakšni situaciji se ti je nazadnje zgodilo, da si se namesto k odkritosti zatekla k prikrivanju. Kaj je bilo tako neprijetno, da si to naredila? Ko to razčleniš, si zamisli, kako bi lahko ravnala bolje. Pretehtaj pa tudi, kako se počutiš, če nekdo ni iskren do tebe.

Zdrava pamet

Ko si v dilemi, ti pove, kako ravnati, da bo najbolj prav. Zdrava pamet se bo najbolj izkazala v kriznih trenutkih, da se ne boš na silo zaletela v iskanje rešitve, temveč se boš težave lotila z glavo – če nekaj nameravaš, je smiselno, da o tem najprej dobro premisliš. “Začeti z jasnim premislekom pomeni začeti z jasnim razumevanjem cilja,” zagotavlja dr. Stephen R. Covey. Le tako veš, kam točno si namenjena, in tvoji koraki bodo vedno peljali v pravo smer.

Več ko bereš, sprašuješ, zbiraš informacije in izkušnje ter razmišljaš o njih, več možnosti imaš, da se izogneš nepotrebnim zapletom ali napačnim odločitvam in da v ključnih trenutkih uporabiš razum. Če si pod vplivom čustev, se ustavi in si vzemi čas za premislek, lahko pa se tudi vprašaš, kako bi v takšni situaciji ravnala oseba, za katero si prepričana, da bi stvari uspešno postavila na svoje mesto.

Kadar se pozitivno sprevrže v negativno ...

Naj samospoštovanje ne postane prenapolnjenost s sabo

  • Zakaj?

Naj zdrava pamet ne postane “jaz imam vedno prav”

  • Zakaj?

Naj zaupanje vase ne postane pretiravanje glede zmožnosti

  • Zakaj?

Naj odločnost in vztrajnost ne postane trmoglavost

  • Zakaj?

Naj prilagodljivost ne postane pozabljanje nase

  • Zakaj?

Naj optimizem ne postane nerealnost

  • Zakaj?

Manca Kraševec