Koliko zvezdic ima tvoj hotel?

No, zvezde šteje boter Mesec v Zvezdici Zaspanki, ti pa morda šteješ hotelske zvezdice.

29. 5. 2010

Štejem, štejem, zvezde štejem ...

Si vedela, da imajo v različnih državah zvezdice različen pomen?

Od ena do pet

Kako je s tem pri nas in po svetu, nam je povedala mag. Snežana Škerbinc s Turistično gostinske zbornice Slovenije:

“Enotne kategorizacije ni niti v Evropi, kaj šele na svetu.”

Torej ne moreš pričakovati, da bosta hotela s tremi zvezdicami v Nemčiji in v Egiptu enaka ali primerljiva.

“Sistem vrednotenja ima vsaka država urejen po svoje, zato je naloga turistične agencije, da opozarja na razlike ki se pojavijo zaradi različnih standardov držav,” razlaga sogovornica.

Če pa potuješ sama, ti bo morda v pomoč spletna stran www.hotelstars.org.

V Sloveniji imamo pravilnik, ki glede na opremo, urejenost, lokacijo, ter druge kriterije hotelom, zasebnim sobam in kampom podeljuje od ene do pet zvezdic (hotel s štirimi ali petimi zvezdicami lahko dobi še dodatno oceno Superior), turističnim kmetijam pa do štiri jabolka. Pri nas so hoteli lepo urejeni, zato smo praviloma navajeni na nekoliko boljši standard.

“Marsikdaj ugotovimo, da je naš hotel s tremi zvezdicami primerljiv recimo s hotelom s štirimi zvezdicami v Švici,” zagotavlja Škerbinčeva.

“Manj pa se med seboj razlikujejo hoteli, ki so vključeni v iste hotelske verige, ki že same postavljajo določene zahteve.”

Pravljičnih sedem

Le peščica hotelov na svetu (pobrskaj po spletu, kateri in kje so) se ponaša s prestižnimi in predvsem marketinško obarvanimi sedmimi zvezdicami. Med njimi je tudi Burj Al Arab v Dubaju, ki ga je obiskala Petra Kamenšek iz Ljubljane.

“Hotel ima nadpovprečno ponudbo dodatnih storitev, restavracije, v katere s helikopterji dostavljajo sestavine z vseh koncev sveta, in ogromno uslužbencev, ki govorijo pet ali šest tujih jezikov.”

Res se sliši pravljično, kajne? Toda vse, kar se nam zdi nadstandardno, je tam osnovni standard, dodaja Petra.

Ni zvezdic

V švicarskem mestu Teufen so v podzemnem prostoru brez oken uredili Null Stern Hotel (www.zero-star-hotel.com). Glede na število zvezdic lahko sklepaš, da luksuz tega hotela ni v opremi ... temveč v ljudeh.

Se sprašuješ, zakaj?

Nastanitev je zgolj osnovna: postelje so v skupnem prostoru brez ogrevanja (ponudijo pa ti termoforček), količina tople vode v skupni kopalnici je omejena in čas tuširanja ti določi kolo sreče – a kot pravijo v hotelu:

“Zvezdice našega hotela so gostje.”

Za doživetje boš odštela od 10 do 30 švicarskih frankov (med 7 in 20 evrov) na noč, odvisno od kategorije postelje, ki jo izbereš.

Manca Kraševec

Za pomoč pri pripravi članka se zahvaljujemo mag. Snežani Škerbinc in Petri Kamenšek.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri