Kolesarjem najbolj prijazna mesta na svetu

Kolo je poceni in zlasti v mestih, kjer so pogosti prometni zamaški, tudi najhitrejši način premikanja.

29. 3. 2011

Kar nekaj mest, na primer Dunaj, London, Pariz, že ima posebno kolesarsko mrežo, kjer si kolo pač za plačilo izposodiš na enem koncu mesta in ga na določenem mestu pustiš na drugem koncu. Pa še ukrasti ti ga ne morejo.

Spletna stran askmen.com pa je naredila lestvico petih do kolesarjev najbolj prijaznih mest na svetu.

1. Amsterdam, Nizozemska

Nizozemska je skoraj popolnoma ravninska država, zato je idealna za kolesarjenje. 40 odstotkov Amsterdamčanov se vozi le s kolesom. Turisti lahko kolo najamejo po smešno nizki ceni.

2. Köbenhavn, Danska

Podobno je tudi na Danskem. Köbenhavn ima tako srečo, da leži na ravnini, torej je kolesarjenje zelo nenaporno. Kar 32 odstotkov meščanov se redno v službo in domov ter po drugih opravkih vozi s kolesom. Mesto se že tako redno uvršča na sezname krajev, kjer je življenje najprijetnejše in najbolj kakovostno. Tudi ekološka zavest je na Danskem na zavidljivi ravni. Tujci pa si lahko kolo v mestu izposodijo kar brezplačno. Lepo!

3. Bogota, Kolumbija

Le 13 odstotkov prebivalcev Bogote ima v lasti avto, torej kolesarjenja sploh ni treba oglaševati. Skoraj vsi se po svojih dnevnih opravkih vozijo s kolesom.

4. Curitiba, Brazilija

Brazilsko mesto Curitiba naj bi bilo eno najbolje načrtovanih mest na svetu in po mnenju številnih turističnih vodnikov in revij je to tudi mesto, kjer je življenje v Braziliji najlepše. Zelo velik poudarek dajejo prometu, prijaznemu do okolja, in alternativnim gorivom. Seveda je odlično poskrbljeno tudi za kolesarsko infrastrukturo.

5. Montreal, Kanada

Oblasti v Montrealu so pred kratkim v kolesarske proge vložile kar 134 milijonov dolarjev. V mestu je že kar nekaj 100 kilometrov kolesarskih poti. Montreal je bilo tudi prvo mesto v Severni Ameriki, ki je uvedlo kolesarsko mrežo z imenom Bixibike z mestnimi kolesi, za katera lahko plačaš mesečno najemnino.