Ko tvoja nora stran prikuka na dan

Zgodi se tudi najboljšim med nami – pred svojim moškim za hip izgubiš nadzor nad sabo in zdaj je napol prepričan, da v tvojem podstrešju ni vse na svojem mestu. Cosmo ti razkriva, kako ga lahko prepričaš, da si še vedno ista (nič zmešana) oseba, v katero se je zaljubil.

Ko tvoja nora stran prikuka na dan (foto: shutterstock) shutterstock
2. 5. 2013

Preleviš se v nevrotično zverino

Pravkar je tvoj umazani kovček – ki si ga vlekla čez celo umazano parkirišče pred blokom – vrgel na tvojo dragoceno odejo, ki se je ne sme prati v pralnem stroju. Ali je uporabil plesniv paradižnik za pripravo večerje. To ni v redu. Toda tudi tvoja nenadna preobrazba v zmaja, ki zgrožen nad bacili bruha ogenj in zahteva, da se razkuži celo stanovanje, še zdaleč ni na mestu.

Po njegovem ta majhna napaka ne bi smela povzročiti pene na tvojih ustih in sprašuje se, ali si normalna. Kaj lahko narediš? Ko se boš pomirila, mu priznaj, da si pretiravala – potem pa se skušaj obnašati bolj umirjeno, kot se v resnici počutiš. V tem je skrivnost iskanja srečne srednje poti.

Seveda je to lažje reči kot narediti, toda strokovnjaki pravijo, da z vajo lahko dosežeš čustveno disciplino. To si predstavljaj kot mišico, ki jo želiš okrepiti. Odloči se, da boš trikrat globoko vdihnila, preden se na kaj odzoveš.

Zgodi se ti čustveni izliv. Res pretiran

O, ja. Preveč vina in tvoja osladna plat je prišla na dan. Priznala si mu, da čutiš, da sta si tako blizu, kot bi imela eno dušo. Z besedami sploh ne moreš opisati, kako ti je nerodno. Čas je za nadzorovanje škode: Daj mu prostor in čas, da predela, kar si rekla. Le previdna bodi, kako boš to izvedla, ker moški začutijo, ko se igraš z njimi.

Osredotoči se na svoje živ­ljenje (preživljaj čas s prijatelji, spet začni hoditi na pilates), da mu boš pokazala, da se ga ne oklepaš. Vendar se ne izogibaj njegovih klicev in ne odpoveduj skupnih načrtov. Prav tako ne omenjaj, kar se je zgodilo – le globljo jamo si boš izkopala.

Nekoga nadereš

Spet so ti dostavili drugo pico, kot si jo naročila, ali se je kakšna smrklja vrinila pred tebe v vrsto in popolnoma se ti strga, medtem ko on to gleda. Čeprav tvoj bes ni bil namenjen njemu, ga po takšnem izbruhu lahko mine želja po tem, da bi imel še karkoli s tabo. Videl je, kako si se spravila na nekoga, in sprašuje se: "Koliko časa bo trajalo, preden bom jaz na vrsti?"

No prav, če v resnici nisi netolerantna, neznosna oseba, imaš pravico malce lagati. Poišči kakšen izgovor – imela si slab dan v službi ali si pravkar slišala slabe novice od prijateljice, karkoli, in si se zaradi tega bolj odzvala, kot bi se sicer. Če lahko, se opraviči osebi, nad katero si se znesla. Sicer pa ga bo pomirilo že dejstvo, da se zavedaš svoje napake.

Njegovi prijatelji se znajdejo v navzkrižnem ognju

Čeprav tvoj moški ve, da si zakon, mu še vedno veliko pomeni mnenje njegovih prijatel­jev o tebi. In ker te poznajo le površno, si ne želiš, da bi jim naključen trenutek, ko planeš nanj, zameglil presojo. Če se zgodi kaj takega, je najbolje, da se o tem pogovoriš z njimi (šele potem, ko si s svojim moškim že vse uredila). Naslednjič ko boš videla njegove prijatelje, vpleti ta dogodek v pogovor, čim bolj naravno, kot: "Ojoj, nazadnje ko smo se videli, sem imela slab dan in sem se znesla nad Tomažem. Še zdaj mi je grozno."

Vendar ne pričakuj, da bodo takoj pozabili na to. Medtem ko tvoj moški lahko hitro preboli vajin prepir, so prijatelji in družina po navadi od 6 do 12 mesecev v zaostanku za vajino zvezo. Nimajo toliko podatkov, na podlagi katerih bi lahko sklepali, zato se jim značilni trenutki, kot je prepir, ki so mu bili priča, vrežejo v spomin za dlje časa, kot se bo vama. Daj jim nekaj časa in sčasoma si bodo premislili.

Priredila: Petra Arula