Ko te tvoja mami spravlja ob živce

To, da ti mama občasno nakodra živce in seveda ti njej, je nekaj povsem naravnega in je stvar, ki smo jo v najstniških letih doživljali vsi. A kaj storiti, če za vajin napet odnos niso krive le pubertetniške težave?

22. 2. 2007

Na forumu naše spletne strani smo spraševali, kdaj in zaradi česa vam mami največkrat stopi na žulj. Večina je odgovorila, da se z mami super razume, če ne štejemo občasnih prepirov zaradi PMS-ja ene ali druge.

To nas seveda nadvse veseli, a žal obstajajo tudi mame, ki niso tako zlate. Poskusili smo opisati vse primere takšnih mam in za nasvet, kako shajati z njimi, povprašali Aleksandro Kralj – terapevtko in avtorico knjige Vražji zakonci.

Ona je ... ekspert za vse

Vsaj enkrat, ko si se odločila za resnično pomembno stvar, kot je menjava službe, bi si od nje želela slišati, da sama ni nikdar imela dovolj poguma za tak korak in da ti stoji ob strani. Ampak ne!

Spremeni se v psihologinjo in je kar naenkrat polna nasvetov, kako lahko napreduješ v sedanji službi, čeprav je sama že dvajset let v eni in isti službi in dela ene in iste stvari. Zdi se ti, kot da ti sploh ne prisluhne ali te preglasi, še preden uspeš svoje mnenje povedati do konca. In tako je pri vsaki stvari.

Zakaj je takšna in kako jo ukrotiti, smo vprašali terapevtko Aleksandro Kralj, ki pravi: “Preprosto. Ker je tvoja mama. In ker se odziva tako, kot se pač ljudje odzivamo. In sicer na podlagi svojega videnja in občutenja. Pozablja, da tvoje življenje ni njeno. Ona se očitno boji sprememb, zato svoj strah projicira nate. Vendar si ti odrasla ženska, ki sama sprejema svoje odločitve in tudi prevzema odgovornost zanje.”

Ona je ... supermama

Takšna mama je zelo podobna zgornjemu tipu mame, pa vendar malce drugačna. “Ko je prišla na prvi obisk k nama s fantom, je takoj povedala, da bi lahko pobrisala prah s polic in kar je še huje – začela zlagati fantove nogavice, ki so se sušile na radiatorju,” se svoje nočne more z mamo spominja Nina. Zveni znano?

Takšno mamino obnašanje te jezi, ker je nisi prosila za pomoč, poleg tega se ti zdi, da ti na tak način vsiljuje početi stvari na njen način.

“Nisi več otrok in najbrž je ob tej ugotovitvi žalostna. Težko ji je sprejeti dejstvo, da je njena mala punčka odrasla in da je ne potrebuje več. Zato poskuša vedno, ko le ima priložnost za to, skrbeti zate in ti na ta način dopovedati, da jo še vedno potrebuješ.

Oklepa se navad, zaradi katerih ima večji občutek, da je še vedno del tvojega življenja. Temu se lahko izogneš, tako da ji vsake toliko daš vedeti, da ti še vedno veliko pomeni in da bo vedno ostala tvoja mama. Sem in tja jo prosi za kakšen nasvet. Počutila se bo zelo pomembno,” svetuje Aleksandra Kralj.

Ona je ... posesivna

“Odkar sem v resni zvezi s fantom, se je začela obnašati drugače – kot majhen, ljubosumen otrok,” pravi Anika. “Nekoč bom odletela iz gnezda in tega se bo morala prej ali slej začeti zavedati.” Seveda to ni edini način, kako mame kažejo svojo posesivnost, vsi pa so enako neprijetni zate.

“Nekaterim ženskam njihovi otroci postanejo edini smisel življenja,” pravi Aleksandra Kralj. “V trenutku ko postanejo mame, same sebi niso več pomembne. Ko se soočijo z resničnostjo, da njihov otrok odrašča, jih popade panika, saj brez svojega poslanstva – biti mama – ne znajo živeti. Bodi nežna z njo. Potrebuje čas, da se sooči z resničnostjo. Uporabi malo diplomacije in ji poskušaj dopovedati, da naj začne živeti še malo zase. Vpiši jo v kakšen tečaj.”

Ona je... nevidna

Zdi se ti, kot da pravzaprav sploh nimaš mame. Ona ima svoje življenje, v katerem občasno in resnično redko najde tudi prostor zate. Če ne bi imela zlate babice, pri kateri si preživela večino časa, pravzaprav ne veš, kakšno bi bilo tvoje otroštvo. Še kadar se vidita, imaš občutek, da ji je popolnoma vseeno zate.

Zakaj je takšna in kako jo ukrotiti, svetuje Aleksandra Kralj. “Če nekatere matere sprejmejo svoje materinstvo kot edini smisel življenja, pa se druge temu na vso moč upirajo. Materinstvo razumejo kot odpovedovanje in žrtvovanje. Tega pa nočejo, zato velikokrat spregledajo svojega otroka. V tem primeru si žal nemočna. Vse kar lahko storiš, je, da sprejmeš svojo resničnost in si rečeš: Hvala bogu za babico!”

Ona je ... imela drugačne želje zate

Maruša se je vedno dobro razumela s svojo mamo, dokler ... dokler ni odšla študirat v tujino in tam spoznala fanta, s katerim si želi ustvariti skupno življenje in je z njim srečna. Čeprav njena mama fanta še ni imela možnosti spoznati, je polna predsodkov in očitanj, ker je Marušin fant druge narodnosti in veroizpovedi. Zdi se, kot da ji hčerkina sreča ne pomeni ničesar.

“Vsaka mama hoče za svojo hčerko najboljše, pri tem pa se seveda ravna po sebi in svoji vrednostni listi. Dokler hči poslušno sledi svoji materi, je seveda zlata hči. Ko pa se ji upre, to razume kot neko vrste izdaje. Če pa je še polna predsodkov do drugačnosti, je še toliko bolj občutljiva oziroma odklonilna do tvoje izbire. Vendar je življenje tvoje, torej tudi izbira,” pravi Aleksandra Kralj.

Ona je ... mučenica

Tvoja mati bi prav lahko bila tudi igralka – in to nagrajena z oskarjem. Slabe novice zadrži zase in ti jih na zlatem pladnju ponudi ravno ob pravem trenutku – da imaš potem ti slabo vest, čeprav je nimaš imeti za kaj.

Ali pa zboli ravno v trenutku, ko bi morala opraviti nekaj nujnega in te s tem prisili, da to namesto nje opraviš ti. Vedno poskrbi, da je tako ali drugače v središču pozornosti. Po navadi žal zaradi slabih stvari.

“Tvoja mama sodi med tiste ljudi, ki imajo precej slabo mnenje o sebi. Zaradi tega misli, da si ne zasluži pozornosti. Namesto glasne in jasne zahteve, ki lahko pomeni tudi glasno zavrnitev, si je izbrala varnejšo pot do pozornosti.

Trpečega človeka pa ne zavrneš kar tako. Mar ne? Vse kar lahko storiš, je, da ne sodeluješ v njeni igri, ne glede na njeno stokanje. Kmalu bo spoznala, da si jo spregledala, in bo spremenila svoj način obnašanja do tebe,” je nasvet Aleksandre Kralj.

Ona je ... tvoja konkurenca

“Govori mi, naj se več ukvarjam s športom in pazim na linijo, češ da nisem ravno suha, čeprav se meni zdi moja postava popolnoma normalna. Dela se mlado in večkrat skače in pleše po hiši, kot da je moja sestra in ne moja mama,” pravi Eva.

“Zaradi tega se večkrat počutim nelagodno.” Tudi Katji ni prijetno, ko jo mama pokliče po telefonu in ji pove, da pride okrog 19. ure, doma pa se pojavi ob polnoči.

“Očitno je tvoja mati precej nečimrna ženska . Poleg tega pa ima majcen problemček: boji se staranja. Hkrati hoče biti sodobna mama, kar zanjo pomeni, da mora biti svoji hčeri najprej prijateljica.

Povej ji, da jo imaš rada, a potrebuješ mamo, saj imaš prijateljic že dovolj. Hkrati pa ji še prišepni, da je lepa,” ti v tem primeru svetuje Aleksandra Kralj.

Ona je ... negativka

Poveš ji razveseljive novice, ona pa se odzove s skeptičnim, ne ravno pozitivnim komentarjem. Po takem odzivu se ti zdi, da bi bilo bolje, da bi te polila z vedrom mrzle vode. Jana se lahko poistoveti.

“Ko sem se vpisala na podiplomski študij, so bile mamine prve besede, da sem samo vrgla denar, saj mi poleg službe in drugih obveznosti študija tako ne bo uspelo narediti do konca.” Pravi, da ti želi vse najboljše, obenem pa imaš občutek, da ti je po tihem nevoščljiva.

“Verjetno je tudi tvoja mama nekoč imela sanje, vendar se jim je zaradi pomanjkanja vere vase ali zaradi nepredvidljivih življenjskih okoliščin odpovedala,” pravi Aleksandra Kralj. “Verjetno jo to grize in je sčasoma postala zagrenjena.

Zagrenjenost ji onemogoča, da bi se veselila s teboj in navijala zate. Ker imaš pred seboj najboljši primer, kaj se zgodi, če se odpoveš sanjam, se jih trdno okleni in jih uresniči. Sanj ti ne more vzeti nihče, vere vase pa tudi ne!” še konča.

Ohrani mirne živce

Če še nisi ugotovila, kako ukrotiti svojo mamo, ne da bi pri tem trpeli tvoji živci, ti bo mogoče pomagal splošen nasvet Aleksandre Kralj, ki pravi:

“Drage bralke! Ne pozabite, da so tudi vaše matere samo ljudje s svojimi strahovi, z napakami in muhami. Odzivajo se spontano in ne tako, kot bi si ve želele. Največkrat pa nehote prenašajo naprej samo tisto, kar so jih naučile njihove matere.

Ne smete pa tudi pozabiti, da jih je življenje verjetno malo utrudilo, ve pa ste še vedno polne mladostnega žara. Zaradi tega tudi prihaja do konfliktov. Sedaj ste ve odrasle ženske na pragu svoje prihodnosti. Zato sanjajte, verjemite in spreminjajte!”

Ajda Borovnica

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri