4 super rešitve, ko prijateljica preveč govori

Tudi ona ne razume, da s svojimi monologi dolgočasi vse okoli sebe? S temi nasveti ti bo uspelo, da ji to dopoveš.

4 super rešitve, ko prijateljica preveč govori (foto: Profimedia) Profimedia
28. 8. 2016

Po dolgem času se dobite tri prijateljice, ki ste skupaj gulile šolske klopi, bile v tistem času kot rit in srajca in seveda veljale za nepremagljivo trojico. Srečanja se neizmerno veseliš, ker komaj čakaš, da izveš, kako jima gre, kaj počneta in kaj je novega, ter jima zaupaš nekaj podrobnosti o svojem novem fantu. Toda trenutek za tem, ko se objamete in sedete, se iz ene od njiju vsuje plaz besed, ki se v naslednjih nekaj urah pravzaprav ne ustavi – vsaj ne za več kot nekaj trenutkov.

Situacija:

Do takrat, ko se poslovite, razodene vse o potovanju, na katerem sta bila s fantom, o novem stanovanju, ki ga preurejata, o tem, da si želi poroke in vseh podrobnosti na to temo (načrt je seveda že izdelala, ker ima na sumu, da jo bo njen dragi kmalu zaprosil), o zoprni sodelavki, o novih kavbojkah, za katere je dala celo premoženje, in o skupni sošolki, ki jo je srečala pred kratkim in je, kot kaže, shujšala za vsaj deset kilogramov.

Če že imaš priložnost spregovoriti o sebi, te po nekaj stavkih prekine, rekoč:

“O, ko že govoriš o tem – še sreča, da si me spomnila. Moram povedati, da je tudi moj fant ...”

Ah ja. Res je, da je vedno bila od vseh treh najbolj zgovorna, ampak da vama skorajda ne pusti do besede??? Hm, to je nekako mimo konteksta vašega prijateljstva. In ko se odpelje, s ‘sotrpinko’ ugotovita, da je vajina prijateljica sicer čudovita punca, ampak zaradi nje vaše druženje pač ni več dogodek, s katerega bi odšli dobre volje.

Strokovna ocena:

To je sicer zelo žalostno spoznanje, a podobnim situacijam smo (in bomo) priča vedno večkrat. Postavljanje sebe v središče sveta je novodobni trend, ki je glavni krivec, da si zaslužimo nezadostno oceno pri medsebojnih odnosih, da smo izgubili občutek za sočloveka in drug drugemu ne znamo več prisluhniti. Marsikdo živi le še na površini odnosov z drugimi in kot edino pomembno osebo zaznava sebe, to pa je seveda pogubno tudi za prijateljstva.

“Če v družbi posameznik nenehno govori, drugi pa ga potrpežljivo poslušajo, ni o vzajemnem odnosu ne duha ne sluha, kar lahko vodi v nezadovoljstvo in celo zamero,” poudarja ameriška psihologinja dr. Darlene Mininni v svoji knjigi The Emotional Toolkit.

Seveda se vsakomur zgodi, da si mora na vsak način olajšati srce ali deliti svojo srečo, in to najlažje naredi z dolgo izpovedjo, toda fino je, če vse to ostane znotraj meje dobrega okusa. Prave prijateljice bi nujno morale vedeti, kje meja je, če pa je tvoja slučajno pozabila, ji lahko poskusiš namigniti s temi triki in poskrbiš, da bo vajino prijateljstvo spet zaživelo na enakovredni ravni.

1. rešitev:

Prehiti jo na začetku

V prvih nekaj minutah lahko odločilno vplivaš na potek celotnega srečanja. Če sama začneš zavzeto pripovedovati o svojih dogodivščinah in v to vključiš še drugo prijateljico, ki po navadi prav tako ne pride na vrsto, nevidno središče prestaviš malce stran od glavne klepetulje, pogovor vzameš v svoje roke in poskrbiš, da bo potekal bolj uravnovešeno, je prepričana Mininijeva.

Čisto lahko se zgodi, da ti bo vmes skočila v besedo, a če ti ni do njenega novega monologa, ji v primernem trenutku vrni udarec. Če rečeš:

“To sem že zadnjič hotela povedati, pa ti nisem uspela, ker ni bilo priložnosti. Odločila sem se, da bom ...” Seveda pa nikar ne ponovi njene napake – ne zatavaj pregloboko v podrobnosti, da se tokrat ne bo vse vrtelo okrog tebe.

2. rešitev:

Poskusi z laskanjem

Naslednjo taktiko bi mogoče lahko označili za nekoliko zlobno, vendar je ena bolj učinkovitih. Susan Shapiro Barash, ameriška univerzitetna profesorica, ki predava študije spola in je avtorica uspešnice Toxic Friends, ne dvomi, da se prijateljici najlažje približaš in vstopiš v njen svet, če ji malce popihaš na dušo in ji poveš, kako veliko ti pomeni njeno mnenje.

Lahko jo presenetiš s tole izjavo:

“Ali veš, da sem bila včeraj na razgovoru za novo službo? Mislim, je to resnično prava služba zame. Povedala ti bom, za kaj gre, potem pa me zanima, kaj o tem misliš ti!”

Ob takšnem uvodu ti bo polaskana posvetila vso svojo pozornost in ti nato verjetno tudi res razložila svoj pogled na tvojo morebitno bodočo zaposlitev.

3. rešitev: 

Spremeni rutino

Po besedah Shapiro Barasheve prijateljstva pogosto postanejo ponavljajoč se vzorec, v katerem ima vsak posameznik svojo vlogo, na primer ena od vas je tista, ki je glavna, druga je tiha poslušalka, tretja vsake toliko časa malce potarna ... Če vedno počnete enake stvari (se recimo zmenite pri eni doma na večerji ali greste ven na pijačo), je logično, da tudi iz svojih tipičnih vlog ne morete izstopiti.

Za spremembo torej poskusite z nečim drugim: pojdite v kino in potem poklepetajte o filmu, dogovite se za kolesarski izlet ali preživite dan ob morju in si privoščite kosilo v restavraciji. Karkoli drugačnega boste počele, bo pozitivno vplivalo na dinamiko vašega odnosa in vsekakor tudi na teme, okoli katerih se bo odvijal vaš pogovor. Morda pa bo tudi sama prišla do sklepa, da je prijetno izvedeti kaj o drugih.

4. rešitev:

Pojasni ji svoj pogled

Ta ukrep ti bo prav prišel takrat, ko v rokavu ne boš skrivala več nobene ideje, kako rešiti neprijetno situacijo. Tvoja prijateljica se najbrž sploh ne zaveda, kako ga ‘biksa’ s svojim govoričenjem, saj kot pravi Mininnijeva, verjetno samo tako zelo rada govori o sebi. A morda je čas, da ji to namigneš, in če to storiš na pravi način, bo razumela in prijateljstvo sploh ne bo ogroženo.

Ko te bo prihodnjič hotela prekiniti, ji povej:

“Samo trenutek, prosim – toliko, da ti tole povem do konca, potem pa ti bom z veseljem prisluhnila.”

Ta prošnja je dovolj neposredna, da bo učinkovala, in hkrati dovolj vljudna, da je z njo ne boš prizadela.

7 znakov, da moraš usta zapreti ti

  • Ne razumeš, zakaj je Twitter tako popularen – kdo sploh lahko kaj sporoči v tako malo besedah?
  • Ugotoviš, da nimaš pojma, kje delajo tvoje prijateljice, čeprav se pogosto vidite ... ampak zdi, se, da noben vaš pogovor ne pride tako daleč.
  • Prodajalec v tvoji trgovini te vpraša, kako je bilo včeraj na zmenku, ali si v službi pila kavo ali čaj in ali si že izbrala novo barvo za dnevno sobo.
  • Ko spiješ požirek pijače, da bi si ovlažila suha usta, opaziš, da večina okrog mize spi ali vsaj na široko zeha.
  • Izgubila si tri kilograme, ker moraš pri kosilu ali večerji po­vedati toooooliko stvari, potem pa ti zmanjka časa, da bi kaj tudi pojedla.
  • Ko te ujamejo za telefonsko anketo, imaš občutek, da se te po določenem času hočejo znebiti. Zakaj te potem sploh kličejo?
  • Varnostnik te vljudno pospremi iz knjižnice s pojasnilom, da zganjaš preveč hrupa.
  • Slišala si, da fantje padajo na umazano govorjenje v postelji, tvoj dragi pa te pravazprav prosi, da si vsaj takrat malo tiho.

Prevedla in priredila: Manca Kraševec, fotografiji: Jennifer Robbins, shutterstock

Preberi še: Obleke, s katerimi so zvezdnice navdušile v tem tednu

Največji strahovi maških med seksom

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri