Ko je popolni spomin velika ovira

Popolni spomin je akcijski triler o realnosti in spominu, ki ga je navdihnila slavna novela We Can Remember It for You Wholesale Philipa K. Dicka. Dobrodošli v Rekallu, podjetju, v katerem vaše sanje lahko spremenijo v prave spomine.

23. 8. 2012

Čeprav ima tovarniški delavec Douglas Quaid, igra ga Colin Farrell, lepo ženo (v vlogi je odična Kate Beckinsale), ki jo ima rad, se mu mentalna potovanja zdijo popolne počitnice, na katerih bi pozabil na naporno življenje – pravi spomini življenja super vohuna bi bili lahko prav tisto, kar potrebuje.

A se postopek grozljivo sfiži in Quaid postane preganjan mož. Nenadoma je na begu pred policijo – vodi jo kancler Cohaagen (Bryan Cranston) – in ne more zaupati nikomur, razen morda bojevniški upornici, katero igra še ena lepotica – Jessica Biel.

Črta med realnostjo in fantazijo postane vse bolj zabrisana, usoda njegovega sveta pa visi na nitki, ko Quaid odkrije svojo pravo identiteto, pravo ljubezen in pravo usodo.

Popolni spomin se je na pot do velikega platna podal leta 2008, ko je producent Toby Jaffe brskal po knjigarni med policami znanstvenofantastične literature.

"Gledal sem knjige, ki sem jih bral v mladosti, in vzel v roke antologijo Philipa K. Dicka in prebral novelo We Can Remember It for You Wholesale," se spominja. "Spominjam se, da je bila to krasna fantazija izpolnitve sanj."

Seveda so Dickovo zgodbo za veliko platno že priredili leta 1990 z naslovom Popolni spomin. Jaffe je začel razmišljati, da je morda napočil čas za novo priredbo in zamisel predstavil Moritzu, ki je znova prebral zgodbo in si ponovno ogledal film iz leta 1990.

Režiser Podzemlja in Umri pokončno 4

"Zaradi koncepta Rekalla, kot ga je Philip K. Dick ustvaril v svoji zgodbi, sem si želel režirati ta film," pravi Len Wiseman, ki je režiral prva dva dela Podzemlja in Umri pokončno 4 ter sodeloval pri visokoproračunskih uspešnicah Dan neodvisnosti in Zvezdna vrata.

Wiseman se je v filmu hotel bolj poglobiti v like, tako da je ustvaril hibrid med psihološkim trilerjem in akcijskim filmom, ki se čisto slučajno dogaja v prihodnosti.

Dogajanje ni postavljeno na Mars, ampak na Zemljo, v daljni prihodnosti, v kateri prevladujeta dve državi – Združena federacija Britanije in Kolonija. Tako kot v Dickovi zgodbi, pravi Wiseman: "Ta lik na Zemlji doživi povsem drugačno izkušnjo."

Farrell o vlogi

"Gre za znano zgodbo o moškem, ki čuti, da ne živi življenja, ki bi ga moral živeti – človeka, ki čuti, da nekaj ni prav," pravi Farrell. "Potem pa doživi šok, to pa je, da dejansko ne živi življenja, ki bi ga moral živeti. Quaidu se še sanja ne, kdo je, razen na globoko celični ali čustveni ravni. Skozi ves film poskuša ugotoviti, kdo je pravi Quaid."

Režiser razloži: "Resnično sem hotel bolj vplesti Quaidovo izkušnjo. Hočem reči, predstavljajte si, da se zbudite, živite vsakdan in v sebi čutite, da ste dober človek, a nenadoma vam vsi začnejo govoriti, da ste slab človek. Kaj vam je storiti?"

Izziv za filmarje je bilo najti igralki za dve močni vlogi, Lori in Melino. Za Lori, na videz ljubečo Quaidovo ženo, za katero se izkaže, da je neusmiljena morilka, so izbrali Kate Beckinsale, s katero je Wiseman poročen sedem let. Skupaj sta sodelovala že pri Podzemljih.

Melino je morala igrati igralka, ki ne bi imela težav s telesno zahtevnostjo vloge. Melina se prvič pojavi v Quaidovih nočnih morah, pozneje, ko je iz mesa in krvi, pa mu pomaga ponovno odkrivati prejšnje življenje. Wiseman je vlogo zaupal Jessici Biel.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri