Klepetulja

Ura teče, nič ne reče … Ti pa govoriš in govoriš in govoriš brez konca!

19. 10. 2007

Ena ura kot bi mignil

Si se že kdaj vprašala, kam je šla cela ura na klepetu ob kavi s prijateljico, ko si ji obnovila le dogajanje preteklega dne, ne tedna? Hej, punca … morda pa malce preveč govoriš! Če so ti prijatelji nadeli vzdevek klepetulja, potem je skrajni čas, da se zamisliš nad aktivnostjo svojega jezika!

Zapostavljenost

Če imaš to 'govorno' težavo, potem se posledice gotovo poznajo na različnih področjih tvojega življenja:

  • Služba: Če je na delovnem mestu tvoje delo slabo opravljeno, se boš morala v dneh, ko imaš veliko zadolžitev, odpovedati pogovorom s sodelavci. Če veš, da imaš težave in bistva ne znaš povedati na kratko, najprej do konca opravi naloge in si nato – kot za nagrado – privošči klepet s sodelavko!
  • Finance: Je tvoj telefonski račun gromozanski! Ne preostane ti drugega, kot da ukineš dolge pogovore. Telefon naj bo le sredstvo za hitre dogovore!
  • Prosti čas: Mine kot bi mignil, pa ne počneš drugega, kot govoriš! Zato pa ti zmanjkuje časa za vse drugo, kar bi še rada počela!

Zares potrebuješ pomoč!

Če si klepetulja, se ti ni treba izogibati ljudem in se odpovedovati pogovorom, le odvečnih besed se moraš znebiti!

Če ne znaš nadzorovati svojega govornega aparata in si ne moreš zapomniti, kaj vse si prijateljici povedala, potem si kupi diktafon in se posnemi. To je najboljši način, saj boš doma lahko poslušala, kaj vse si povedala in ugotovila, da je bilo pol besed povsem odvečnih. Tudi brez njihove vključitve v pogovor, bi sporočila bistvo, le da bi za to porabila pol manj časa!

Kako skrajšati pogovor?

Najprej se moraš naučiti, kako stvari povedati na kratko!

1. Prijateljici, mami, sestri ali bratu poskusi povedati zgodbo na svoj (dolgotrajen) način. Pogovor posnemi na diktafon in določi čas, ki si ga za pripoved porabila – zapiši si ga!

2. Nato pogovor poslušaj in analiziraj, kaj vse je bilo v tvojem pripovedovanju odveč in kje vse si se po ne potrebnem oddaljila od bistva. Najbolje je, da začneš pri pridevnikih – izloči jih, saj ne vplivajo na bistvo sporočila!

3. Zdaj, ko si odkrila napake, poskusi povedati enako zgodbo še enkrat, le da paziš na odvečne podatke in s tem tudi na čas, ki ga za pripoved porabiš! Ne goljufaj s hitrejšim govorjenjem!

Takšen trening ti bo pomagal do učinkovitega pripovedovanja – povedala boš veliko in za to porabila malo časa!