Kdaj se je koristno preleviti v levinjo …

… in drugi živalsko dobri triki.

25. 2. 2010

Bi bila rada močnejša, pametnejša in privlačnejša? Uči se od živali! Zoolog Dave Salmoni, zvezda TV-programa Animal Planet, krotilec zveri in zverinic ter bivši moški leta naše drage sestre (ameriškega Cosma) ima zate podatek ali dva.

Tako rekoč najbolj seksi moški na planetu: Dave prijateljuje z levi, spi z medvedi, zasleduje tigre, klepeta z lemurji (v angleščini in v njihovem jeziku) ter se v prostem času rad druži z nežnim spolom svoje vrste.

Kakorkoli, čedni Dave je med druženjem z živalmi ugotovil, da so taktike preživetja v živalskem svetu zelo učinkovite tudi v našem. Nauči se na pamet vseh osem lekcij, pa boš zagotovo uspešnejša na vseh življenjskih področjih.

1 Ko tvoj moški postane hudo slabe volje

''Levi so po naravi zelo bojeviti,'' začne Dave. ''Zadostuje, da se zbudijo, in že odidejo iskat prepir.'' Če bi bile levinje bolj podobne nam, bi bile seveda vse samske, ker se levi o določenih stvareh niti pod razno ne pogajajo. Levinje si tako ob pogledu na tečnega leva rečejo ''Te nekaj gleda, dragi,'' mirno požrejo svoj ponos in odidejo na sproščajoč sprehod. Ko se vrnejo, je lev spet tisti lev, ki so ga spoznale v visoki travi v savani.

''Moški smo v tem pogledu zelo podobni levjim samcem. Ženske, s katerimi sem se imel najlepše, so razumele, da me morajo v težkih trenutkih pustiti na miru.'' Razumljivo? Če si ti še tako strastno želiš razrešiti težavo s pogovorom, se mora moški najprej pomiriti. Medtem ko jezno piha naokrog, se zaposli, pa bo, ko bo težava mimo, spet predel v tvojem naročju.

2 Ko zavidaš najpopularnejši punci v družbi

Ona ima vse: kup tipov okrog sebe, najboljšo postavo, najboljše cunje, vsak las na svojem mestu in ja – na pravem mestu ima celo glavo. Tako popolna je, da se raje ne bi družila z njo. Prepričana si, da bi ob njej kar zbledela, zato si boš, čeprav ti je mis simpatičnosti naklonjena, raje našla manj lepo prijateljico. Pa si prepričana, da stvari zares delujejo tako? Zakaj ne bi svoje zavisti uporabila za to, da izboljšaš samo sebe?

Če bi bila volk, bi vedela, da delaš veliko napako. Alfa volčji samec je res glavni frajer na vasi, a v zameno beta samec dobi vso najboljšo hrano, pravico do druženja z najlepšimi volkuljami in spoštovanje drugih volkov. ''Ko se poskušam približati živalim, vedno najprej navežem stik z dominantnim samcem,'' razloži Dave.

''Ta je običajno največji in najmočnejši, a ko osvojim njega, sem osvojil ves trop. Zavezništvo z njim je najboljša možna referenca.'' In tako podobno kot v živalskem svetu velja tudi v človeškem pravilo, da gliha vkup štriha, druženje z uspešnimi in priljubljenimi pa je tako ali tako vstopnica v svet, ki si ga želiš.

3 Ko bi bila rada vodja krdela

Prav, nočeš se zadovoljiti z drugim mestom, a kaj bi morala storiti, da se prebiješ na sam vrh? Čredo slonov vodi najmočnejša samica, ki postane glavna preprosto: v vseh stvareh postane najboljša. To pomeni, da najde najboljšo hrano in vodo, v novih okoliščinah se izkaže za najbolj iznajdljivo in pogumno, poskrbi za svoje in za tuje mladiče, zaradi vsega naštetega pa se krdelo ob njej počuti varno. Šefinja slonje družine je takole v eni besedi pravi multipraktik. Ko člani skupine opazijo njene odlike, se ji z veseljem podredijo, saj je to za njih kvečjemu dobro.

''V bistvu se trudim, da bi bil v svojem delu povsem podoben alfa slonici,'' prizna Dave. ''Res je, da imam poseben talent za komunikacijo z živalmi, a se spoznam tudi na trženje, stike z javnostjo, produkcijo … Na svetu je veliko ljudi, ki bi radi moje delo, a mislim, da ga imam jaz prav zato, ker poleg dela z živalmi obvladam še marsikaj drugega. To je moja primerjalna prednost.''

Vedno se bo namreč našel kdo, ki te bo v določeni stvari lahko nadomestil, toda če imaš veliko različnih talentov, boš za vsako delovno mesto daleč najbolj privlačna kandidatka. Namesto da se obsedeno uriš v eni in isti veščini, posveti več časa stvarem, v katerih bi ravno tako lahko blestela, in se hkrati razvij na več področjih.

4 Ko si želiš, da bi si te on želel

Ko si tigrica poželi tigra, ne izbira … dejanj, predvsem pa ne izgublja časa (torej ne pove svoji prijateljici tigrici, da jo zanima tisti tiger s piko na nosu, računajoč, da bo, ker je znana klepetulja, razširila novico). Najprej zapeljivo zaprede kot najbolj sfrizirana domača perzijska mačka, nato pa se brez sramu podrgne vanj. A ko ugotovi, da je zagotovo pritegnila njegovo pozornost, zbeži stran in mu da dovoljenje za lov. Tigrica se namreč dobro zaveda, da tigru tega veselja ne sme vzeti.

''Ta prizor sem v naravi videl večkrat: ko tigrica pritegne tigrovo pozornost, tiger presenečeno izbulji oči. Ko se tigrica oddalji, je enkrat ena, da ji bo tiger sledil! Fantje nočemo večno loviti enega in istega dekleta, je pa res, da se dolgočasimo, če nam dekle ne privošči niti malo lova.'' razloži Dave.

Se ti je oko prilepilo na lepotca, pa ne veš, kaj bi storila, da bi se ti približal? Posnemaj tigrico in mu pošlji nedvoumen signal, da ti je všeč, nato pa poskrbi, da boš vsaj nekaj dni … zelo zasedena.

5 Ko bi se šla rada odnose z javnostjo

Rada bi razširila mrežo prijateljev ali strank, pa se ti niti sanja ne, kako se tej stvari streže. V šimpanzji skupnosti je status posameznika odvisen od tega, kako dobro se ta razume z drugimi. ''Ko sem delal v zavetišču Chimp Eden, sem opazil, da telesno najmočnejši samec ni tudi vedno glavni.'' pravi Dave.

''Alfa šimpanz je tisti, ki ima največ podpore pri množici, torej je najboljši politik v skupini. Dobrika se čisto vsem puncam, in to ne vedno zato, da bi se z njimi paril – se pač trudi za njihovo naklonjenost.''

Če delaš z ljudmi ali pa bi samo rada razširila krog zaveznikov, se obnašaj kot najpametnejši šimpanz. Nikoli namreč ne veš, kdaj boš potrebovala pomoč in od koga ter obratno. V dobi, v kateri nimamo časa niti za družino, partnerja in najboljše prijatelje, bo imel tisti, ki je pripravljen več časa 'žrtvovati' za negovanje odnosov, največji dobiček.

6 Ko bi rada 'pecala'

Živali lovijo v skupini, saj to povečuje njihov uspeh. En lev bo zagrabil žrtev, drug jo bo položil na tla, tretji pa iz nje napravil okusno kosilo. Dave pripoveduje, kako je nekoč postal žrtev organiziranega napada.

''Neke noči smo bili zunaj s prijatelji in me je ogovorila zelo zgovorna punca. Ni mi bila ne vem kako všeč, a nenadoma se je za njenim hrbtom pojavila njena prijateljica, ki pa je bila definitivno moj tip. Začela sva se pogovarjati in na koncu večera sem jo povabil ven. Pozneje mi je priznala, da me je videla že na začetku večera, a da je sramežljiva in je zato poslala prijateljico, da bi prebila led namesto nje. Kaj naj rečem? Punce so imele izdelano taktiko,'' konča Dave.

Vse jasno, a ti hodiš ven v pretežno moški družbi! No, tudi prijatelji so ti lahko v veliko pomoč. Fante na drugi strani šanka lahko vedno povabijo na partijo biljarda.

7 Ko iščeš ljubezen na dolgi rok

Moški šimpanzi so najboljši prijatelji vsake ženske. ''Najprej gre za seks, celo samo za seks,'' pravi Dave. ''A tako je videti le na prvi pogled: samec si izbere samico, ki ni dobra le v postelji, ampak je tudi v dobrih odnosih s šimpanzi iz skupine in je sposobna najti največ hrane.''

To seveda ne pomeni, da te bo moški sodil po tem, kako spretno pred seboj potiskaš nakupovalni voziček ali kako domiselno si zasadila vrtno gredico s korenčkom, endivijo in baziliko, vseeno pa bodo njegovi možgani registrirali vse tvoje morebitne materinske poteze.

''Tvoje oprsje in zadnjica so genetski pokazatelji plodnosti,'' razloži Dave, ''bo pa zelo hitro postalo najpomembnejše dejstvo, kako dobro obvladuješ svoje življenje.'' Pokaži fantu, da imaš trdna prijateljstva, da imaš rada svoje delo, da ti je mar za prihodnost – in bo iskreno navdušen nad tabo.

8 Ko nekaj strastno ljubiš

Lemur (malo srčkano bitje, ki čepi na glavi večjega srčkanega bitja) je hedonističen vsejedec. Jedel bi lahko vse, on pa noče: ko mu je nekaj všeč, se bo do tega dokopal, in to v velikih količinah. Tako šestdeset odstotkov njegove prehrane je tamarind. Z drugimi besedami: lemurji se vedno obkrožijo s stvarmi, ki jih obožujejo, in to bi morala storiti tudi ti.

''Doma sem le en mesec na leto,'' pojasni Dave, ''toda ko sem doma, počnem samo tisto, kar imam najraje – čas preživljam s svojo družino in najboljšimi prijatelji. Nič drugega na svetu me ne bi tako zelo osrečilo.''

Posnemanje strogo prepovedano

Nekateri primeri iz živalskega sveta pa te učijo, česa ne smeš početi (da te ne bi zaprli v norišnico): veliko za šalo, malo zares.

  • Vrabčevka je tako ljubosumna na svojega vrabca (ki je mimogrede zelo živahen gospod), da poišče gnezdo gospodične, s katero jo je varal, in ubije njene mladiče.
  • Misliš, da si imela težko otroštvo ali da ga ima tvoj otrok? Kiti ubijalci in delfini v prvih treh mesecih življenja sploh ne spijo, temveč nenehno plavajo.
  • Te zanima, kako je mravlja, imenovana Drakula, dobila svoje ime? Se pač rada posladka s krvjo, ki jo posesa iz svojih ličink.
  • Nikoli ne kosi z leopardjo žabo, če nočeš, da bi te v trenutku minil apetit: da bi lahko pogoltnila večji zalogaj, potegne vase očesna zrkla, ki pritisnejo na grlo.


Priredila: Alja Maček

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri