Kdaj je pravi čas, da postaneš mama - zgodaj, pozno ali nikoli?

Kdaj je pravi čas za materinstvo? Cosmo ima zate pravi odgovor, ki se glasi ...

Kdaj je pravi čas, da postaneš mama - zgodaj, pozno ali nikoli? (foto: Profimedia) Profimedia
5. 8. 2018

Pred kratkim mi je prijateljica, ki je stara 35 let, priznala, da ni prepričana, ali želi imeti otroke, in se zaradi tega spopada z občutki krivde.

Najbrž so k temu pripomogli tudi pritiski in pričakovanja njene družine. Njena mama ji je namreč nedavno poslala članek o tem, da je povprečna starost, pri kateri Slovenke postanejo mame, 29 let. Potolažila sem jo s pojasnilom, da je problematično ravnanje tistih, ki vdirajo v njeno intimo, in ne njeno razmišljanje, saj je odločitev o materinstvu osebna odločitev vsake ženske.

Nekatere se za materinstvo odločijo že zelo mlade, druge pozneje, nekatere ne morejo zanositi, nekatere pa odkrijejo, da si otrok ne želijo imeti. Odločitev o otroku je povsem svobodna odločitev in nobena ženska ne bi smela biti izpostavljena kritikam na račun svoje odločitve o materinstvu.

Preberi različne zgodbe žensk, ki potrjujejo, da materinstvo ni dolžnost, ampak izbira.

1. Zelo zgodaj ...

"Mama sem postala, ko sem bila stara 18 let. ko sem odkrila, da sem noseča, sem bila izjemno srečna."

Seveda me je nekoliko skrbelo, kako bom zmogla biti mama in kako bo to sprejela okolica, vendar so prevladovali občutki sreče.

Novico, da sem zanosila, so moji bližnji sprejeli z navdušenjem, še posebno partner. Bil je presrečen, da bo postal očka. Starši so bili na začetku malo presenečeni, a so se hitro začeli veseliti.

Od začetka so me vsi podpirali. Ko sem postala mama, se je vse spremenilo – od najmanjših stvari, kot je obisk trgovine, do tega, kako dojemam sebe in svet okoli sebe. Kot mlada mamica sem se in se še vedno pogosto spopadam z različnimi predsodki, a se s tem ne obremenjujem več. Najtežji del materinstva so skrbi: se otrok pravilno razvija in ali je zdrav. Še posebno se trudim, da je srečen in da ga dobro vzgajam. - Melita Ivana, 20 let, mamica pri 18 letih

"Zanosila sem pri 18 letih."

Nosečnosti sem se zelo razveselila in otroka sem si želela obdržati. Tudi partner se je zelo razveselil novice, vendar pa sva jo dolgo obdržala zase. Staršem sva povedala šele, ko sem bila v šestem mesecu nosečnosti. Vsi v družini so bili zelo veseli, ko sem jim povedala, da pričakujem otroka, najbrž zato, ker je tudi moja sestra zanosila, ko je bila zelo mlada.

Življenje po rojstvu otroka se mi je povsem spremenilo in morala sem zelo hitro odrasti.

Iz najstnice sem morala čez noč postati odgovorna ženska, mama, ki mora poskrbeti za svojo družino.

Najtežje se je bilo odreči hobijem, vendar sem to morala storiti, saj sem morala ob skrbi za otroka dokončati šolo, prav tako pa sva se s parterjem razšla. Na srečo sem pozneje našla čudovitega partnerja, s katerim imam še enega otroka.

Šele zdaj, po petih letih, odkar sem prvič postala mama, lahko rečem, da si bom kmalu lahko vzela nekaj ur na teden samo zase, vendar sem vesela, da sem imela otroke tako zgodaj. Ne poznam veliko deklet, ki imajo pri 23 letih že dva otroka, hišo in odlično službo. Vse to je posledica tega, da sem kmalu postala mama, saj sem hitro odrasla in začela živeti. - Kaja, 23 let, mamica pri 18 letih

2. Zelo pozno ...

"Mama sem postala nekaj mesecev pred 40. letom."

Devet let sem se namreč spopadala z izzivom, da bi zanosila, dokler nisem začela delati na sebi, saj zdravstvenih težav nisem imela. Začela sem delati po metodi Marise Peer in čez dva meseca sem zanosila. Ko sem izvedela, da sem noseča, sem jokala od sreče.

S partnerjem sva jokala in hitro kupila še en test, da sva se prepričala, ali sem res noseča.

Pred tem sem bila pogosto deležna vprašanj, zakaj nimam otrok in kdaj jih nameravam imeti. To so grozna vprašanja, ki bolijo, a sčasoma odgovarjaš nanje kot robot. Sploh ne vem več, kaj sem odgovarjala, a večinoma sem obrnila stvari na šalo. Zdaj vem, da bi bilo pravično in ljubeče do sebe, mojega moža in drugih ljudi, če bi preprosto rekla:

"Razlog, da par nima otrok, ni vedno v tem, ker ne seksata dovolj, ker sta osredotočena na kariero ali ker preveč razmišljata o otroku."

Danes bi bila precej bolj iskrena z ljudmi, vendar sem takrat vse zadržala zase in se počutila najbolj osamljena na svetu. In vem, da se številne ženske tako počutijo, zato zelo glasno govorim o izzivu zanositve.

Toda niti za tisočinko sekunde ne obžalujem, da nisem imela otroka prej, saj je bil to zame edini pravi čas. Morda bi imela več energije, če bi imela prej otroka, ampak imela bi manj zavedanja o sebi, o otroku, starševstvu, tako da je vse točno tako, kot mora biti. - Lenja, 42 let, mamica postala pri 39 letih

3. Nikoli ...

"Otroka si kljub pritiskom družbe nisem želela."

Nikdar nisem bila ena tistih žensk, ki bi dale vse, da bi imele otroka.

Vsekakor pa spoštujem vse ženske, ki imajo otroke, in sem srečna, ko vidim, kako moje prijateljice uživajo v materinstvu.

Pri štiridesetih sem se soočila s tem, da ne bom postala mama, kar je sprejel tudi moj mož. O tem sva se iskreno pogovorila in odleglo mi je, ko je dejal, da sem zanj povsem dovolj in da je srečen z mano ne glede na to, ali imava otroke ali ne. Čeprav nimava otrok, imava polno in lepo življenje, saj veliko potujeva in uživava v svojem delu. Nimam občutka, da nekaj zamujam le zato, ker nisem mama. - Tamara, 43 let

"Otroke sem si sicer želela imeti, vendar se nama s partnerjem niso zgodili, ..."

Za posvojitev pa se nisva odločila. Za nama je bilo več poskusov umetne oploditve, vendar so bili vsi neuspešni.

Seveda sem bila zelo žalostna in razočarana, ko sem izvedela, da ne morem imeti otrok. Spraševala sem se, zakaj mi jih ni bilo dano imeti, kaj sem naredila narobe, imela sem občutek, da mi je spodletelo. Bolelo me je, ko so me ljudje spraševali, zakaj nimam otrok, saj o tem ni bilo preprosto govoriti, prav tako se mi zdi, da je neplodnost še vedno tabu tema.

Spopasti sem se morala z občutki manjvrednosti in krivde. Imela sem občutek, da sem v preteklosti storila nekaj narobe in sem zdaj za to kaznovana. Sčasoma sem sprejela, da ne bom imela otrok.

Lažje mi je postalo, ko sem spoznala, da sem tudi brez otrok vredna ljubezni, zato se osredotočam nase in na svojega partnerja. Zaradi svoje zgodbe nikdar ne sprašujem drugih žensk, zakaj nimajo otrok, ker se zavedam, koliko bolečine se lahko skriva v odgovoru. - Daša, 41 let

Vsako obdobje ima svoje prednosti in slabosti, zato ni idealnega čas za materinstvo. Ko sem prijateljico, ki je prvega otroka rodila pri 36 letih, vprašala, kdaj je najboljši čas za materinstvo, se je nasmehnila in dejala:

"Takrat, ko si ga resnično želiš. Nič prej in nič pozneje."

Pomembno je, da prisluhneš sebi, saj za tvojega otroka ne bo pomembno, ali si 36-letna ali 18-letna mama, ampak da si skrbna, ljubeča in odgovorna.

Kdaj je torej pravi čas za MATERINSTVO?

Ginekologinja in porodničarka Maja Lampelj pravi:

"Ženska naj ima otroke takrat, ko se čuti pripravljeno za materinstvo. Res pa je, da se plodnost pri ženski s starostjo manjša. Verjetnost za neplodnost in razvoj kroničnih sistemskih bolezni, ki ogrožajo nosečnost, se zlasti poviša z odlašanjem z zanositvijo po 35. letu starosti."

Če se boš za prvega otroka odločila pozneje, se boš zanj morda morala nekoliko bolj potruditi, saj kakovost tvojih jajčec počasi upada. Po 35. letu starosti se poveča tudi možnost za spontani splav in možnost za gensko okvaro ploda je večja.

"Sodobna ženska si nosečnost v poznejšem starostnem obdobju želi predvsem zaradi boljšega socialnega položaja, tako materialnega kot nematerialnega. Svoji družini želi s svojo finančno stabilnostjo in čustveno zrelostjo zagotoviti varnost. To je zagotovo prednost.

Hkrati pa s tem tvega, da se bo njena nosečnost zapletla z nosečniško sladkorno boleznijo, preeklampsijo, prirojeno napako in kromosomsko nepravilnostjo pri plodu, spontanim splavom, zunajmaternično nosečnostjo, predležečo posteljico in carskim rezom ter prezgodnjim porodom kot njihovo posledico," pojasnjuje Maja Lampelj.

"Ženske zaradi načina življenja družino načrtujejo pri višji starosti kot nekoč. Žal se takrat stvari vedno ne izidejo tako, kot bi si želele. Za svoje zdravje bi sicer morale skrbeti prav vse nosečnice, zlasti pa starejše. Poudariti je treba pomen zdravega načina življenja: vzdrževanje normalnega indeksa telesne teže, redna zmerna telesna vadba, uravnotežena prehrana ter opustitev kajenja, uživanja drog in čezmernega uživanja alkohola."

Besedilo: DANAJA LORENČIČ

Preberi še: "Preprosto NE delati - to gre?" (o tem, kako 'biti zaseden' pomeni 'biti kul')

Priporočamo tudi: Razkrivamo: TO se dogaja s tvojim telesom, če spiš ob ljubljeni osebi