Katalena in Quatro por tango na festivalu Poletje Imago Sloveniae

V okviru mednarodnega festivala Poletje Imago Sloveniae se bosta v petek, 8. julija, zgodila koncert Katalene: Noč čarovnic! in nastop skupine Quatro por tango.

7. 7. 2011

V skladu z osnovno zavezo svojega delovanja se Katalena v svojih ustvarjalnih iskanjih še vedno nanaša na slovensko ljudsko dediščino, vendar tokrat k njej pristopa na malce drugačen način.

Album Noč čarovnic je tako v prvi vrsti zgodba, ki jo Katalena spleta okrog svoje izkušnje in videnja tistega, čemur smo včasih rekli 'coprništvo'. Je zgodba o norosti, prestopanju mej, ljubezni, izgubi, iskanju, bolečini in sreči.

Po drugi strani pa je Noč čarovnic neke vrste laboratorij, v katerem Katalena svojega avtorskega dela ne sooči samo s slovensko ljudsko glasbo, pač pa tudi s poezijo predvsem tistih slovenskih pesnic in pesnikov, ki so se sami napajali pri motivih in ritmu ljudskega pesništva.

Na plošči so tako med drugim našle mesto štiri uglasbitve pesmi Svetlane Makarovič in ena Gregorja Strniše, inspiracija za glasbo pa so bile tudi pesmi Daneta Zajca.

Zasedba:

  • Vesna Zornik - vokal
  • Polona Janežič - klaviature, klavir, spremljevalni vokal
  • Boštjan Gombač - klarinet, flavte, tolkala, trobenta, sopran saksofon, spremljevalni vokal
  • Tibor Mihelič Syed - bas kitara, kitara, spremljevalni vokal
  • Boštjan Narat - kitara, mandolina, ukulele, spremljevalni vokal
  • Robert Rebolj - bobni, tolkala

Vabljena torej v petek, 8. julija ob 21.00, Amfiteater gradu Kromberg, Nova Gorica (v primeru dežja v Kulturnem domu Nova Gorica)

Vstop prost.

Istega dne tudi Quatro por tango

Petek, 8. julij ob 20.30, Trg pred cerkvijo, Kranjska Gora (v primeru dežja v Hotelu Kompas ali Hotelu Lek)

QuatroPorTango je skupina štirih odličnih glasbenikov, ki jih druži ljubezen do tanga. Njihov tango je koncerten in kontemplativen. Še posebej blizu so jim dela Astorja Piazzolle, iščejo pa se tudi globlje nazaj, v tradiciji, ob čemer nastajajo njihova avtorska dela. Tako poskušajo zajeti vse časovne dimenzije glasbe - tukaj, blizu in daleč.

Zasedbo sestavljajo pianist Jan Sever, violinist Matjaž Porovne, kontrabasist Marko Turšič in bandoneonist Ratko Žižič. Zlasti bandoneon, ta skrivnostna škatlica z omamnim zvokom, daje zasedbi določen pečat, ki je tako tipičen za to glasbo.

Tango je v svoji zgodovini že zdavnaj zasvojil cel svet. Začuti ga lahko vsak človek, ker govori o hrepenenju, bolečini, izgubi, pa tudi o upanju, radosti ter magični iluziji človeškega življenja. Izvajalci pravijo, da ga bodo igrali, dokler bodo to čutili. Ko ne bo več čustev, bodo utihnili …

Zasedba:

  • Jan Sever - klavir
  • Matjaž Porovne - violina
  • Uroš Lečnik - kontrabas
  • Ratko Žižič - bandeon

Vstop prost.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri