Izleti, ki bi si jih lahko privoščila za 1. maj!

Kar 28 odstotkov slovenskih uporabnikov spleta vsaj mesečno, če ne pogosteje, na spletu brska za turističnimi informacijami. Takih, ki za tovrstnimi ponudbami brskajo vsaj nekajkrat na leto, pa je po podatkih MOSS-a že 65 odstotkov.

20. 4. 2011

Analiza obiskanosti v projektu MOSS sodelujočih spletnih strani s turistično vsebino razkriva tudi, da Slovenci o ponudbah za poletno dopustovanje najraje razmišljajo tik pred zdajci, ko so najbolj aktualni aranžmaji v zadnjem hipu.

In ker gre tudi prihajajoče dela proste dneve izkoristiti, ti v nadaljevanju predlagamo nekaj odličnih idej za tvoj mali 'tik pred zdajci' v obliki nekajdnevnega prvomajska izleta:

Povsod je lepo, doma je najlepše

Že bila v Prekmurju?

Že raziskala vse kotičke slovenske Istre?

Pa Dolenjska?

Si si že kdaj privoščila prvomajsko smuko na Kaninu?

Ker je izbira velika - tako doma kot zunaj meja male Slovenije, si dovoli, da te kraji in mesta, ki jih predstavljamo v nadaljevanju, pokličejo sami:

Pri sosedih - Avstrija

V Avstriji je vedno aktualno smučanje, tudi spomladi, saj se naša severna soseda lahko pohvali s številnimi ledeniškimi smučišči: Mölltal, Kitzsteinhorn, Dachstein, Kaunertal, Stubai, Rettenbach-Tiefenbach, Hintertux in Pitztal.

Na ledeniku Stubai so naredili še korak naprej za izboljšanje lepih razgledov in postavili 20-tonsko ploščad iz jekla, ki prosto stoji oziroma bolje rečeno lebdi v zraku.

Zapelji se po visokogorski alpski cesti Grossglockner. Užij nepozabne naravne lepote Nacionalnega parka ob panoramski vožnji skozi visokogorje po najbolj znameniti cesti skozi Alpe.

Seveda se je vredno ustaviti tudi v Mozartovem Salzburgu, morda pojesti slavno Mozartovo kroglico in obiskati klasični koncert.

Benediktinski samostan Admont: zanimiv koncept med benediktinsko tradicijo in kulturno sedanjostjo, ki je rezultat ukvarjanja admontskih benediktincev z umetnostjo in kulturo našega časa. Samostan Admont ne briljira samo z največjo samostansko knjižnico na svetu, od leta 1997 je spet oživil tudi že zgodovinsko mecenstvo cerkve.

Vsi mojstri so del Mojstrske ulice, ki deluje kot mreža. V spodnji Avstriji, Salzkammergutu in na Tirolskem so se odločili, da ohranijo avtentično rokodelsko kulturo, zato so ustanovili pravo blagovno znamko pod imenom Mojstrska ulica, katere del je tudi na primer tiskarna tkanin Sekyra Stoffe. Med užitkarji pa je najbolj znan majhen kraj Obdach, ki ima skupno okoli dva tisoč prebivalcev. V Obdachu namreč Josef Kern proizvaja svoje ročno izdelane 'cemprinove kroglice': rahlo grenka čokolada, polnjena z maso iz čokolade, sveže smetane, dodanega cemprinovega žganja in čebeljega medu.

In seveda Dunaj, ena izmed najlepših svetovnih prestolnic, kjer si privošči najboljšo sacher torto.

Več informacij na www.wien.info in www.austria.info.

Skok v Italijo

Morda si lahko vzameš kakšen dan za ogled Trsta in okolice. Grad Miramar je čudovit, pojdi na izvir reke Timave, ki so jo v preteklosti imeli za sveto. Tu so se ustavili tudi argonavti. Vsekakor je že rimski pesnik Virgil v svoji Eneidi omenil izvir Timave, “kateri iz žrel se devetih v morje izliva tako, da kar gora hrumi in se morje glasno bučeče razliva po poljih”. Od devinskega gradu do Sesljana se vije tudi Rilkejeva pešpot, ki je poimenovana po češkem pesniku nemškega rodu Rainerju Marii Rilkeju.

Seveda je vedno čudovit izlet v Benetke, a simpatična je tudi majhna in zaradi Romea in Julije tako romantična Verona. In če si že v Veroni, skoči še do Gardskega jezera, obiščite ZOO Safari, če imaš otroke (ali si občasno varuška svojim nečakom), pa ne zamudite Gardalanda.

Naredi super nekajdnevni izlet, ustavi se v simpatični Chioggie, nato nadaljuj pot do Ravene, kjer si oglej znamenite mozaike v baziliki San Vitale in mavzoleju Galle Placidie. Niti Istanbul se ne more ponašati s tako velikim številom mozaikov kakor Ravena. Nato nadaljuj pot proti živahnemu Riminiju, kjer poišči prenočitev. Rimini je rojstno mesto režiserja Federica Fellinija in skriva čudovito mestno jedro, kjer kraljujejo tempelj družine Malatesta, Avgustov slavolok in Tiberijev most, ki so ga znova uredili po drugi svetovni vojni. Nato nadaljuj pot v najstarejšo evropsko republiko San Marino.

V Italiji ti svetuje še izlet do Bergama, obiščite jezero bogatašev in njihovih vil – Como, ustavi se na Gardskem jezeru. Zgrešiti ne moreš tudi z izletom na jezero Maggiore z Borromejskimi otoki.

Čudovita Madžarska

Vredno je videti življenje in utrip ob Blatnem jezeru, ki je priljubljen turistični kraj in največje jezero v srednji Evropi.

Čudovito je glavno mesto Madžarske Budimpešta, ki je nastalo iz nekdaj ločenih mest Budima in Pešte. Mesto na bregovih reke Donave ima bogato zgodovino in kulturo ter slovi po svojih zdravilnih vrelcih. Med sprehodom po madžarski prestolnici boš dobila občutek, kot bi se resnično sprehajala skozi čas.

Zapelji se še do velikega donavskega ovinka, do Visegrada. Mesto je bilo nekoč sedež srednjeveške Madžarske in tu je bila rezidenca Kralja Matjaža. Poleg kraljeve palače in utrdbe sta znamenita še mestno obzidje in Salamonov stolp (kjer je bil zaprt kralj Salamon) na vrhu hriba.

Bosna in Hercegovina

Sarajevo je vedno živahno in predvsem se boste do sitega najedli dobrot z žara. Naredi še izlet v Mostar, po dolini Neretve skozi Jablanico, ustavi se pri spominskem kompleksu Bitke na Neretvi, ob porušenem mostu.

Slovaška

Slovaška je najmlajša država v Evropi in Bratislava tako najmlajša prestolnica. Mesto je polno pozitivne energije in življenja. Zanimive in priljubljene izletniške točke so okolica Bratislave z gradom Devin na sotočju temne Morave in svetlejše Donave ter Mali Karpati, porasli z vinsko trto in gozdovi.

Češka

Če imaš rada arhitekturo, potem pojdi na Češko, vse do čudovite Prage, ki leži ob Vltavi in povsem zasluženo velja za eno izmed najlepših evropskih mest. Obišči tudi zgodovinsko središče Telč, pravljično srednjeveško mestece, ki je pod Unescovo zaščito.

Hrvaška

Krasen je izlet v hrvaški narodni park Plitvice, ki so eden izmed najlepših naravnih pojavov v Evropi in so pod okriljem svetovne organizacije Unesco. Po parku se popelji z ladjico in panoramskim avtobusom, čudovit pa je tudi sprehod po številnih stezicah in poteh.

In seveda večni srednjeveški Dubrovnik, ki je ohranil videz trgovskega in kulturnega centra iz 15. in 16. stoletja. Nujno: ogled frančiškanskega samostana, lekarne iz 14. stoletja, zakladnice dubrovniške katedrale in drugih kulturnih znamenitosti mesta, zaradi katerih je bil uvrščen med spomenike pod posebno Unescovo zaščito. In če si že v Dubrovniku, skoči še do obale Črne gore, kjer se tudi skriva kup naravnih in kulturnih znamenitosti.

Srbija in njen Beograd

Beograd je nenavaden mozaik bogate kulture, zgodovine, naroda ... Obišči Novi Beograd s Sava centrom, Dedinje, kjer stoji Hiša cvetja s Titovimi posmrtnimi ostanki, stadion JNA in hram Sveti Sava, nekdanjo zvezno skupščino SFRJ, Kalemegdan z beograjsko trdnjavo, od koder je čudovit razgled na sotočje Save in Donave ... Pojdi v šoping na ulico Kneza Mihajla, na seznamu znamenitosti naj bodo tudi Saborna cerkev, rezidenca kneginje Ljubice, sedež patriarha, nato pa še kaj dobrega pojej v nekdaj boemski četrti Skadarlija.

Makedonija: Skopje – Ohrid – Ohridsko jezero

Načrt za ogled simpatičnega Ohrida: pristanišče, stara čaršija, cerkev Sv. Sofije, Sv. Jovana Kanea, Sv. Klimenta, Klimentova univerza, Samuelova trdnjava, galerija ikon. Odpelji se pod planino Galičico ob Ohridskem jezeru do Sv. Nauma. Uživaj ob jezeru, nakupi si spominkov. Mimogrede – imajo poceni in simpatičen nakit!