Kam so šle vse misice?

Pevke, intelektualke, političarke, učiteljice, mamice in žene. Naše bivše misice so zelo zaposlene. Tudi Sanja obljublja, da se bo o njej še dolgo govorilo.

27. 10. 2005

In mis Slovenije je ... Le koliko deklet sanja, da bodo osvojile ta naziv? Nekatera se na tekmovanje prijavijo samo zaradi želje po manekenski karieri, druge priznavajo, da jih mikajo predvsem poznanstva, ki bi jim v prihodnosti prinesla dobro delovno mesto ali pa vsaj visoke sponzorske pogodbe, tretje si želijo uspeti v medijskem svetu – biti pevke, igralke, voditeljice ...

Tudi bogate nagrade, sponzorski avtomobil in potovanje na svetovni izbor so zelo mamljivi. Slovenci smo imeli že štirinajst lepotnih izborov; štirinajst deklet je zatrepetalo, ko so pred množično publiko izrekli njihovo ime, malo so zajokale, potem pa s širokim nasmehom sprejemale čestitke in pozirale pred kamerami. Trinajstkrat so ‘nas’ tudi že spregledali na svetovnem izboru. In seveda – tako kot vedno – močno upamo in stiskamo pesti, da bo tokrat drugače.

Če ne bo, pa bomo spet krivili svetovno politiko, velikansko kuhinjo in še mnogo drugega. Največji vtis od vseh bivših misic je na nas zagotovo pustila ambiciozna in samozavestna Rebeka Dremelj. Vsaka od preostalih trinajstih deklet najprej omeni prav njo, ko vprašanje nanese na dejstvo, katera od vseh je najbolje izkoristila naslov. Toda Rebeka trezno razmišlja: “Uspela sem se uveljaviti kot pevka, poslovna ženska in javna osebnost; toda to niso edini kriteriji uspešnosti. Najbolj pomembno je, da v življenju počneš, kar te osrečuje, in večini punc to lepo uspeva.

Sicer pa, če se že primerjamo: Neda in Maja sta uspešno diplomirali in nadaljujeta študij – za to zaenkrat še nimam časa, nekaj se jih je že poročilo – jaz se še nisem, Miša in Alenka imata že otroka – tudi ta ‘projekt’ bo moral pri meni še malo počakati ... No, vidite, koliko kriterijev uspešnosti obstaja!” Tudi Janja Zupan po vseh teh letih še vedno odlično trži svoj naslov. Pravi, da si je z rednim obiskovanjem pririditev in s sklepanjem poznanstev zagotovila ogromno dela.

Janja Zupan, mis Slovenije 1994

Izjemno aktivna: kot projektni vodja je zaposlena v reklamni agenciji, poučuje ples, ima svojo plesno skupino, dela kot voditeljica, udeležuje se tudi modnih revij.

Ključ do uspeha: “Samoiniciativnost in vztrajnost. Prvega pol leta po osvojitvi naslova me ni nihče poklical, potem sem začela sama hoditi na prireditve in tam spoznavala ljudi. Tako sem začela dobivati ogromno dela, kar se mi je dolgoročno zelo obrestovalo.

Fant: Lani se je poročila s svojim dolgoletnim spremljevalcem. Uspeh zveze pripisuje dejstvu, da sta oba zelo aktivna, veliko delata in se o vsem pogovorita.

Teža: Na izboru 54 kg, sedaj 50 kg. “Nenehno sem v pogonu, 5-krat tedensko vadim sky-bo, vsak dan pa plešem in hodim.”

Tina Zajc, mis Slovenije 2003

Študentka geologije: poleti je delala na Paleontološkem inštitutu, sedaj obiskuje tretji letnik, veliko dela na modnih revijah.

Sanjsko: “Lahko rečem, da sem eno leto živela kot zvezdnica in počela res samo stvari, v katerih sem uživala.”

Honorarji: “Dobro je biti mis. V letu ‘mandata’ sem dobivala na revijah tudi šestkrat višje honorarje kot druge manekenke.

Avto: Pred nazivom je vozila katrco, zdaj pa se ne loči od svojega Pegueoja 206 CC.

Miša Novak, mis Slovenije 1998

Že nekaj let živi v Grčji, poučevala je ples, zdaj pa uči na jezikovni šoli. Pravi, da bo letos (končno) diplomirala.

Sanjski Georg: Zanjo so bile ‘usodne’ počitnice v Grčiji eno leto pred osvojitvijo krone. Temen in skrivnosten Grk jo je popolnoma očaral in Miša je zdaj gospa Marlis.

Prišel je čas: ko je morala izbirati med obetavno kariero v Sloveniji in ‘klicem srca’, ki jo je vlekel v tople kraje. Priznava, da je težko živeti tako daleč od staršev in prijateljev; zato so

telefonski računi visoki in obiski pogosti, kot je le mogoče. Poleti je bila šest tednov v Sloveniji, saj je pripravljala diplomo.

Otok Ljubezni: Živi na Zakintosu, v sanjski hišici z bazenom. Najbolj je ponosna na svojo hčerko Maro.

Rebeka Dremelj, mis Slovenije 2001

Glasba: je najpomembnejša. Pravkar je izdala svoj tretji album, ima svojo kolekcijo spodnjega perila in kopalk.

Odskočna deska: “Najbrž se nikoli ne bi mogla ukvarjati z glasbo na takšnem nivoju, kot se sedaj, če ne bi bila mis. Seveda bi bila v istih vodah, toda vprašanje je, kako visoko bi priplezala.”

Sandi: Kljub številnim natolcevanjem je še vedno srečna v objemu svojega Sandija, ki razume, kako malo časa ima trenutno.

Če bi imela hčerko in bi se hotela prijaviti na izbor: “Bi jo seveda podpirala, vendar bi ji vseeno predlagala, naj se mogoče ‘najde’ kje drugje kot v medijskem svetu.”

Avto: Prej Clio, zdaj Renault Laguna.

Teža: “Zaradi ‘živcev’ sem sedaj izgubila štiri kilograme in tehtam toliko kot na izboru.”

Metka Albreht, mis Slovenije 1993

Dela kot stilistka na Pop TV-ju; oblačila je oba ‘milijonarja’ – Jonasa in Boštjana, sanjskega moškega in žensko, sedaj pa skrbi za tekmovalce v Baru. Nastopala je tudi kot plesalka, stregla v družinskem lokalu, govorila je, da bo napisala knjigo.

Nagrada: Kmalu po osvojitvi naslova je rekla, da je dobila dve čudoviti nagradi: rdečega kabrioleta in Jonasa.

Jonas: Njuno dolgoletno razmerje se je sicer končalo, vendar sta ostala dobra prijatelja. Drug o drugem govorita le v presežnikih. Znano je, da sta bila velika gurmana ter da sta oboževala vožnjo z motorjem in izlete v neznano.

Alina: Pred nekaj meseci je Metka postala mamica, s partnerjem Tomažem sta se preselila v skupno stanovanje.

Neda Gačnik, mis Slovenije 1999

Učiteljica: Lani junija je diplomirala na Pedagoški fakulteti. Vpisana je na magisterij, poučuje prvi razred osnovne šole.

Fant: Z dolgoletnim fantom Primožem Erbežnikom sta se pred letom dni poročila,

Neda je prevzela njegov priimek. Kmalu načrtujeta otroke, kupujeta pa tudi novo stanovanje v Kamniku.

Premlada: “Pri osemnajstih letih sem osvojila naslov; če bi se to zgodilo nekaj let kasneje, bi bila zagotovo bolj zrela in vešča v komuniciranju z novinarju, trženju sebe ... Res pa je, da nikoli nisem imela ne voditeljskih ne pevskih ambicij ter da bi takrat potrebovala menedžerja, saj se nisem znala dovolj promovirati.”

Živa Vadnov, mis Slovenije 2004

Pridna: Že devet mesecev dela v podjetju Peugeot Slovenija, vodila je televizijsko oddajo, nastopa na modnih revijah, pripravlja tudi diplomsko nalogo.

Samska: S fantom sta se razšla kmalu po izboru, vendar Živa pravi, da naziv nima nič pri tem. “Midva sva imela težave že pred tekmovanjem, trudila sva se ohraniti zvezo, potem pa sva ugotovila, da vendarle nima prihodnosti.”

Zakaj se konča toliko razmerij v letu mandata? “Po zmagi so dekleta zasuta z delom; z nastopi, intervjuji, obveznostmi do sponzorjev ... Fant se mora res prilagoditi, razumeti, da pač nima več toliko časa zanj, in jo podpirati. V takšnih obdobjih pa je najlažje spoznati, ali je to res pravi partner.

Teža: na izboru 48 kg (zaradi živcev, težav s fantom), sedaj 52 kg.

Sanja Grohar, mis Slovenije 2005

Če bo le imela dovolj časa, se bo Sanja prijavila tudi na Evrosong.

  • “Ko sem bila še majhna punčka, sem občudovala misice; bile so poosebljene barbike. Od svojega sedmega leta naprej pa sem si želela osvojiti ta naslov. Svetovni izbor je bil zame vedno nekaj ‘svetega’; pred tako številčno publiko predstavljati svojo državo – to so največje sanje in izziv. Jaz se ga veselim tako, kot se športniki veselijo Olimpijskih iger.”
  • “Petje je moja velika ljubezen. Vem, da ljudje radi predalčkajo, primerjajo; jaz jim nameravam dokazati, da nisem le muha enodnevnica ter da sem odlična izvajalka. Že to leto nameravam nastopati, posneti več pesmi, se čim bolje iztržiti. Če mi bo čas le dopuščal (decembra bom na Kitajskem), se bom že letos prijavila na EMO. Veliko pričakujem tudi od pevske točke na Izboru za mis sveta.”
  • “Nimam vzornikov; sama sebi sem za vzgled, saj
  • se učim iz svojih napak. Ja, rumeni tisk je do mene zelo krut; pripisujejo mi lepotne operacije, mi očitajo razgaljene in celo erotične fotografije ... Vendar sem vedela, v kaj se spuščam, vedno sem si želela biti znana – in to moram pač sprejeti. Me pa moti, da ljudje ne podpirajo nas misic, ampak le iščejo naše napake.”
  • “Zdi se mi logično, da ogromno razmerij razpade po zmagi na lepotnem tekmovanju. Dekleta kar naenkrat postanejo znana, zaželena, spoznavajo nove ljudi. Fantje tega ne razumejo, pa tudi one se spremenijo. Pri meni je drugače; že prej sem se pojavljala v medijih, bila sem manekenka, fant je že navajen in me podpira. Pa tudi jaz se zelo trudim, da z njim preživim ves prosti čas, najina zveza mi je najpomembnejša.”

Lana Zalar