Kakšen kruh ti bodo prodali, ko boš želela rženega?

Vsak kruh, ki vsebuje nekaj ržene moke, namreč še ni rženi.

16. 6. 2012

V tokratni raziskavi je ZPS ugotovila, da so jim v kar petih prodajalnah prodali kruh, za katerega je senzorična analiza pokazala, da ne ustreza senzoričnim kriterijem za rženi kruh.

Za potrebe raziskave so v trinajstih različnih prodajalnah kupili 19 vzorcev kruha - 10 vzorcev so jim prodali kot rženi kruh, 9 vzorcev pa kot mešani rženi kruh. Pri vzorcih kruha so preverili sestavine, njihove senzorične lastnosti in ceno, pri predpakiranih vzorcih kruha pa tudi označbe (npr. rok uporabnosti).

Razlika med rženim in rženim mešanim kruhom

Razlika med rženim in rženim mešanim kruhom je predvsem v količini ržene moke, kar seveda vpliva tudi na senzorične lastnosti kruha.

»Po Pravilniku o kakovosti pekovskih izdelkov (UL RS 26/2003) je lahko rženi kruh izdelan iz ržene moke različnih tipov, njen delež pa mora biti vsaj 80 %, do 20 % pa je lahko pšenične moke. Zaradi velikega deleža ržene moke je običajno tak kruh temnejši in bolj »zbit«,  je povedala dr. Tanja Pajk Žontar iz ZPS in dodala:

»Rženi mešani kruh pa mora vsebovati najmanj 51 % ržene moke in je v primerjavi z rženim kruhom svetlejši, po teksturi pa mehkejši.«

Je pa dandanes marsikateri kruh poimenovan z domišljijskim imenom, npr. »Korošec«, »Podeželski hleb« ipd., vendar pa mora biti na vidnem mestu označen tudi s prodajnim imenom (npr. rženi kruh ali rženi mešani kruh), ki potrošniku pove, iz katere moke je narejen.

Pet vzorcev »padlo« na testu senzorike

Senzorični ocenjevalci so ocenjevali obliko in videz kruha, nato pa videz in lastnosti skorje.

Kar 8 vzorcev je tako dobilo oceno »zelo dobro«, 3 vzorci pa oceno »dobro«.

Slabše ocene so prejeli trije vzorci, in sicer 1 vzorec oceno »zadovoljivo«, 2 vzorca pa oceno »pomanjkljivo«.

»Dober splošni vtis pri senzoričnem ocenjevanju je pokvarilo dejstvo, da so bili strokovnjaki za kar 5 vzorcev kruha od 19-tih mnenja, da ne ustrezajo senzoričnim zahtevam za rženi oziroma za rženi mešani kruh,« je komentirala rezultate dr. Pajk Žontarjeva.

Velike razlike v cenah kruha

Pri raziskavi so bili pozorni tudi na cene kruha. Ugotovili so, da je rženi kruh v povprečju nekoliko dražji od rženega mešanega kruha.

Cena za kilogram rženega kruha je dokaj neenotna, saj so zanj odšteli od 1,49 do 4,88 EUR, za rženi mešani kruha pa od 1,59 do 2,88 EUR. Cena ekološkega rženega kruha je bila okoli 4,5 EUR/kg.

»Tudi tokrat bi težko rekli, da cena odraža senzorično kakovost,« je povedala dr. Tanja Pajk Žontar in dodala:

»Za najboljše senzorično ocenjeni rženi kruh smo odšteli 2,92 EUR/kg, kar je občutno manj od najdražjega, ki je prejel le oceno zadovoljivo.«

ZPS svetuje potrošnikom: Pred nakupom povprašaj za prodajno ime kruha, saj boš le tako vedela, kakšen kruh kupuješ. Če si v dvomih, preveri še sestavine – predpakirani kruh mora imeti sestavine navedene na embalaži, če pa kruh ni predpakiran, ti morajo v trgovini na tvojo prošnjo posredovati informacijo o sestavinah.