Kakšen je tvoj stil zapravljanja?

Decembrski čas, ko boš na široko odprla svojo denarnico, je tu. In ker tvoj Cosmo misli nate, ti predlaga, da prepoznaš svoje slabe nakupovalne navade in se držiš dobrih!

4. 12. 2007

Poznavanje lastnih šibkih točk, ki jih trgovci še kako dobro izkoristijo, ti lahko prihrani slabo vesti, ki bi sicer prišla za tabo – takrat, ko si boš to najmanj želela! Zato zapravi svoj težko prisluženi denar za stvari, ki res nekaj pomenijo.

Prava odvisnica

Nakupi so tvoje zdravilo za strah, ranjeno srce, dolgčas ali kakšno drugo čustvo, s katerim se ne znaš spopasti. Zato bežiš v trgovino, kjer je vse postavljeno na svoje mesto – za razliko od tvojega življenja.

Pomoč: Namesto bega v trgovino potrebuješ skodelico čaja in pozornega sogovornika, ki ti bo pomagal pri soočenju s pravimi težavami. Prednovoletni čas je kot nalašč za takšne pogovore, novo leto pa prelomnica za nov začetek!

Velika osvajalka

Potreba po zapravljanju te decembra trešči kot strela z jasnega in takrat trgovine postanejo tvoje osvajalsko področje, ki ga popolnoma zavzameš. Ne glede na to, za kako velik nakup gre – potovanje v tople kraje, televizor ali pa cel nakupovalni voziček dobrot za sorodnike, pri tebi odmeva le eno: »To moram imeti!«

Pomoč: Če kupuješ s pomočjo treh kreditnih kartic, si verjetno že v začetku decembra zadolžena na vseh. Edino, kar ti bo pomagalo, je denar v rokah – tako boš točno vedela, koliko lahko zapraviš! Če si za letošnje leto že zadolžena, je čas, da se nakupov lotiš z glavo!

Drobna vila

Največ ti pomenijo malenkosti in takšna bodo tudi tvoja letošnja darila. Zaradi majhnih stroškov nisi v skrbeh, saj denarja ne zapraviš veliko. Le obdarovancev, ki jim nameniš tiste malenkosti, je veliko! Zato te opozarjamo, da si navsezadnje za vse malenkosti pripravljena odšteti celo premoženje. Ne verjameš? Shrani račune in že čez en teden boš ugotovila, da si kar globoko posegla v svoj mošnjiček dragocenih cekinov.

Pomoč: Če kupuješ majhne stvari samo zato, da nekomu nekaj kupiš, boš potrebovala pomoč – osebnega varnostnika, ki te bo spremljal v vsako trgovino in ti dal napotke za premišljene nakupe.

Škrtuhica

Tako kot je pogosto zapravljanje denarja škodljivo, je škodljivo tudi pretirano zapiranje denarnice. Slej ko prej te bodo namreč označili za škrtuha! Če imaš dovolj denarja za solidno preživetje, si občasno privošči kakšno malenkost – majčko iz izložbe ali ogled novega filma v kinu. S to gesto boš nagradila samo sebe! Prav tako prijateljem in družini privošči darila – kakšno malenkost lahko ustvariš tudi sama, da bo strošek le za kupljeni material.

Pomoč: Naredi si plan, koliko denarja boš vsak mesec namenila za lepe trenutke – privošči sebi in bližnjim kakšno pozornost.