Kako sprejmeš zares težko odločitev? Tako!

Vsak dan moramo sprejeti ogromno odločitev. Lahko pojem košček sira? Naj spim še 10 minut? Kadar gre za odločitve, ki pomembno vplivajo na naše življenje, je precej težje. Cosmo ti predstavlja načine, kako sprejeti težke odločitve brez napora.

Si bom všeč, ko sprejmem to odločitev? (foto: Profimedia) Profimedia
28. 3. 2016

Nisi edina, ki mora sprejemati pomembne življenjske odločitve. Znanstveniki so raziskovali težave, ki so povezane z neodločnostjo, kot so dvomi in obžalovanje, in ugotovili, da se z njimi spopada veliko ljudi.

Kaj je glavni problem? Element neodločnosti.

The Wall Street Journal pravi: "Osebnostne značilnosti igrajo pomembno vlogo pri sprejemanju odločitev. Ljudje, ki želijo priti do sklepov v dani situaciji, pogosto vidijo vse črno-belo, medtem ko se protislovni ljudje lažje soočajo z neodločnostjo."

Z drugimi besedami, zaradi neodločnosti se počutimo neprijetno. Naše odločitve namreč govorijo o tem, kdo smo in kaj cenimo.

Vsi imamo notranjo potrebo po tem, da se zaščitimo pred napačnimi odločitvami in izognemo njihovim posledicam. Toda sprejemanje odločitev je neizbežno. Tukaj so načini, kako se lahko pogumno soočiš z njimi.

krizisce

Zavrzi vse predsodke!

Rolf Dobelli, avtor knjige Umetnost jasnega razmišljanja (The Art Of Thinking Clearly), pravi, da je pri sprejemanju odločitev treba upoštevati verjetnost vseh možnih posledic.

Namesto da upoštevaš vse posledice svojih odločitev, se osredotoči na tiste, ki so najbolj možne.

V pomoč naj ti bodo ugotovitve, da večina razmerij na daljavo razpade, dobro plačane službe vključujejo zahtevne izzive in namig za večino parov: otroci niso rešitev za neuspešno zvezo.

Naš namen ni, da te navdamo z nezaupanjem, ampak da te zaščitimo pred brezglavim optimizmom. Kot pravi Dobelli: "Ko slišiš zvoke kopita, ne pričakuj zebre."

Skušaj doseči čustveno mešano stanje

Lažje rečeno, kot storjeno, kajne? Znanstveniki pravijo, da lahko to povzroči veliko spremembo.

Raziskava, ki so jo izvedli na Michigan Ross School of Business je pokazala, da znajo ljudje bolj natančno napovedati posledice svojih odločitev, kadar so v čustveno mešanem stanju – srečni in žalostni hkrati (se spomniš, kako si se počutila na prvem razgovoru za službo?).

Ko si čustveno nepristranska, se tvoj občutek za presojo izostri, ker si bolj odprta in sprejemljiva za koristne informacije in lahko ujameš najboljše iz žalostnega in srečnega razpoloženja hkrati.

Upri se potrebi, da deluješ

Slogan 'Just do it' je učinkovit za Nike, ne pa za tvoje življenje. Skok v situacije brez tehtnega razmisleka o posledicah, se lahko konča neuspešno in z obžalovanjem.

Vse pomembne odločitve utrejo pot drugim situacijam, s katerimi se je treba soočiti.

Vprašanje ni, ali želiš živeti s fantom, ampak ali si se pripravljena odpovedati svoji svobodi, če bosta sposobna skupaj sprejemati odločitve in ravnati z denarjem.

Razmisli, ali si se sposobna soočiti s posledicami določenih odločitev.

Pazi, da ne boš obžalovala stvari, ki jih nisi naredila

Seveda moraš razmišljati o dolgoročnih posledicah – to je najbrž tvoj tok razmišljanja. Vendar moraš upoštevati tudi, kako se boš počutila, če česa ne narediš.

Pustiti stresno, vendar dobro plačano delo za manjšo službo, se lahko zdi kot napačna odločitev, ker se boš morala odpovedati občutku varnosti in udobja.

Toda, ali želiš biti čez pet let izčrpana od stresa, ker nimaš časa zase in za tisto, kar te veseli? Na koncu je lahko tista odločitev, ki je nisi izbrala in jo najbolj obžaluješ, prava.

Ugotovi, za koga vse to počneš

Pri sprejemanju težkih in pomembnih odločitev moraš misliti nase – vedno. Pri tem imaš vso pravico, da si sebična.

Terapevtka Beth Burgess svetuje, da nikdar ne dopusti drugim, da te odvrnejo od odločitev, ki so prave zate.

"Pomembno je, da upoštevaš želje ljudi, vendar ne smeš žrtvovati svojih potreb in želja, da bi ugodila drugim."

Če nisi pripravljena na poroko, tvoj fant pa je, je bolje, da si iskrena z njim, kot da ugodiš njegovi želji in ne prisluhneš sebi. Drugi so pomembni, vendar si pomembna tudi ti.

Vprašaj se: Si bom všeč, ko sprejmem to odločitev?

''Vsak lahko najde rešitev brez upoštevanja, kako bo določena odločitev vplivala na njegovo samopodobo," pravi Burgessova.

Upoštevaj, kako se boš počutila, ko boš sprejela odločitev. Če boš brezskrbno in po liniji najmanjšega odpora izbrala določeno pot, se boš manj cenila.

Če boš izbrala lažjo in neodločno pot, boš postala manj samozavestna. Če sama ne verjameš, da si sposobna tveganja, kdo bo?

Zdaj, ko si sprejela odločitev, se je drži!

Misel, da se zunaj cone udobja zgodijo najboljše stvari, preverjeno drži. Zato bodi pogumna, prisluhni sebi in izberi tisto pot, ki te navdaja z vznemirjenjem.

Čeprav ne boš izpolnila svojih pričakovanj, boš lahko ponosna nase, ker si pogumno sprejela odločitev. In ne pozabi: v življenju včasih dobiš, včasih pa se kaj novega naučiš!

Za konec pa še seznam 10 najpomembnejših odločitev, ki jih boš morala sprejeti:

Začne se takoj po šoli in se nikdar ne konča.

  1. Kaj boš študirala?
  2. Na katerem področju boš začela ustvarjati kariero?
  3. Velika sprememba kariere.
  4. Kje boš živela?
  5. Ali boš kupila ali najela stanovanje?
  6. Ali se boš poročila (in s kom)?
  7. Se boš preselila v drugo mesto ali državo?
  8. Boš imela otroke ali ne?
  9. Spoznala, kdaj je čas, da odnehaš – na kateremkoli področju.

Po predlogi Lesley Marchant priredila Danaja Lorenčič
Fotografije: Profimedia, Getty Images

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri