Kako sprejeti odločitev, ki je ne boš obžalovala

Pozabi na jasnovidke in steklene krogle. Z nekaj preprostimi strategijami, ki so navedene spodaj, boš imela veliko večje možnosti, da boš sprejela pravo odločitev.

27. 8. 2009

1. Zanesi se na svoj instinkt

Raziskave so pokazale, da se je pri majhnih odločitvah (na primer, kakšne kosmiče boš kupila) dobro zanesti na racionalnost. Pri večjih odločitvah (na primer, kakšno službo boš sprejela) pa je bolje, če prisluhneš svojemu instinktu.

To ne pomeni, da boš zdaj iz kaprice meni nič tebi nič kupila nov avto, če pa boš tehtala med negativnimi in pozitivnimi argumenti in se kljub temu ne boš mogla odločiti, dovoli, da te vodi intuicija in se odloči tako, kot čutiš, da je prav.

2. Odpovej se koktajlom

Saj tudi sama dobro veš, da lahko alkohol zamegli naš razum in razsodnost. Zakaj bi torej sprejemala odločitve takrat, ko si pod njegovim vplivom? Čeprav ti lahko en koktajl pomaga, da se sprostiš in malce pozabiš na stres, ki ga čutiš ob sprejemanju pomembnih odločitev, ne dovoli, da bi jih sprejemala takrat, ko jih spiješ malo več.

3. Odločaj se, ko se naspiš

Raziskave kažejo, da ti lahko kratek premislek, med katerim zapreš oči in se malce zazreš v nebo, pomaga analizirati vse možnosti in potem priti do končne odločitve. Zato ti bo marsikdo priporočil, da se še pred tem dobro naspiš. Toda če boš za to, da boš sprejela odločitev, potrebovala več kot eno prespano noč, je to zagotovo znak, da nisi zadovoljna z nobeno od izbir, ki jih imaš na razpolago, in da bi bilo bolje, če bi razmislila o drugačni alternativi.

4. Poskrbi, da ne boš pod stresom

Če se boš takoj potem, ko si ostala brez službe, odpravila k frizerju, obstaja zelo velika možnost, da boš imela približno takšno frizuro kot Javier Bardem v filmu Ni prostora za starce. To pa zato, ker so takrat, ko smo živčni in pod stresom, naše odločitve prehitre, in zato po navadi tudi slabe. Raziskave kažejo, da pod stresom težje izbiramo med več možnostmi in smo obenem tudi nagnjeni k sklepanju napačnih odločitev.

Če se torej s fantom prepirata ravno takrat, ko morata izbrati, v katero stanovanje se bosta vselila, čim prej pozabita na prepir ter si dajta možnost, da mirno in razsodno izbereta med različnimi možnostmi.

Še bolje: preden se dokončno odločita, kje bosta živela, in plačata najemnino, si vzemita nekaj dni zase, da bo vajina izbira še toliko bolj trdna in prava.

5. Pogovori se z določenimi izbranci …

Če se boš o svoji dilemi pogovorila s svojimi zaupnimi prijateljicami, z mamo ali s kom drugim, ki mu zaupaš, je to zelo dobra ideja. Če boš namreč z nekom razglabljala o odločitvi in tako podaljšala proces izbire, boš imela priložnost prisluhniti mnenju drugih (pa če se z njimi strinjaš ali ne) in boš tako izvedela več o tem, kako bo odločitev vplivala na tvoje življenje.

6. Ne pa z vsemi, ki ti pridejo na pot

Zdaj, ko veš, da se je o svoji odločitvi dobro pogovoriti s tistimi, ki so ti blizu, naj te še opozorimo, da v takšne pogovore nikar ne vpletaj svojega frizerja, trenerja in čistilke, ki jo vsako popoldne srečuješ v službi. Če boš prisluhnila preveč nasvetom, še posebej od ljudi, ki te ne poznajo prav dobro, boš razpeta med več konfliktnimi (in pogosto slabimi) nasveti, ki ti zagotovo ne bodo olajšali končne odločitve.

Še preden boš nekoga vprašala za mnenje, se zato vprašaj, ali ta oseba resnično ve, kaj je najbolje zate. če je odgovor ne, bo bolje, če boš svojo dilemo obdržala zase.

7. Premisli o dolgoročnih posledicah

Nekatere odločitve se zdijo kratkoročno popolnoma smiselne, dolgoročno pa se lahko izkažejo za pravo katastrofo. Če boš na primer svojemu fantu povedala, da si ga pred tremi leti prevarala, se boš s tem nemara res znebila slabe vesti, po drugi strani pa te bo on najbrš zato dal na čevelj. Podobno je tudi s sončenjem in nezaščitenim seksom. Čeprav se ti to v določenem trenutku zdi prava odločitev, lahko takšna tvegana početja zelo slabo vplivajo na tvoje zdravje.

Da se boš izognila takšnim napakam, upoštevaj naslednje zlato pravilo: še preden boš naredila tvegano potezo, premisli o prav vseh možnih scenarijih, ki bi jih lahko imela tvoja odločitev, in razmisli, kakšne bodo njene posledice za tvoje zdravje, partnerjeva čustva, tvoj bančni račun ali karkoli drugega.

8. Ne prepusti odločitve naključju

Prav nič varno ni, da velike odločitve v življenju temeljijo na tem, kar si prebrala v tedenskem horoskopu. Ta ti sicer lahko pomaga pri tistih manjših odločitvah, ko moraš na primer zbrati pogum, da nekoga povabiš na zmenek ali pa obleči pravo obleko za zabavo, pri večjih dilemah (ali boš pustila fanta, ali bi se preselila v tujino ali morda spremenila službo) pa se raje ne zanašaj na to, kar piše v revijalnih astroloških rubrikah.

9. Ne zmeni se za pritiske drugih

Ko se spopadamo z večjimi dilemami, se zlahka pustimo prepričati ljudem s sebičnimi motivi, pa če je to prodajalec čevljev, ki ti želi prodati drage salonarje, ali pa tvoji starši, ki bi radi, da se na njihovo željo odločiš za študij prava. V takšnih situacijah se distanciraj od vseh, ki želijo vplivati na tvojo odločitev, in si vzemi čas za premislek. Če to ni možno, si predstavljaj, da o odločitvi, ki te muči, svetuješ prijateljici. To ti bo dalo možnost, da o vsem skupaj premisliš manj čustveno, bolj logično in brez slabe vesti.

10. Prihodnost ne temelji nujno na tem, kar se je zgodilo v preteklosti

Še posebej pri odločitvah, ki lahko resno vplivajo na tvojo finančno situacijo ali življenjski stil, je pomembno, da se ne zanašaš na pretekle izkušnje. V hitro spreminjajočem se svetu, v kakršnem živimo, se splača na vsako novo priložnost ali odločitev pogledati z novega zornega kota. Tisto, kar bi bila še pred nekaj leti odlična izbira (na primer prodati ali kupiti stanovanje ali pa pustiti službo in postati samostojni podjetnik), bi te danes lahko spravilo v pravo življenjsko stisko.

11. Pokaži, da si glavna

To pravilo velja predvsem za tiste, ki se hitro pustijo prepričati drugim. Zakaj ne bi tokrat poskrbela, da bo odločitev res dozorela v tvoji glavi? Če so te prijateljice do zdaj vedno lahko prepričale, da si se odrekla svoji zabavi za rojstni dan zato, ker ste konec meseca zabavo združili z drugim rojstnim dnevom, jim letos povej, da si si premislila in da boš od zdaj naprej praznovala posebej.

Pri tem je pomembno, da vztrajaš pri svojem in pokažeš avtoriteto. To boš storila z odločnim pogledom, ki ga boš umaknila takoj, ko boš povedala svoje. Če boš še naprej intenzivno zrla v svojega sogovornika, mu boš s tem sporočala, da pričakuješ njegov odgovor, s tem pa bi se lahko zapletla v nepotrebno prepričevanje. Spoštovanje, ki ga boš s tem dosegla pri drugih, je še dodaten bonus.

12. Ne zmeni se za kritike

Ko boš prepričana, da si sprejela pravo odločitev, še posebej tisto zelo pomembno, te bodo lahko nekateri zaradi nje začeli takoj kritizirati. Toda ali dejstvo, da te nekateri tvoji prijatelji ne podpirajo, pomeni, da si se napačno odločila in si delaš medvedjo uslugo?

Seveda ne. Samo ti si tista, ki pozna vse okoliščine in razloge, da si se odločila, kot si se, še posebej če gre za novo poklicno pot ali novo ljubezen. Zato se ne oziraj preveč na njihove kritike in raje premisli, ali ni njihov odziv povezan z zavistjo, ki jo čutijo ob tem, da si bila v nasprotju z njimi dovolj pogumna in močna, da si sprejela pomembno odločitev.

Se ne moreš odločiti?

Namesto da ves čas razmišljaš o tem, kako velika odločitev je pred teboj, se raje na glas pogovori sama s seboj. Tako boš lahko bolj jasno razmislila, kako in kaj.

Priredila: Janka Menart

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri