Kako sprejemaš komplimente?

Šef v službi pohvali tvoje delo, ti pa rečeš, da je bila le sreča. Prijateljici so všeč tvoji lasje, ti pa to vztrajno zanikaš in izpostaviš druge napake na sebi. Zakaj nam je tako zelo težko sprejeti kompliment in le preprosto reči 'hvala'?

Kako sprejemaš komplimente? (foto: profimedia) profimedia
8. 5. 2014

Predstavljaj si fanta A, ki fantu B pove: "Kul predstavitev, stari." Ta pa mu odgovori: "Dobri grafi, a ne?" Konec dejanja. Pri puncah je malo drugače in predvsem precej bolj zapleteno. Za večino nam je sprejemanje pohvale skoraj tako zahtevno kot požiranje žive zlate ribice. Naš odpor do sprejemanja komplimentov je prav smešno neumen, a kaj ko si ne moremo pomagati.

Nočem izstopati

Naš zapleten odnos s hvalo ni biološko pogojen in nima nikakršne zveze z menstrualnim ciklom ali čim podobnim. Izvira iz navad, ki se jih priučimo v osnovni in srednji šoli. "Kot dekleta smo bile naučene, da držimo skupaj," pravi Carol Gilligan, avtorica knjige In a Different Voice: Psychological Theory and Women's Development.

"S tem, da izstopaš, plačaš svojo ceno." V povprečnosti in skladanju z okoljem se skriva varnost, ki te naredi del družbe. Ko prejmeš kompliment, te to postavi na nekakšen podstavek, zaradi katerega izstopaš iz množice. Za trenutek si ločena od drugih deklet, s tem pa ogrožaš dru­žbeno dinamiko, ki je bila vzpostavljena pred tem.

Slab scenarij

Da bi sprejela kompliment? Ali to pomeni, da sama misliš, da si ga zaslužiš? Da si vredna takšne obravnave? Z zavračanjem hvale in izpostavljanjem slabih lastnosti izražamo svojo ponižnost – in še pomembneje – solidarnost do skupine. Po določenem času se naše vljudno samozavračanje ukorenini tako globoko v nas, da odziv postane avtomatičen.

"Natančno vemo, kako mora pogovor steči," pravi Gilliganova. Najprej moraš reči: "Ne, moji lasje so danes videti obupno." Nato pa mora sogovorec odgovoriti: "Ne, zares lepi so." Pogovor je kot scenarij, napisan vnaprej. In po pravici povedano, je ta scenarij dolgočasen za umret in hkrati tudi zares utrujajoč.

Preprosti hvala

Zavedati se svojih pozitivnih lastnosti ne pomeni, da si samovšečna ali naduta. Je le ostanek srednješolske mentalitete, podobne tisti, kdo bo s kom sedel pri kosilu. Za začetek pomisli, koliko večjih težav se bomo lahko lotili, ko bomo nehali zapravljati našo sapo in čas za odbijanje prijaznih besed in se namesto tega posvetili produktivnejšim pogovorom, ki zadevajo naša življenja in življenja vseh žensk.

Naslednjič, ko ti nekdo podari kompliment, preizkusi samo sebe. Odgovori s 'hvala', ki pride iz srca, in pojdi dalje. Morda se zaupanje vase na začetku res zdi strašljivo, vendar ti obljubim, da zaradi ene besedice hvala še nikogar ni pobralo.

Dobila si kompliment. Takole se ga loti...

Reci 'hvala'. To še ne pomeni, da imaš ego, kakršnega ima Kanye West. Če ti je nerodno, poskusi biti inovativna in odgovori z 'grazias', 'thanks', 'danke' ali celo 'xièxiè'.

Če se pohvala tiče skupnega napora, v zahvalo vključi druge ljudi. Na primer: "Tvoja stran v reviji je videti odlično!" "Hvala, Petra mi je poma­gala pri oblikovanju."

Izogni se takojšnjemu vračanju pohvale za pohvalo. Na primer: "Super obleka!" "Hvala, ampak poglej, kako odlično si danes videti ti!" Ne izpade iskreno!

Ne ponižuj sebe in svojega dela s: "Saj ni nič takšnega." "Hecaš se, kajne?" Ali pa: "Si znorela? Saj sem vendar videti kot piratska prostitutka, ki je padla v lužo!" 

Pripravila: Anamarija Lukovac

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri