Kako se znebiti dolga?

Počitnice so mimo, ostal pa je le prazen bančni račun. Torej, kako se kar najhitreje izkopati iz rdečih številk?

4. 9. 2007

Dolgove, ki si si jih nakopala, je treba čim prej odplačati, zato se kar loti dela.

Brez panike!

Vedno se najde rešitev za odplačilo dolga, zato brez panike! Če imaš na računu negativno stanje ali celo odobren izredni kredit, potem so obresti, ki jih plačuješ banki, zelo visoke, celo višje, kot če bi si vzela kratkoročni kredit. Pozanimaj se, kakšni so pogoji za pridobitev kratkoročnega kredita, s katerim bi odplačala svoj dolg in kje lahko dobiš najnižjo obrestno mero.

Poišči krivca

Že to, da si zašla v dolgove, je znak, da ne znaš najbolje razpolagati z denarjem. Najprej moraš ugotoviti, kam tvoj denar tako hitro izgine in za kaj ga porabiš preveč. Zato, da bi prišla uganki do dna, moraš voditi seznam stroškov. V poseben zvezek si zapisuj vse prilive in odlive – vpiši vsak najmanjši strošek od kave, soka pa do največjih nakupov kot so potovanja. To je najboljši način, ki ti zelo hitro razjasni, kam gre ves denar.

Brezupen primer – kartice

Če ti pri zapravljanju ni pomoči, potem prosi nekoga, da ti pomaga urejati finance in odredi vsoto, ki jo lahko zapraviš vsak teden. Če se odločiš za ta korak, pri sebi nikakor ne smeš imeti plačilnih kartic, ki lahko tvoj sistem kaj hitro porušijo! Zapomni si, da se za vsak dolg zaračunavajo tudi obresti. Tudi plačilne kartice ti vsako leto vzamejo delež denarja zato, ker ti omogočijo odlog plačila.

Nauči se razpolagati z denarjem, ki ti je na voljo

Kolikor denarja zaslužiš, največ toliko ga lahko zapraviš. Zato natančno preglej svoj stroškovni zvezek in pretehtaj, kateri nakupi so bili zgrešeni in kateri so bili zate dobra naložba – kajti od zdaj naprej boš morala biti malce bolj preračunljiva!

Odplačilo in prihranki

Ko bodo rdeče številke na računu ponovno postale črne barve, začni delček denarja namenjati za nepredvidene nakupe ali načrtno začni zbirati sredstva za zimsko smučanje ali naslednji poletni dopust. Tako se ti naslednje leto ne bo zgodilo, da bi ostala brez ficka v žepu!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri