Kako preživeti načrtovanje poroke

Si pod stresom? Nič čudnega – pred tabo je zabava tvojega življenja! Kako se spoprijeti s pritiski načrtovanja in priprav? Beri dalje.

27. 3. 2008

Organizacija poroke je zahteven projekt, še posebej če moraš pri tem paziti tudi na finance in po možnosti še svoj jezik, da z njim slučajno ne bi užalila bodoče tašče, ki ima o vajinem poročnem dnevu svoje ideje. Dodaj še vsakodnevne obvezosti in v zraku se je znašlo kar precej žogic, s katerimi moraš žonglirati, kajne?

Določi(ta) stroške

Najbolj pomembno je, da z zaročencem že takoj na začetku določita vsoto, ki sta jo pripravljena odšteti (tudi če vama bodo finančno pomagali starši), ter se pogovorita o tem, kakšno poroko si pravzaprav želita. Tako bosta že na samem začetku vedela, kaj si pravzaprav lahko privoščita za ta denar.

Začni(ta) načrtovati pravočasno

Zaroka ne traja eno leto kar tako, zaradi lepšega. Čeprav se ti mogoče zdi načrtovanje tako vnaprej nesmiselno, nam boš za ta nasvet zadnje tri mesece zagotovo hvaležna. Saj ni treba, da že takoj naročiš poročno obleko, je pa pametno, da z zaročencem dobita čim več informacij, na podlagi katerih se bosta pozneje laže odločila. Zato si naloge smiselno porazdeli, na poseben koledar si zapiši opravila, katerim se boš posvetila v določenem tednu, pri tem pa si pusti tudi kakšen teden rezerve (nikoli namreč ne veš, kdaj se lahko kaj zalomi). S tem boš preprečila, da bi se ti v zadnjih dneh pred poroko nakopičila kopica obveznosti.

Postavi(ta) si realne cilje

Najbrž o poroki sanjaš že od malih nog ali pa vsaj, odkar si spoznala svojega zaročenca. Ne skrbi, ne bomo ti rekli, da sanje niso uresničljive, je pa pomembno, da si postaviš realne cilje. Zakaj? Zavedati se moraš, da pač nisi superženska, zato si na svoja pleča ne nakoplji vsega (od izdelovanja vabil do naprsnih šopkov, konfetov, peke peciva in podobno), temveč za pomoč prosi tudi svoje najbližje.

Zavedaj(ta) se, da smo vsi samo ljudje

Prav zato ne zganjaj panike po nepotrebnem, če ti katero opravilo ne bo šlo od rok, tako kot je bilo sprva mišljeno. Tudi majhni spodrsljaji lahko poroko naredijo še toliko bolj nepozabno in verjemi, da čeprav se ti bo na poročni dan majhna napaka zdela prava tragedija, boš že naslednji dan nanjo gledala s povsem drugačnimi očmi. Tako se bosta z možem na vajine obletnice porok lahko vsakič znova spominjala z nasmeškom na obrazu na primer, kako se ti je na poročni dan zlomila peta ali kako sta zarezala v ne ravno posrečeno poročno torto.

Izkoristi(ta) prednosti sodobne tehnologije

Splet, mobilni telefoni in ostali podobni sodobni pripomočki ti predporočne priprave bistveno olajšajo. Če nimata časa letati po trgovinah in preverjati obstoječih ponudb ter primerjati cen, si lahko izbiro poročnih oblačil, vabil, cvetličnih aranžmajev, slaščic in vsega preostalega najprej ogledata na svetovnem spletu, s ponudniki poročnih storitev pa se lahko dogovarjate prek elektronske pošte ali telefona. Tako bosta prihranila kar nekaj časa, energije in konec koncev tudi denarja.

Vzemi(ta) si čas zase

Čeprav vama bo poroka vzela veliko energije in časa, vsega tega ne smeta jemati kot breme, temveč kot nepozabno izkušnjo. Kljub številnim podvigom in predporočnim pripravam pa je pomembno, da ne pozabita nase. Zato si ob vsaki prosti urici vzemita čas za vaju. Tako bosta zmanjšala možnosti, da se organizacija vajine poroke spreobrne v obsedeno stanje.

Maša Rener, Andreja Čmaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri