Kako prebroditi krizo

Ste potrte zaradi stalnega stresa, ki ga povzroča vsakodnevna preobremenjenost? Vas preganja občutek, da vas nihče ne mara? Ste že pošteno depresivne zaradi službenih problemov, ki jih vztrajno nosite s seboj domov? Ne najdete časa le zase? Končajte krizo! Pred vami je strategija, ki vam bo v pomoč pri odpravljanju vaših največjih problemov.

25. 10. 2001

Seveda bi vsaka od vas želela imeti vse – od fantastične službe do zavidanja vrednega moškega in po vrhu veliko denarja. Nobenega razloga ni, da se vam vse to ne bi kdaj tudi resnično zgodilo. Vendar pa pot do uresničitve želja zahteva veliko potrpežljivosti, vztrajnosti in samozaupanja.

Dokler še nimate vsega, kar si želite, vas lahko neprestano premlevanje o tem, kdaj se vam bodo izpolnile vse odkrite in skrite želje, neznosno zamori. Veliko žensk namreč doživlja krize in napade panike, ker mislijo, da jim v življenju manjka nekaj bistvenega, kar vsi drugi že imajo. Ste tudi vi ena izmed njih? Naj bo tega konec!

Obvladajte stres

“Moje življenje je en sam stres. V službi imam zmeraj dela čez glavo. Ko pridem domov, za nekaj ur posvetim svojo pozornost fantu in družini, zvečer grem na fitnes in nato na smrt utrujena padem v posteljo. V vsem dnevu ne najdem niti trenutka čisto zase.”

1. korak: Svoje težave zapišite na papir

Vašo glavo zaposluje toliko različnih misli in počutite se odgovorne za toliko stvari, da je povsem normalno, da vas grabi občutek panike. Če želite odpraviti kaos v vaši glavi, je najbolje, da najprej zapišete vse, kar vam leži na duši. Tudi takšne malenkosti, kot je skrb za vaš videz na obletnici mature. Tako boste najlaže odkrile vire notranje napetosti.

2. korak: Priskrbite si pomoč

Odpovejte se potrebi, ki vas sili, da imate stvari ves čas pod nadzorom. Odpočijte si vendar! Namesto da sobotno dopoldne preživite na kolenih in čistite kopalno kad, najemite čistilko. Saj res, kaj pa pomemben projekt, ki ste se ga lotile v službi? Vprašajte nadrejenega, ali lahko kdo drug od vas prevzame na primer vodenje administrativnih zadev. Ko se vam bo uspelo otresti številnih malenkosti, se boste lahko mirneje osredotočile na pomembnejše stvari.

3. korak: Naučite se reči “ne”

Sodite med ljudi, ki nočejo razočarati vseh okoli sebe, zato vsem po vrsti izpolnite skoraj vse njihove prošnje? Nič čudnega torej, da kar pokate od napetosti, ki jo čutite v sebi. Povrhu vsega se na koncu dneva zaradi svoje ustrežljivosti še jezite same nase.

Energija, ki bi jo lahko usmerile v produktivnejše in vam ljube stvari, pa vam odteka. Zato najprej premislite, preden brezpogojno privolite v prošnje drugih. Svoje dolžnosti ste sicer dolžne opravljati, vendar imate pravico, da kogaodklonite, se pravi, da mu rečete ne. S preprostim, a tehtnim argumentom, da ste preveč zasedene in vsega res ne zmorete, vam bo to zagotovo uspelo.

4. Korak: Vzemite si čas zase

Ali tudi ve ob razporejanju vseh številnih pomembnih nalog, ki vas čakajo čez dan, ob koncu dneva še zmeraj upate, da boste imele nekaj prostega časa za lastne užitke? Na koncu pa vedno ugotovite, da vam ravno za slednje zmanjka časa? Rešitev je silno preprosta: rezervirajte si čas in ga namenite le sebi. Današnji vsakodnevni tempo od vas zahteva tudi načrtovanje prostega časa.

V beležki torej brez slabe vesti obkrožite nekaj uric s pripisom “moje urice”. Nato si sposodite videokaseto, preberite dobro knjigo, pojdite na kosilo s prijateljico ali prijateljem, rekreirajte se. Tako se boste sprostile in se znebile občutka, da gre življenje mimo vas.

Rešite se denarnih težav

“Nikoli nimam dovolj denarja. Kadar dobim plačo, sem vedno razočarana. Ne morem si privoščiti nakupovanja oblek, knjig, obiskovanja fitnesov ali zabav. Prihranki pa so zame tako ali tako utopija.”

1. korak: Znižajte tekoče stroške

Vedno se najdejo stvari, za katere zapravite več, kot so vredne. Najbolje bo, da se lotite temeljitega pregleda izdatkov. Ugotoviti morate, za katere stvari zapravite največ denarja. V ta namen si zabeležite vse izdatke v enem mesecu. Po vsej verjetnosti boste na koncu meseca presenečene nad lastnimi odkritji.

Sledi načrtovanje strategije zniževanja stroškov. Ponujamo vam nekaj nasvetov pri sprejemanju varčevalnih ukrepov: odpovejte naročnine na tiskane medije in dnevne novice berite v službi po internetu; v službo si prinesite svoje kosilo, namesto da zapravljate denar za draga kosila v restavracijah; večje količine oblek kupujte na razprodajah.

2. korak: Uredite si račun za prihranke

Same pri sebi lahko sklenete, da boste na primer 10 odstotkov mesečne plače namenile za prihranke na seveda ločenem in samo za to namenjenem računu. Najbolje je, da to storite kar s trajnikom, da se vam ne bo treba znova in znova ubadati s to odločitvijo.

3. korak: Odpovejte se karticam

Pri tem boste nekatere potrebovale pomoč in podporo prijateljice. Najbolj vam bo lahko pomagala, če ni zapravljivka. Tako bo z veseljem pikolovsko nadzorovala vaše zapravljanje, kar vam bo morda kdaj pa kdaj tudi paralo živce. Vendar ne pozabite, da ste se same odločile za varčevalne ukrepe in da je to eden izmed zanesljivih načinov, da se rešite denarnih težav.

Zaupajte svoje kreditne kartice in čeke nekomu, ki vam je blizu, in za nekaj časa preprosto pozabite nanje. Na začetku tedna dvignite svojo tedensko žepnino in si jo enakomerno razporedite za vsak dan. Če boste plačevale z gotovino, boste dvakrat premislile, preden jo boste zapravile.

Poiščite si prijateljice

“Nimam zaupne prijateljice. Družim se le s sodelavci in starimi kolegi s fakultete. Zelo pogrešam prijateljico, s katero bi se lahko pogovarjala o bolj osebnih stvareh, kot so službene zadeve, politične razmere v svetu in vreme.”

1. korak: Dopustite enake možnosti

Ne izločite potencialne prijateljice, ki si jo tako močno želite, samo zato, ker je to vaša sodelavka, s katero gresta občasno na kavo. Ne pozabite, da je dobre prijatelje težko najti, zato dajte vsem potencialnim kandidatkam enake možnosti. Z ljudmi, s katerimi ste vzpostavile že določen oseb-ni stik, negujte in gradite odnos naprej.

2. korak: Prestopite meje poznanstva

Ko vzpostavite dobre stike s svojim krogom ljudi, porušite zidove, ki vam preprečujejo, da bi se z njimi še bolj zbližale. Namesto da s starimi prijatelji obujate preteklost, ustvarite nove naveze. Če se v družbi katere od sodelavk še posebno dobro počutite, jo kdaj pa kdaj povabite v kino. Pojdita na pijačo in sklenita dogovor, da ne bosta spet govorili o službi.

3. korak: Imejte več prijateljic

Menite, da bo ena sama prijateljica izpolnila vse vaše potrebe po prijateljevanju? Potem čakate na čudežno prijateljico, ki jo boste težko našle. Bolje je, da hkrati prijateljujete z več prijateljicami, od katerih vsaka vnese v vaše življenje kaj drugega: ena vas spravi v dobro voljo, druga je odlična poslušalka, tretja vedno ve, kje so najboljše zabave ... Naučite se ceniti prijatelje na osnovi tega, kako vam bogatijo življenje. Nehajte že stokati, da nimate najboljše prijateljice, ki bi v eni osebi združevala vse, kar se vam zdi pomembno.

Postanite zadovoljne v službi

“Bojim se, da sem zgrešila poklic. Na začetku sem bila prepričana, da obožujem svojo službo, sedaj pa se v njej na smrt dolgočasim in trpim. Bojim se, da sem izbrala napačno poklicno pot in sem obtičala v slepi ulici.”

1. korak: Poiščite manjkajoče člene

Preden se odločite za korenite ukrepe, si zastavite vprašanje, kaj pravzaprav v službi pogrešate. Morda potrebujete več priložnosti za sproščanje kreativnosti? Bi želele raje delovati na področju, ki se hitro razvija in je s tega stališča zelo dinamično? Vas mogoče mika preboj v ospredje, ker čutite potrebo in moč po izpostavitvi? Težko je natančno opredeliti, kaj si želite v življenju in v poklicni karieri, zato raje določite tisto, kar pogrešate. Tako boste hkrati dobile seznam stvari, ki si jih želite v naslednji službi.

2. korak: Raziščite možnosti

Ko ste razčistile glede stvari, ki bi jih rade spremenile, je napočil čas, da se lotite še raziskovanja danih možnosti. Na osnovi seznama lahko ugotovite, katero je pravzaprav tisto delo, ki bi vas najbolj osrečevalo. Lahko opravite tudi poklicni test, ki vam bo nakazal, na katerih področjih bi najbolje uspevale.

3. korak: Ne prenaglite se

Za spremembo poklicne kariere se ne odločite prehitro. Če je le mogoče, najprej opravljajte novo delo le poskusno. Ne pozabite, da obstaja velika razlika med ljubeznijo do kuhanja in delom kuharja v nabito polni restavraciji.

4. korak: O namerah govorite glasno

O svojih poklicnih namerah govorite s prijatelji in njihovimi prijatelji, znanci in sorodniki. Tako boste najverjetneje hitro naletele na koga, ki dela natanko to, kar bi rade počele tudi ve. Saj veste, informacije iz prve roke so vredne zlata. Tako lahko učinkovito dopolnite podatke, ki ste jih o vašem sanjskem delu ali podjetju zbrale do takrat. Če ste na osnovi zbranih informacij še zmeraj neomajne v svoji odločitvi o poslovnih spremembah, potem začnite s konkretno akcijo.

Najdite si pravega moškega

“Vsi moji prijatelji živijo v parih, jaz pa še vedno preživljam večere sama. Nikoli ne bom našla pravega!”

1. korak: Opredelite ga

Pravi moški je lahko neznansko širok pojem. Ko boste natančneje pretehtale, kakšnega moškega si pravzaprav želite (kaj vam je na moških sploh najbolj všeč), ga boste laže prepoznale, ko boste naletele nanj.

2. korak: Krožite med ljudmi in širite krog poznanstev.

(Seveda se vam ni treba odzvati na vabilo vsakega, ki vas ogovori na ulici ali v dvigalu.) Tako si boste ustvarile več priložnosti za srečanje z gospodom Pravim. Lahko poskusite tudi z zmenkom na slepo, za katerega se zmenite v eni od spletnih klepetalnic.

3. korak: Ne pomilujte se ker ste samske.

Raje izkoristite dobre strani samskosti. Pomislite vendar, kako široko izbiro moških imate pred seboj. Iskanje moškega spremenite v zabavo.

4. korak: Bodite pozorne in ne spreglejte ne-tako-očitnih.

Morda se to, kar iščete, skriva v sramežljivem sosedu ali prijatelju, ki mu venomer tarnate, ali pa prijateljičinem bratu. V moških torej, o katerih “na tak način” še pomislile niste. In ne pozabite, najbolj trdna ljubezenska razmerja se začnejo

4 načini, kako premagati krizo

Niste kos oviram, ki jih prinaša prenatrpano življenje? Potem ste v duševnem stanju, imenovanem kriza. Ukrepajte!

  • Izpovejte se prijateljici, ki ji zaupate. V pogovoru se boste lažje soočile z realnostjo, poleg tega vam bo zagotovo odleglo vsaj za kratek čas. Dobro prisluhnite tudi prijateljičinemu videnju vaših skrbi in problemov. Na koncu boste spoznale, da zadeve sploh niso tako nemogoče.

  • Glejte Seinfelda ali kakšno drugo oddajo, ob kateri se boste od srca nasmejale. Smeh zagotovi vašemu telesu kratko, vendar učinkovito notranjo telovadbo, ki vas na naraven način napolni z občutkom tako želenega ugodja.

  • Spotite se Kadar se ukvarjate s telesnimi aktivnostmi, se izloča hormon endorfin, ki sprošča telo. Če vas razburjenje zaradi šefinje še ni minilo, tudi ko ste prišle domov, pojdite na vsaj polurni sprehod. Če ste nemirne ponoči, se namesto morečega premetavanja po postelji razmigajte po stanovanju. Poskusite lahko celo z nočnim pospravljanjem. Hitrejše gibanje po stanovanju vam bo namreč pospešilo srčni utrip, sprostile se boste in končno zaspale.

  • Privoščite si sanjarjenja Kar z drugimi besedami pomeni, vizualizirajte prijetne slike iz narave, predstavljajte si, da ležite na plaži in poslušate šumenje morja, ali pa se udobno zvijte v postelji in vaše skrbi bodo same izginile. Vizualiziranje sproščujočih scenarijev bo v vas vzbudilo kemično reakcijo, ki bo na vas delovala kot učinkovito naravno pomirjevalo.

Tanja Stanković

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri