Kako nosečnost spremeni telo

S podobnimi vprašanji se nisem ukvarjala, dokler ni trebušček doletel tudi mene, čeprav moram priznati, da sem kljub temu spremljala vse prijateljice, ki so bile noseče, in spremembe na njihovih telesih.

31. 5. 2007

Nosečnost je zelo naravna stvar in ne le, da se ji ne upirajo niti zvezdice, kot so Kate Hudson, Angelina Jolie ali Katie Holmes – včasih se zdi, da jih prav nosečnost naredi še lepše in mehkejše, njihova telesa pa se po nosečnosti zelo hitro vrnejo v začetno stanje. Vesela sem, da lahko nekaj stvari podelim iz prve roke. Večini se zdi nosečnost oddaljena svetlobna leta, a ko nas doleti, se počutimo kot ribe na suhem in tako na hitro zbiramo podatke in se čudimo, da so nekatere stvari mogoče in verjetne. No, tebi jih ne bo treba, ker se je Cosmo odločil, da ti nekaj dejstev servira kar v tvoji najljubši reviji. Neka­tera ti bodo zvenela malce čudaško, druga grozljivo, vendar, še enkrat, vse je del narave. Kakšen spominček na nosečnost pa bo ohranilo tudi tvoje telo. Verjemi, da se najverjetneje s tem ne boš obremenjevala.

Obraz

Novica bo razveselila vsako, ki se je od nekdaj borila z mozoljčki. Glede na to, da sem ena od tistih ‘nesrečnic’, ki so še pri tridesetih kupovale vse antiseptične gele, ki naj bi pomagali (čeprav niso), sem z nosečnostjo (če odštejem prvo trimesečje) pridobila čudovito kožo.

“Vzrok za te spremembe se delno skriva v dvigu ravni hormonov,” pravijo strokovnjaki porodništva v knjigi Vse o nosečnosti in porodu (založba Meander). Seveda vse, kot pri vseh drugih stvareh, niso takšne srečnice. Nekaterim se stanje celo poslabša ali dobijo akne, čeprav jih prej niso imele. Najbolj čudaški je pojav, ki se mu reče kloazma, ko koža okrog lic, nosu in oči potemni, zato ji pravijo tudi nosečniška maska. Že tako ali tako je dobro, da se izogibaš soncu, če pa si opazila takšno spremembo na koži, vedi, da sonce takšne madeže še potemni. Ginekologinja in profesorica na Univerzi Ilinois, Suzanne Trupin, pravi, da se takšna maska pojavi kar pri 70 odstotkih žensk, vendar nekaj tednov po porodu ponavadi zbledi.

Ritka in boki

Nekako se na teh dveh delih zgodi še najmanj sprememb. Največ naredi hormon relaksin, ki zmehča maternični vrat in medenične mišice. Mišice so rahlo ohlapnejše, to pa zato, ker se tako telo pripravlja na čim lažji porod. Dobra novica je, da se bodo boki šest tednov po porodu ‘vrnili’ v prvotno stanje. Kmalu pa boš videti prav tako kot pred nosečnostjo, ampak le pod pogojem, da se nisi preveč zredila med njo. “Sama nosečnost vpliva na nastanek celulita, ker teža otročka pritiska na venozni sistem in slabi kroženje krvi v predelu,” pravi Slavica Cvetanovič, babica in maserka, v svojem članku na internetni strani www.mama.si.

Ostani v formi

Če si noseča (brez posebnosti), ne pomeni, da si nepokretna. Že v 12. tednu lahko začneš telovaditi. Poleg prilagojene vadbe sta priporočljiva tudi plavanje in hoja.

Tam spodaj

Ni ženske, ki ne bi čutila, da je po porodu njena nožnica raztegnjena. Ampak človeško telo je čudežno in ponavadi se tudi nožnica povrne v normalno stanje. S Keglovimi vajami pa lahko poskrbiš za svoje mišice tam spodaj. Še ena neprijetnost ‘grozi’ nosečnicam: nekaj lulanja v visoki nosečnici uide med kašljanjem, kihanjem in smehom. Strokovnjaki imenujejo pojav stresna inkontinenca, ki jo povzroča rastoča maternica, ki pritiska na mehur. Ampak kmalu po rojstvu se težave umirijo. Hvala bogu!

Trebušček

Ta se med nosečnostjo najbolj spremeni. Na tem predelu se koža najbolj razteguje in tiste, ki imajo elastično kožo z veliko kolagena, se lahko zahvalijo materi naravi, da jih je obvarovala kar konkretnega pokanja kože oziroma tako osovraženih strij. Da o maščobnih oblogah, ki se naberejo med nosečnostjo, ne govorimo. Avtorica knjige Vi in vaš otrok v nosečnosti, ginekologinja Laura Riley, pravi:

“Celo najbolj suhe mamice imajo velikokrat težave, ko se hočejo znebiti maščobe okrog spodnjega dela trebuha.” No, lepa reč! Vendar bodo najverjetneje tiste, ki so prej imele lepe in mišičaste trebuščke, prej dobile nazaj svoje mišice.

Kar se tiče strij, si nekako lahko pomagamo le s tem, da zelo pazimo, da se med nosečnostjo ne zredimo preveč. Za tiste, ki jih vseeno doletijo nesrečne strije: z njimi se lahko sprijazniš ali pa si jih pozneje odstraniš lasersko.

Bodi (spet) seksi

  • Nosi seksi spodnje perilo, tudi če si večino časa v trenirki.
  • Z zgornjimi deli poudari svoje ‘novo’ bujno oprsje.
  • Začni spolne odnose, takoj ko ti tvoj ginekolog to dovoli.

Nasveti vroče mamice

  • Kako je mogoče, da so nekatere ženske videti tako seksi zelo kmalu po rojstvu otroka? Tukaj je nekaj preventivnih nasvetov:

  • Dvigni noge, ko delaš za računalnikom ali gledaš televizijski program. To bo preprečilo nastanek krčnih žil.

  • Spiš lahko v modrčku brez ojačitve, da bi preprečila povešanje.

Tudi po porodu potrebuješ nego, zato nikakor ne pozabljaj na svojo kožo, ki jo neguj prav tako skrbno kot pred porodom. Ne pozabi na nohte.

Nosečnost vedno podari brezplačno povečanje prsi. Število mlečnih žlez med nosečnostjo namreč naraste in nekatere kaj hitro zamenjajo košarico B z D. Prsi se povečajo že nekaj dni po spočetju, ker se začnejo pripravljati na dojenje! Bradavice bodo postale temnejše in večje, hkrati pa so žile veliko bolj vidne (to je čista res­nica!!!). “Vse te spremembe so posledica povečanja izločanja estrogena in progesterona. V pozni nosečnosti bodo vene na prsih bolj vidne, saj bodo dovajale v dojke več krvi,” pravijo avtorji knjige Vse o nosečnosti in porodu. Prsi so res videti precej večje, to lahko potrdimo vse. Najbolj navdušene so seveda tiste s košarico A: “Še nikoli nisem nosila modrčka, ker mi ga ni bilo treba,” pravi Karin in med smehom dodaja: “med nosečnostjo pa sem si dala duška in si kupila nekaj res seksi kompletov spodnjega perila in kar nekaj časa preživela pred ogledalom.”

Noge in stopala

Saj si pozorno prebrala vse, kar se dogaja prsim? No, podobna stvar se dogaja tudi nogam. Predvsem so pri nekaterih vidne žile, in sicer kot modri črvički, ki so napadli nogo. Hujša oblika so krčne žile, ki so deloma dedne, deloma pa nasta­nejo zaradi predolgega sedenja. Te so v hujših primerih tudi boleče in rado se zgodi, da jih (v lažji obliki) obdržiš za vse življenje. Ena najpogostejših težav pa je otekanje nog zaradi zadrževanja tekočine v telesu.

Najbolj otečejo stopala, gležnji, dlani in prsti. Ta težava ni nevarna, je pa včasih neprijetna. “Med nosečnostjo sem nosi­la dve številki večje čevlje. Še dobro, da je bilo poletje, tako da sem brez večjih finančnih posledic lahko nosila japonke in natikače,” se spominja Maja.

Časovni stroj

Takoj po porodu

Po mesecih megle si spet v popolni psihični pripravljenosti.

od 1 do 2 tednov

Tiste, ki niso imele carskega reza, lahko začnejo lažjo vadbo (težja se začne po šestih tednih).

3 tedni

Energija in vzdržljivost počasi prihajata nazaj.

4 tedni

Večina žensk lahko odvrže nosečniške obleke.

6 tednov

Seks je znova dovoljen in lahko si spet plodna, zato poskrbi za zaščito.

od 3 do 8 mesecev

Je povprečna doba, ko ženske nehajo dojiti, zato si lahko mirne duše nazdraviš.

od 4 do 6 mesecev

To je ponavadi čas, ko lahko spet oblečeš stvari, ki si jih nosila pred nosečnostjo.

Petra Kern