Kako kupiti rabljen avtomobil?

Za uspešen nakup rabljenega avtomobila je treba poznati nekaj trikov, imeti malo znanja in nekoliko sreče.

Kako kupiti rabljen avtomobil? (foto: www.shutterstock.com) www.shutterstock.com
15. 4. 2010

Če boš uspela, boš postala lokalni strokovnjak za vse svoje prijatelje in družino. Če ti bo spodletelo, boš trpela vsakič, ko boš prijela za njegov volan in se spomnila na vsebino svoje denarnice, ki počasi, a konstantno plahni ti pa drviš v jamo stroškov brez dna. Seveda do konca dramatično, a nikakor daleč od resnice – nakup rabljenega avtomobila je pomembna naložba.

Naj potem raje kupim nov avto? Odvisno seveda od tvojih finančnih zmožnosti, dejstvo pa je, da novemu avtomobilu takoj, ko ga odpelješ iz salona, občutno pade vrednost. Rabljen avtomobil, če je le premišljena izbira, vsekakor ni napačna odločitev.

1 Koliko denarja imam?

Odpri denarnico, preveri stanje na bančnem računu in poglej pod žimnico. Koliko denarja si zmožna in pripravljena nameniti nakupu jeklenega konjička? Dva tisoč, pet tisoč, 12 tisoč? A pozor! Ne pozabi na stroške, ki jih boš zagotovo imela – prepis vozila, registracija in morebitna popravila.

Rezerva torej mora biti. Pomisli tudi na prihodnje vzdrževanje vozila in na to, kaj ti dopuščajo prihodki. Res, da se ti velik prestižni avtomobil, ki je že nekoliko starejši, zdi poceni, a vzdrževanje bo vse prej kot tako.

2 Kakšen avto?

Ključna beseda je kompromis. Kompromis med tem, kakšen avto hočeš, in med tem, kakšnega zares potrebuješ. Tudi dejstva, da velikim avtom cena hitreje pada in so dražji za vzdrževanje, po drugi strani pa se boš v velikem avtomobilu morda počutila varneje, je treba pretehtati. Najboljši nasvet, ki ti ga lahko damo, pa je vendarle: kupi le toliko velik avto, kot ga potrebuješ! Naredi seznam želja in stvari, ki jih mora tvoj avto imeti.

Če se voziš predvsem po mestu, bo zate kot nalašč majhen mestni poskočnež z bencinskim motorjem. Je okretnejši in parkiranje ne bo ovira. Za vsakodnevne dolge relacije je najprimernejši večji avtomobil z dizelskim motorjem.

V majhnega clia verjetno ne boš spravila dveh otroških vozičkov, in če živiš v hribih, ti bo pozimi še kako prav prišlo terensko vozilo. Zato dobro premisli, kaj ustreza tvojemu življenjskemu stilu. Zapomni pa si, da manjši avtomobili ohranijo svojo ceno, kar pomeni, da ga boš tudi lažje prodala.

Ups, zmota: Večji avtomobili so varnejši
Terenska vozila so sicer večja, vendar zagotovo niso varnejša. V kriznih situacijah se prevrnejo veliko hitreje kot običajni avti. Novejši mestni malček je lahko varnejši od večjega, a starega avtomobila.

3 Kje iskati

Ko si približno ugotovila, kakšen avto je pravi zate, je čas, da raziščeš ponudbo. Najbolje, da začneš kar na  www.avto.net, kjer je zagotovo ena največjih zbirk malih oglasov za rabljena vozila. Ne pozabi tudi na  www.bolha.com in seveda na stari dobri Salomonov oglasnik, ki je dostopen tudi na  www.salomon.si.

Če boš vztrajna, boš kaj kmalu ugotovila, kakšen in koliko star avto si za svoj denar lahko privoščiš. Šele ko boš dobila ta občutek, se pravo iskanje začne. Majhen namig glede starosti avtomobila: leto prve registracije je nekaj drugega kot leto izdelave avtomobila.

Opazila boš, da so prodajalci avtomobilov privatni lastniki, pri katerih so cene praviloma nižje, a ne boš dobila nobene garancije za kupljeni izdelek, uradni zastopniki za prodajo vozil, ki imajo tudi center rabljenih vozil, za katera nudijo garancijo, ter posredniki, ki prodajajo rabljena vozila, prav tako nudijo garancijo in so bolj odprti za barantanje.

4 Seznam najboljših

Tvoja naloga je najti lipicance ter izločiti stare in utrujene osličke. Preprosto, kajne? S seznama zahtev, ki jih mora tvoj bodoči avto izpolnjevati, si izpiši podatke o potencialnih zmagovalcih. To je pomembno zato, ker je treba pozneje vse podatke preveriti pri prodajalcu. Ko boš zadovoljna z izborom (vedno ga lahko še nadgradiš), nadaljuj z naslednjim korakom.

5 Telefonski klic

Bodi samozavestna in odločna, kot znaš biti, in imej v mislih, da si tisti na drugi strani slušalke želi avto prodati, ti pa imaš še morje izbire. Kot smo že poudarili, vprašaj glede vsakega podatka v oglasu, dodaj pa še vprašanja: ali je bil avto kdaj poškodovan v nesreči, ali so na njem kakšne poškodbe in nepravilnosti, zakaj avtomobil prodajate, ali je bil redno servisiran, ali ima servisno knjižico, koliko kilometrov je na števcu? Če te že pri teh vprašanjih karkoli odvrne, ne trati časa z ogledom.

Nič ne škodi, da si že od začetka pogumna in vprašaš, ali se da pri ceni še kaj pogajati. Če si navdušena nad tem, kar si slišala, se zmeni za ogled s testno vožnjo. Tisti, ki nad vožnjo ne bo najbolj navdušen, očitno nekaj skriva, zato se lahko kar posloviš. Ogled naj poteka podnevi, če se le da, v sončnem vremenu. Takrat so namreč najbolj opazne praske in udrtine. Prav tako ne škodi, da je avto čist.

6 Ogled

Tu je pregovor več glav več ve ali – če želiš – več oči vidi več vsekakor na mestu. Pelji s seboj očeta, mamo, fanta in še koga, če poznaš kakšnega avtomehanika ali ličarja kleparja, izkoristi tudi to pomoč.

Kratki nasveti:

 • Na začetku pristavi roko k pokrovu motorja. Če je topel, so ga predhodno ogreli. Ali ima vozilo morda težave z vžigom?
 • Pnevmatike naj ne bodo starejše od petih let in tudi ne neenakomerno obrabljene. Oznaka 2907 ti na primer pove, da je bila pnevmatika izdelana v devetindvajsetem tednu leta 2007.
 • Usedi se v avto in kot otrok pritisni na vsa stikala (ne pozabi potrobiti). Ali delajo?
 • Oglej si notranjost, saj veliko pove o tem, kako so za avto skrbeli – čistoča, vonj, obrabljenost so najboljši kazalci.
 • Preveri, ali delajo vse ključavnice in ali je obvezna oprema popolna.
 • Pokukaj pod pokrov motorja. Vemo, da verjetno nisi strokovnjak, a vseeno poglej, ali je motorni prostor umazan od olja ali popolnoma očiščen. V teh dveh primerih verjetno nekaj ni v redu.
 • Na zunanjosti preveri za praske in udrtine, saj je to odličen pogajalski material za znižanje cene.
 • Za rjo preišči celotno karoserijo, zlasti pragove in različne kotičke. Tu priporočamo svetilko in hlače, ki jih lahko umažeš.
 • Je barva kje neenakomerna? Prinesi s seboj najljubši magnet iz hladilnika in ga pristavi na sumljivi del pločevine. Se prime manj kot na preostali avtomobil? Velika verjetnost je, da je bila s kitom prekrita kakšna poškodba.
 • V mirovanju pritisni na sklopko in potisni menjalno ročico v vsako prestavo. To se mora zgoditi brez večjega napora.
 • Obvezna je testna vožnja na različnih cestah. Poskusi pri višji hitrosti spustiti plin in nato spet močno pritisniti. Če v vzvratnem ogledalu vidiš moder plin, bo verjetno potrebno generalno popravilo. Prav tako pri hitrem zaviranju rahlo popusti volan. Avto mora iti naravnost.
 • Ne pozabi na dokumente: prodajalec naj bo tudi lastnik, popolna servisna knjižica, računi popravil, ujemanje številke šasije s podatki v prometnem dovoljenju …

Pred odločitvijo

Skoraj ti je že uspelo. A preden se dokončno odločiš, v čem se boš prevažala naokoli v naslednjih nekaj letih, stori še dve stvari:

Ko si že zabeležila številko šasije avtomobila, na spletni strani www.stolencars24.eu preveri, ali je ga slučajno najdeš v evropski bazi ukradenih vozil.

Da zmanjšaš tvegaje nakupa, pelji avto na pregled tehničnega stanja vozila, ki ga opravlja AMZS v Ljubljani in Celju. Pregledali bodo, v kakšni kondiciji je, poleg tega pa preverili, ali je z dokumenti vse v redu. Za vse skupaj boš odštela 100 evrov.

8 Prepis

Čestitamo! Še malo, pa bo zares čisto tvoj. Z najmanjšim naporom boš tudi ta neprijeten del hitro opravila. Daleč najbolj praktično je, da prepis opraviš pri pooblaščenih avtomobilskih prodajalcih (ni nujno, da si avto kupila pri njih). Oni avto le na papirju vzamejo v komisijsko prodajo ter nato prodajo tebi. Pogodbo, ki jo dobita, prodajalec nato overi pri notarju ali na upravni enoti in jo pošlje tebi.

Ti avto čim prej zavaruješ (koliko te bo to stalo, si predhodno izračunaj na straneh AMZS pod rubriko registracija!) ter, če je potrebno, opraviš tehnični pregled in fotokopijo nove police pošlješ prodajalcu. Pomembno je, da si zapomniš, da stroške prepisa krije prodajalec, da ti pripada tudi tretja tablica, če ta obstaja, in da moraš od prodajalca zahtevati vse rezervne ključe.

9 Po nakupu

Zdaj je čas za proslavljanje in prvi avtomobilski izlet v neznano. Vseeno pa imamo zate še nekaj koristnih nasvetov: lepo skrbi za avto, redno obiskuj servis in spravljaj vse račune, naj bo deležen rednega pranja in skrbne vožnje.

Če pa boš slučajno odkrila napako (in ti je avto prodalo podjetje), ki jo je prodajalec pred teboj prikril, lahko še vedno nekaj storiš. Zakonu o varstvu potrošnikov pravi, da je tudi v primerih, ko nisi dobila garancije ali če je garancija že potekla, prodajalec odgovoren za stvarne napake, ki se pokažejo v roku enega leta.

Imaš dva meseca časa, da o odkriti napaki obvestiš prodajalca (v pisnem obvestilu natančno opiši napako) ter mu omogočiš, da napako pregleda in jo odpravi ali vrne plačani znesek, blago lahko tudi zamenja ali vrne del zneska v sorazmerju z napako. Če se prodajalec s tem ne strinja, bo treba  vložiti tožbo.

Prirejanje števila kilometrov

Števec kilometrov na žalost včasih tudi laže. A ne, ker mu tako ustreza, temveč zato, ker se je z njim nekdo poigral, da bi več zaslužil.

Pred nekaj leti je nemški avtomobilski klub ADAC ocenil, da ima kar ena tretjina nemških avtomobilov prirejeno število kilometrov, kar se dandanes tam, kot tudi na primer v Švici in Franciji, kaznuje z denarno in tudi zaporno kaznijo. Še vedno pa lahko preprodajalci kilometre priredijo pri nas, kjer to še ni zakonsko prepovedano. Kaj lahko storiš:

 • število kilometrov v izbranem avtu primerjaj s podobnimi istega letnika
 • preveri, ali so pedala in volan preveč izrabljeni za rečeno število kilometrov
 • natančno preglej servisno knjižico in tudi pokliči na vse servise (morda je knjižica ponarejena)
 • če po nakupu ugotoviš, da so kilometri v tvojem avtu prirejeni, to velja za stvarno napako

Uvoz iz tujine

Avtomobila ti seveda ni treba kupiti v Sloveniji, vendar se moraš zavedati dodatnih stroškov nakupa v tujini.

Dobra stvar Evropske unije je, da avtomobila pri nas ni treba homologirati. Če boš svojega jeklenega konjička pripeljala od drugod, je zgodba drugačna. Vendar pa je treba v vsakem primeru, ko je vozilo prvič registrirano v Sloveniji, plačati davek na motorna vozila in ekološko takso. Pozabiti ne smeš niti na stroške prevoza v Slovenijo.           

Nasvet: V Nemčiji raje kupuj pri večjih prodajalcih avtomobilov, saj so ti praviloma bolj verodostojni.

Nakup novega avta

Imaš srečo, saj je ta hip trg naklonjen kupcem, in ne prodajalcem, zato je to naravnost odličen čas za nakup nove štirikolesne pridobitve (če si seveda to lahko privoščiš). Preberi si hitre nasvete:

 • Tudi pri novem avtu moraš skleniti kompromis in ugotoviti, kaj zares potrebuješ. Kateri avtomobilski razred je torej kot nalašč zate (karavan, mestni malček, limuzina …)
 • Nato po znamkah primerjaj, kaj ponujajo v istem razredu – še posebej bodi pozorna na opremo, ki je že vključena v ceno. Morda se zdi, da je en avto cenejši, a pri drugemu cena vključuje tudi klimatsko napravo in še marsikaj drugega.
 • Ko se odločiš za določen avto, pokliči po različnih prodajnih salonih po Sloveniji. Presenečena boš, da cene niso povsod enake oziroma da ti nekje ponujajo več.
 • Ne plačaj prvotne cene, saj je (še posebej v današnjih razmerah) vedno prostor za pogajanje. Morda boš dobila zastonj vsaj nekaj dodatne opreme.
 • Obvezno opravi testno vožnjo in se prepričaj, ali ti je avto všeč.

Teja Barborič

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri