Kako končati prijateljstvo?

Ne glede na to, ali gre za ljubosumje, zanemarjanje odnosa ali razhajanje skupnih interesov in življenjskih poti – tudi najboljši prijateljici se z odraščanjem lahko oddaljita.

29. 6. 2006

“Prvo pravo prijateljico sem spoznala v vrtcu. Petnajst let sva bili neločljivi, zaupali sva si vse skrivnosti, se pritoževali nad težavami v šoli, družini in razpravljali o ljubezenskem življenju ter oblekah. Kar naenkrat sta se najini poti razšli in nikoli več se nisva srečali. Upam, da me ima v lepem spominu, kot jo imam jaz,” nam je prijateljsko zgodbo zaupala 29-letna Maja.

Življenje narekuje spremembe in ženske vedno pogosteje spreminjamo življenjske sloge, sledimo izdelanim ambicijam, z vse večjo lahkoto menjamo službe in partnerje. V zadnjih letih postaja vse pomembnejša svoboda izbire, ta pa včasih terja svoj davek na račun prijateljskega razmerja. Vsak življenjski položaj, ki je podvržen spremembam, lahko v prijateljski odnos vnese neravnovesje ali celo za seboj pusti pravo razdejanje.

Pridejo trenutki, pa če ti je to všeč ali ne, ko se prijateljstvo znajde na robu prepada. Če rešitve ni, sledi strašljiv konec ... naj bo čim manj boleč.

Na križišču dveh svetov

“Dve leti študijskega časa sem izkoristila za potovanja, nato pa sem v prestolnici dobila delo na televiziji, kjer ob delu študiram še bolj zagnano. Moje prijateljice so ostale doma, se poročile in si našle lokalne službe. Občutek imam, da mi zavidajo moj uspeh. Počutim se odrinjeno in to bi jim rada povedala, a ne najdem pravih besed, ker se bojim, da jih bom užalila,” pravi 25-letna Janja. Odločitev, da je Janja odšla spoznavat svet, njene vrstnice pa so ostale doma, je zagotovo vplivala na njeno dojemanje sveta. Spremenila se je, njene prijateljice prav tako.

Če se znajdeš v novem okolju, si moraš znotraj njega najti novo prijateljico in pustiti odprte možno­sti za obnavljanje nekdanjih vezi. Obstaja velika verjetnost, da ti bo prijateljica iz preteklosti zaradi uspeha nevoščljiva. Da bi ublažila nelagodje in ohranila stik, bodi radovedna in sprašuj, kakšne so njene želje. Skupaj se spominjajta brezskrbnih dni. Nikoli pa ne poudarjaj svojih prednosti, ki so te pripeljale do uspeha, ker tvoja prijateljica morda nikoli ne bo imela take sreče, da bi šla raziskovat svet.

Zanemarjena in osamljena

“Odkar se prijateljica dobiva z novim fantom, nima časa zame!” Takšne pritožbe lahko slišiš že za vsakim vogalom in nenadna osamljenost zaradi zanemarjanja prijateljskega razmerja lahko postreže z zelo nizkim udarcem. Ljubezenski odnos postane prednost v prijateljičinem življenju in če je na ljubezen svojega življenja čakala dolgo časa, jo bo občutek blaženosti prevzel še hitreje in pozabila bo na ves zunanji svet.

Obveznosti do dela in prijateljev bo preoblikovala tako, da bo največ časa preživela v njegovi družbi. Če ji boš očitala, ko je do ušes zaljubljena vanj, boš tvegala razdor! Z njo se odkrito pogovori in ji razloži, da pogrešaš vajina druženja. Če ne gre drugače, ohranjajta prijateljstvo prek elektronske pošte in sms sporočil, dokler njeno evforično navdušenje nad fantom ne bo popustilo. Če imaš tudi sama fanta, predlagaj dvojni zmenek. Ko bosta fanta debatirala po svoje, boš pridobila dragoceni čas za klepetanje s svojo prijateljico.

Če ti obnašanje njenega fanta ni všeč in ga vseeno sprejmeš v družbo, ker njej to veliko pomeni, najbolj obtožujoče kritike poskušaj zadržati zase, druge pa ji (zavite v celofan) le zaupaj. A previdno, da v zaljubljenem stanju tega ne bo razumela kot napad na njeno odločitev! V podobnem stanju se lahko znajdeš tudi sama.

Če prijateljica ne more sprejeti tvojega partnerja, ji pojasni, da s tem, ko dvomi v tvojo izbiro, dvomi tudi vate. A glej, da res nima tehtnega razloga za obtožbe tvojega frajerja!!! Če se bo potrudila, ji izrazi hvaležnost in ji posvečaj dovolj časa. Poskusi pa še z eno rešitvijo: zberi prijatelje, saj se bo v večji družbi lahko hitreje navadila na prisotnost tvojega fanta. Če bo z blatenjem nadaljevala, pa vajino prijateljstvo enostavno končaj. Žalostno, a brez slabe vesti, ker si bila iskrena in si naredila vse potrebno, da bi ohranila vajin odnos.

Zapeljevanje tuje ‘lastnine’

Dve ženski, ki se ogrejeta za eno moško srce, se lahko iz dolgoletnih zaupnic spremenita v največji sovražnici. Še huje pa je, če prijateljica preizkuša tvoje bivše! “Sodelavka Kaja, s katero sva prijateljici od prvega dne v službi, je začela osvajati mojega fanta. Ko sem svoj strah omenila drugi prijateljici, mi je zaupala, da je Kaja spala z mojim bivšim. V meni se je takoj prebudil bes!” je povedala 28-letna Staša.

Zapeljevanje prijateljičinega fanta je hud zločin! Upravičeno si lahko jezna, a se odzovi trezno. Ne omenjaj, da si novico izvedela od skupne prijateljice, ker s tem lahko sprožiš hud prepir in goro laži, ki bodo obtoževale tvoj vir informacij. Razloži ji, da ti njeno obnašanje ni všeč. Če te bo upoštevala, je vredna spoštovanja, če ne ... se lahko od nje posloviš, saj je ponavljajoče se osvajanje partnerja ali preizkušanje vseh nekdanjih ljubimcev enostavno nedopustno!

Pasti na delovnem mestu

Imeti prijatelje v službi je sijajno. Dobra družba, s katero se lahko vsak dan odpraviš na kosilo, je še kako pomembna za zdravo delovno vzdušje. A nikoli ne poza­bi, da imaš v službi konkurenco, ki lahko izlitje najbolj globokih in zaupnih življenj­skih doživetij obrne tebi v škodo.

Da bi se izognila sklepanju slabih prijateljstev in preprečila neprijetnosti, ohranjaj raz­da­ljo, dokler se sodelavka resnično ne izkaže za zaupanja vredno! Če si v službi nova, bodi prijazna do vseh. A ne zaupaj globokih misli nikomur, dokler ne spo­znaš politike pisarniških odnosov. Opazuj sodelavce in jih diplomatsko sprašuj o vsem mogočem. Morda boš izvedela kaj pomembnega, še preden boš padla v jamo nevoščljivosti.

Če prijateljsko razmerje s sodelavko ne napreduje, se umakni brez dvigo­vanja prahu. Če pričakuje, da bosta prosto popoldne preživeli skupaj, povabi na druženje še druge sodelavce ... Bo že razumela namige in si našla drugo zaveznico.

Čustvena vampirka

“Imela sem prijateljico, ki me je klicala ob vsaki uri dneva. Ko sem zaradi družinske bolezni med tednom ostajala doma, je ona hodila ven z mojimi sošolkami. Sredi noči je pijana jokala v telefonsko slušalko in iskala mojo tolažbo. Izposojala si je moje obleke, nato je začela osvajati še mojega fanta ...” je povedala 25-letna Tina.

To je prijateljica, ki nima meja! In tako prijateljico je treba (za tvoje dobro) takoj postaviti na realna tla. Če ima težave s popivanjem ali z depresijo, ji brez občutka krivde predlagaj strokovno pomoč. Če nasveta ne sprejme, pa se enostavno nehaj oglašati na klice. Ko jo srečaš na ulici, bodi pripravljena na njeno sovraštvo, a zavedaj se, da si boš hvaležna, če ne boš dopustila, da bi ti črpala energijo in upravljala življenje ob vsaki uri dneva.

Zahrbtna zavist

Zavist – z njene ali tvoje strani – je znak za začetek konca prijateljstva! Gnev, ki ga občuti, ko se fant odloči zate, ali služba, ki jo dobiš na osnovi neutemeljenega občudovanja šefa, velikokrat nezavedno sproži njeno razmišljanje, da si tega nisi zaslužila. Ta notranji glas zavidanja lahko pokoplje vajino prijateljstvo.

Najprej se zamisli, ali v vajinem odnosu obstaja kanček zavidanja – pri tebi ali pri njej. Vsekakor si je težko priznati čustva zavidanja, lažje je skriti svoja čustva za lažnimi obtožbami in očitki. Ohranjanje prijateljstva s prizvokom zavidanja je brezpredmetno. Nekatera prijateljstva so ustvarjena, da trajajo, druga se pač morajo končati.

Ko vama spodleti na celi črti

Torej je konec! A kaj, ko te njena senca še spremlja ... Kako se obnašati v kočljivih trenutkih, ko je najboljša prijateljica postala tvoja največja sovražnica?

Nova telefonska številka

Po koncu prijateljstva, predvsem takega, ko je bila ona močno navezana nate, je priporočljivo zamenjati telefonsko številko in elektronski naslov. Nove številke predstavljajo simbol svežine in neobremenjenega začetka.

Vljudnost

Zelo uporabno orožje po razpadu prijateljstva je vljudnost. Ko jo srečaš, jo z nasmehom pozdravi in pojdi mimo. Ti se boš počutila odlično, ona pa, predvsem če je izigrala in izdala tvoje prijateljstvo, se bo počutila še slabše, ko bo opazila, da si si opomogla.

Govorice

Ko se do tebe prikradejo negativne govorice, ki naj bi jih izrekla tvoja nekdanja prijateljica, najprej preveri vir. Če nimaš dovolj dokazov, ni osnove, da bi ji zamerila.

Ukradeno

Darila, ki si jih prejela od prijateljice, so za vedno tvoja. To pa ne velja za izposojene reči. Če se razideta v jezi, nekdaj izposojene stvari lahko kar hitro postanejo ‘ukradene’. Ko opaziš, da se je vajino prijateljstvo začelo krušiti, ji takoj vrni vse izposojene stvari in jo opomni, da ima tudi ona nekaj tvojih.

Odpuščanje

Ko prijateljica prizadene tvoja čustva, užali tvojega fanta ali koga od tebi bližnjih oseb, jo postavi na hladno! A kljub temu ji pusti odprte možnosti za opravičilo. Če si resnično prava prijateljica, ji boš prisluhnila in napako morda tudi oprostila.

Metka Pravst