Kako do boljše sebe? Tako ...

Zakaj bi bila malenkostna? To po­mlad zaživi na veliko – tako kot se bo razcvetelo in zadišalo vse okoli tebe – in uživaj v vsakem trenutku!

Kako do boljše sebe? Tako ... (foto: Getty Images) Getty Images
23. 5. 2015

Kako ostati zdrava

Nehaj kaditi! Kajenje ni nič drugega kot zelo zelo slabo zate. Precej varneje bi bilo zatlačiti smirkov papir v nos in jesti pesek (seveda tudi tega ne počni!). Nihče si nikoli ni želel: 'Ko bi vsaj več kadil v preteklosti ...' Vedno se zgodi ista zgodba – kadilci zbolijo za boleznimi srca, dobijo raka in pljučne motnje ter si močno zaželijo, da bi pred tem poslušali tiste zatežene zdravnike.

Kako jesti

Postani odporna na modo diet in se izogni življenju hujšanja in rejenja. Preprosto – nauči se, kako jesti, in ne kako hujšati. Če nisi prepričana, katera hrana je najboljša za tvoje telo, se posvetuj s prehranskim strokovnjakom. Na spletu odtipkaj nutricionist, prerešetaj spletne strani vseh izbranih in izberi tistega, ki ti je najbližji po razmišljanju.

Kako vse postoriti

Začni zgodaj. Vstani ob 6. uri in se loti dela, preden se drugi sploh prebudijo. Ni lahko, toda tudi če se zgodi, da ti ostanek dneva ugrabijo, boš imela že zgodaj opravljeno vsaj eno stvar.

Kako biti v zvezi pod svojimi pogoji

Naša pričakovanja do zvez so postala bolj zahtevna kot kdajkoli prej. Želimo si, da bi bil partner naš najboljši prijatelj, ljubimec, svetovalec za kariero, mojster za police in maser za stopala. Ni čudno, da se potem ljudje težko sploh odločijo za zvezo.

Veliko ljudi ima vnaprej ustvarjeno mnenje, da uspešna zveza zahteva nenehno pozornost. Ni treba, da je tako. Tako ti kot tvoj partner potrebujeta čas zase, da se lahko posvečata sebi in svojim konjičkom. Vajine zveze ne sili v to, kar si drugi ljudje predstavljajo, da bi morala biti. Definiraj jo tako, da bo ustrezala obema, in se osredotoči na romantiko, ne le na opravila 'sam svoj mojster'.

Preberi še: "Ljubezen ni nekaj, kar se zgodi, ampak kar lahko naredimo"

Kako se znebiti jeze

Vzgojeni smo tako, da ne izražamo jeze, ki zato izbruhne na nezdrave načine: depresija, nizka raven energije, bes ali izolacija. Glavna rešitev je izražanje – če poveš nepristranski prijateljici, to res lahko pomaga. Na jezo poskusi gledati kot na koristno čustvo, ker nam pove, kaj je v redu in kaj ni. Jeza je lahko prvo znamenje, da je šlo nekaj čez mejo, in ti lahko da moč za spremembe, namesto da bi bila vir sporov.

Kako se spraviti v formo

Skupinski športi so izvrstna izbira telovadbe. Odlični so za ustvarjanje novih prijateljstev v telovadnici, ker boste tam vsi imeli skupni interes. Na telovadbo pripelji tudi prijateljico ne glede na to, za katero vrsto vadbe gre. Če bo šla s teboj, boš imela moralno podporo, pa še družila se boš, medtem ko boš delala nekaj za svoje zdravje in telesno pripravljenost.

Kako premagati nazadovanje

Na nazadovanje se običajno gleda kot na nepremagljivo oviro. Toda ko boš šla čez tisto fazo Joj, tole je grozno, bo prišel zanimivi del, ko si boš rekla: No, prav, kaj se lahko naučim iz tega? Pa čeprav se boš naučila le to, da je življenje včasih zelo drugačno, kot si si predstavljala, in se boš zato končno naučila prepustiti njegovemu toku, namesto da bi rinila v prazno.

Kako skrbeti za zobe

Redno ščetkanje, nitkanje in obiski zobozdravnika ti lahko dejansko rešijo življenje. Ljudje z boleznimi dlesni imajo višje tveganje za srčne težave, možgansko kap, sladkorno bolezen, pljučnico in nekatere oblike raka. Zobozdravnik in zobni tehnik ti lahko očistita zobe in dlesni, odpravita vse obloge in ti pokažeta najučinkovitejši način za ščetkanje in nitkanje.

Kako biti samozavestna

Če si srečna v svoji koži, ti to podari tiho samozavest. Ne gre za to, da si najglasnejša v sobi, temveč je nekaj, česar se vedno lahko naučiš. Številne mlade ženske trpijo zaradi negotovosti in težav s samopodobo in branje knjig za samopomoč ti lahko resnično pomaga. Ljudje jih imajo pogosto za osladne, vendar se ne oziraj na tiste, ki gledajo zviška (morda boš celo opazila, da je to krinka njihove nizke samopodobe), in si tudi z njihovo pomočjo pridobi samozavest. Spomnile te bodo na nekaj, kar bi že tako in tako morala vedeti – da se imej rada, kakršnakoli že si. Tega si vredna!

Kako biti uspešna

Ko poskušaš zagnati kariero ali odpreti svoje podjetje, se ne omejuj na to, kar znaš početi; odloči se za tisto, kar si res želiš delati. Biti uspešna pomeni stopati zunaj svojega območja udobja. Ciljaj visoko, vendar se ne oštevaj, če ciljev ne dosežeš vedno.

Kupi zvezek in ga povsod nosi s seboj. Zapisuj si svoje navdihe, stike in misli. To je tvoja najdragocenejša lastnina.

Ne pozabi, da ni čudežne tabletke, ki bi lahko spremenila tvoje življenje in kariero. Dokler bo tvoje življenje enako, kot je bilo prejšnji teden – pa naj gre za prijatelje, knjige ali TV-oddaje – bo vse ostalo natanko takšno, kot je že. Nič boljše!

Kako biti srečna

Morda se ti zdi, da je sreča odvisna od okoliščin, toda življenjske odločitve in tvoji odzivi nanje igrajo zelo pomembno vlogo.

Tako kot se trudiš za telesno pripravljenost, si lahko določiš tudi program za srečo. Zapiši, kaj te osrečuje, in si vzemi čas za več dogodkov, ki te osrečujejo. Glej, da boš vključila telovadbo – to je preverjen način za izboljšanje razpoloženja.

Dobri odnosi ustvarjajo zaščito pred depresijo, torej imaš končno razlog za to, da daš več prednosti družini ali dobrim prijateljem. Ceni vse, kar imaš, in poišči razloge, da boš hvaležna vsak dan.

Ni treba, da gre za karkoli pretresljivega – hvaležna si lahko tudi za nekaj tako preprostega, kot je uživanje v kavi.

Po predlogi Rosie Mullender priredila Petra Arula

Preberi še: 7 stvari, ki jih razumeš samo, če stalno zardevaš

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri