Kako čim ceneje preživiš počitnice ...

... in pri tem prav nič ne trpiš zaradi občutka odpovedovanja vrhunski zabavi ali norim doživetjem, ki so obvezna sestavina vsakega cosmo poletja? Povsem preprosto.

Imam vse za prave cosmične počitnice. (foto: Shutterstock) Shutterstock
1. 7. 2010

Prvo načelo varčevanja je, da poskušaš svoje obstoječe ali predvidene stroške čim bolj zmanjšati, drugo načelo pa je, da poskrbiš, da ne nastanejo novi (nepričakovani in nepotrebni) izdatki, ki bremenijo tvoj osebni proračun. Če potegneš črto, je idealen načrt tak: paziti moraš na denar, da ne bo odtekal v napačne kanale, in privarčevati tam, kjer bo to najlažje.

Privarčuj cekinčke pri: prevozih

  • Avto

Preden se podaš na kakršnokoli pot, dobro premisli, kateri prevoz bo najugodnejši. Če prisegaš na udobje potovanja z lastnim avtomobilom, na www.viamichelin.com preveri, koliko stroškov za gorivo, cestnine ipd. boš imela od točke A do točke B in nazaj ter ali je ceneje iti skozi tunel ali naokrog. Morda se pot celo splača, če v avto naložiš še tri ali štiri prijateljice, možno pa je tudi, da boš zaradi visoke številke še enkrat premlela možnosti.

Cosmo nasvet: Brezplačno ali za simbolično vsoto lahko potuješ, če se vključiš v akcijo ‘pelji me – peljem te’. Prijavi se na spletni strani www.peljime.si in si oglej seznam prevozov, ki jih ponujajo vozniki, ki imajo enako pot kot ti. Seveda pa svoj oglas lahko objaviš tudi ti.

  • Vlak

Slovenske železnice te popeljejo tudi v tujino: na spletni strani www.slo-zeleznice.si odpri podstran ‘V tujino’ ter si oglej vozne rede in cene. Če ujameš kakšno od akcij, boš še posebej ugodno prišla skozi, na primer za povratne vozovnice: dobrih 50 eur do Beograda, 60 eur do Dunaja, 30 eur do Benetk ter 40 eur do Budimpešte.

Cosmo nasvet: Pogosto je za nakup ugodne vozovnice treba izpolniti kakšen pogoj, na primer, da vas skupaj potuje šest ali da se potovanje konča na določen dan, običajno pa je na voljo le nekaj takšnih vozovnic, zato priporočamo, da za to poskrbiš dovolj zgodaj.

  • Letalo

Do nekaterih krajev pač lahko prideš le z letalom, a zmotno je prepričanje, da moraš za to seči globoko v žep. Med poznavalci se je vnela prava bitka o tem, kdaj so letalske vozovnice najcenejše: eni zagovarjajo teorijo, da jih je za dobro ceno treba rezervirati daleč vnaprej, drugi pa stavijo na ponudbe v zadnjem hipu. Kakorkoli, če počitnice načrtuješ v kratkem, imaš le zadnjo možnost, zato hop na splet in na lov za najboljšo ponudbo.

Cosmo nasvet:
Poskusi recimo na www.edreams.com ali www.skyscanner.net.

Privarčuj cekinčke pri: nastanitvi

  • Kampi

Za najugodnejšo nastanitev veljajo kampi, zato si letos organiziraj počitnice v šotoru – če si vsaj malo pustolovske narave. Luksuz in udobje sta sicer na nekoliko nižji ravni kot v hotelu, a za veselo in debelo denarnico se vsekakor splača sprijazniti z malce tršimležiščem, skupnimi toaletnimi prostori in kakšnim komarjem več.

Slovenska in hrvaška obala (pa tudi večina drugih priljubljenih evropskih obmorskih smeri) sta posejani s kampi, prav tako pa so tudi blizu vseh večjih mest in turistično zanimivih krajev, zato ne bi smela biti težava, če želiš biti v bližini žurerskih središč.

Cosmo nasvet: Cene poišči na spletu (pozor: tisti kampi, ki so sumljivo poceni, so lahko tudi sumljivo zanemarjeni) in preveri, ali obstaja možnost rezervacije, da na vrhuncu sezone ne ostaneš pred vrati.

  • Trdna streha nad glavo

Če nerada spiš pod platnom, povprašaj pri ponudnikih sob ali apartmajev. Ti so najugodnejši, če pa imaš namen bolj odpreti denarnico, verjetno ciljaš na kakšen hotel(ček). Vsekakor velja pravilo, da dlje ko greš od centra, cenejše so nastanitve, vendar moraš potem preračunati, koliko te bo še dodatno stal prevoz do mesta.

Cosmo nasvet: Na strani www.lastminute.com te čaka fantastična akcija ‘Top secret hotels’. Izbereš kraj in datum prenočevanja ter dobiš ponudbo, ki te seznani le z opisom hotela ter ceno, ki je do 45 odstotkov nižja, kot bi bila sicer – ime hotela pa, vse dokler ne plačaš, ostaja velika skrivnost. Se sprašuješ, zakaj? Psssst, svoji konkurenci nihče ne želi izdati, za koliko je znižal cene ...

Privarčuj cekinčke pri: izbiri smeri

  • Padec valut

Občutno znižanje vrednosti nekaterih valut je noro pocenilo življenje v določenih državah, na primer v območju dolarja in funta, zato dodobra izkoristi krizo in tam počitnikuj za bistveno manj denarja kot pred časom.

Cosmo nasvet: Tam se splača kupiti tudi marsikaj, kar se ti pri nas zdi (pre)drago, saj je vrednost, preračunana v evre, verjetno nižja kot tukaj.

  • Poceni države

Ustvarjalci spletne strani cekin.si so sestavili seznam dežel, ki veljajo za prave eksotične paradiže, hkrati pa s 500 evri na mesec tam lahko živiš razkošno kot le malokje. če se torej še nisi odločila, kam boš odpotovala, in če imaš na voljo več kot le kakšen teden dopusta in nekaj sto evrov, lahko izbiraš med državami, kot so Laos, Filipini, Indija, Vietnam, Tajska, Kostarika, Bolivija, Peru, Malezija in Kambodža.

Nemara te bo pot do tja in nazaj stala še največ, življenje tam (hrana in nočitve) pa lahko za naše razmere dobiš praktično za drobiž.

Cosmo nasvet:
Ne pozabi tudi na barantanje, ki je vsaj na tržnicah običaj v večini zgoraj naštetih držav.

Privarčuj cekinčke pri: stikih z domačimi

  • Klici

Za najcenejše Mobitelove tarife iz tujine poglej na www.mobitel.si, izberi cenike, cene klicev v evroobmočju (če boš počitnikovala v Evropi) ali na dnu te podstrani klikni na link ‘Cene klicev v tujini, izven EU’. Lahko pa naročiš SMS-cenik gostovanja – pošlješ SMS zimenom države na 1919 in dobiš informacijo o cenah klicev ter sporočil.

Tudi Debitel ti omogoča SMSobveš čanje, če pošlješ sporočilo s ključno črko G in mednarodno oznako države, kamor potuješ (npr. I za Italijo) na številko 4949.

Če si uporabnica omrežja Si. mobil, vse informacije dobiš na spletni strani www.simobil.si v zavihku ‘Tujina’.

Tušmobil ima za klice iz tujine dve ceni – nižja velja za 136 držav sveta, višja pa za vse preostale. Preveri na www.tusmobil.si med tarifami.

Izimobilove cene najdeš na www.izimobil.si, če klikneš zavihek Izicene.

Cosmo nasvet: Da boš resnično prihranila, moraš včasih ročno nastaviti omrežje, za katerega si izvedela, da je najcenejše. To preveri pred vsakim klicem, saj se drugo (dražje) omrežje lahko nastavi samodejno.

Privarčuj cekinčke pri: nepotrebnih stroških

  • Pazi se žeparjev

Velika mesta so privlačen ‘delovni kraj’ za žeparje, ki ti poleg gotovine odtujijo tudi bančno kartico in dokumente. Tvoji stroški so tako veliko večji, kot če ti vzamejo le denar, da o sitnostih s preklicem in pridobivanjem začasnih dokumentov, da se boš lahko vrnila domov, sploh ne govorimo. Če se temu izogneš, boš poleg odvzete gotovine in denarja, ki ti ga lahko ‘snamejo’ s kartice, prihranila še slabih 90 eur (za novo osebno izkaznico, potni list, zdravstveno kartico in vozniško dovoljenje).

Cosmo nasvet: Žeparji so iznajdljivi – lahko ti tudi prerežejo dno nahrbtnika ali torbe in izpraznijo vsebino, zato vse pomembne stvari čuvaj v tanki skrivni torbici pod majico in jih tudi nikar ne puščaj v hotelu! V žepu pa imej pripravljeno mini denarnico z nekaj drobiža za sprotne nakupe.

Ostajaš doma?

Ne bodi žalostna, tudi tvoj zasluženi dopust še prihaja. Do takrat pa lahko nesramno poceni kupuješ najrazličnejše izdelke oziroma si privoščiš storitve z vseh mogočih področij vsaj 50 odstotkov ceneje. Odklikaj na www.bigdeal.si in si oglej ‘dil dneva’ oziroma ponudbo, ki je ne smeš zamuditi.

Če je zanjo med kupci dovolj zanimanja, da je dosežena kritična masa, ki je potrebna za zagotovitev resnično ugodne cene, bo ponudba aktivirana in uveljavila boš lahko čudovit popust, ki ti bo pomagal privarčevati – in ostalo ti bo več cekinčkov za tvoje mega počitnice!

Manca Kraševec

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri