"Kaj pa, če v življenju v resnici srečamo več kot eno sorodno dušo?" (zapis dekleta)

"Je možno, da v življenju srečamo več sorodnih duš?" se sprašuje mlada novinarka in ugotavlja ...

"Kaj pa, če v življenju v resnici srečamo več kot eno sorodno dušo?" (zapis dekleta) (foto: Profimedia) Profimedia
4. 2. 2020

Koncept sorodnih duš ni nov. Skoraj vsaka religija, kultura in sistem prepričanj imajo svojo lastno različico "sorodne duše", ki se medseboj morda razlikujejo, a vendar pomenijo enako: da tam nekje vsakogar čaka oseba, s katero skupaj v vseh pogledih tvorita celoto.

Dolgo sem verjela, da je sorodna duša lahko samo ena, in če imaš srečo, da to osebo najdeš, se lahko samo zahvališ svoji srečni zvezdi. Mnogi namreč do konca življenja iščejo tisto osebo, ki bi jim naj bila usojena.

A tekom let se je moje prepričanje spremenilo.

Ja, sorodne duše obstajajo. To je nekaj, česar ne morem zanikati, saj sem bila temu tudi sama priča. Ideja, da tam nekje zate obstaja samo ena oseba – in to v svetu s 7 milijardami ljudmi – ki jo moraš poiskati, da bi se izognila svoji usodi osamljenosti, je absurdna.

Človek ima več sorodnih duš – bilo bi nemogoče, da jih ne bi imel – ki jim je namenjeno, da tekom let vstopijo v njegovo življenje in iz njega (nekateri) tudi izstopijo. Te sorodne duše so lahko tako platonske kot romantične. Vsaka sorodna duša ima svoj namen in ko je ta izpolnjen, gresta osebi vsaka svojo pot.

Platonske sorodne duše pridejo takrat, ko jih najbolj potrebuješ.

To je lahko prijateljica, s katero se povežeš na globji ravni. Tvoja čisto prva prijateljica, ki te nauči, kako se postaviti zase, kako stopiti v čevlje nekoga drugega, kako biti boljša oseba.

Nato pride sorodna duša, ki v tebi zaneti strast, zaradi katere si želiš spremeniti svet, ki ti pokaže, da je življenje veliko več, kot se zdi na prvi pogled. Včasih ti vesolje vrže kost in pusti katero od prijateljskih sorodnih duš v tvojem življenju dlje kot druge; to je zato, ker to osebo še zmeraj potrebuješ.

To pomeni, da delo še ni končano. Platonske sorodne duše so zanimive, saj ni nujno, da mora ena oditi, da bi lahko prišla druga. Te sorodne duše se medsebojno prekrivajo.

Pri romantičnih sorodnih dušah je zadeva nekoliko bolj zapletena. To so tiste, ki jih nikoli ne želiš zapustiti, čeprav veš, da jih moraš.

Tvoja prva sorodna duša te bo naučila, kako ljubiti, kako imeti nekoga rad, kako svoje potrebe postaviti na stran, kako sklepati kompromise.

Tvoja prva sorodna duša ti bo pokazala, kaj je v resnici ljubezen. In enkrat, ko boš to usvojila, ko boš resnično vedela, kako prijetna in dih jemajoča je lahko ljubezen, bo ta odšla. To bo preprosto morala storiti. Poskusi ji odpustiti.

Sorodne duše, ki bodo prišle v tvoje življenje po tej osebi, a vendar pred zadnjo (število se lahko razlikuje od osebe do osebe), ti bodo dale nekaj dragocenih lekcij; lekcij o odpuščanju in kako ne dovoliti, da te nekdo ovira pri doseganju ciljev, lekcij o neodvisnosti in kako v razmerju ne smeš izgubiti sebe.

Ni nujno, da bo vsaka od teh oseb, s katerimi boš v zvezi preden srečaš svojo zadnjo sorodno dušo, tudi v resnici tvoja sorodna duša. Ne skrbi, vedela boš, katere izmed njih so pomembne. To so tiste, ki pustijo svoj pečat.

Od vsake se boš nekaj naučila, a zmeraj, ko bo ena odšla (ali pa boš to storila sama), se boš počutila prazno in zaskrbljeno, da nikoli ne boš srečala svoje zadnje.

Ko boš naposled srečala svojo zadnjo sorodno dušo, boš imela občutek, da ti bo razneslo srce.

Vedela boš, da je to tista Zadnja. Tista, s katero boš preživela preostanek življenja. Kdaj pa kdaj čas ni ravno na tvoji strani. A to ne bo pomembno. Pravzaprav bo vse ostalo veliko manj pomembno, ko boš končno našla svojo zadnjo sorodno dušo.

Verjamem, da imam okoli sebe množico sorodnih duš; ljudi, ki mi jih je in mi jih še bo vesolje poslalo v življenje. Ljudi, ki me bodo marsikaj naučili o svetu in, kar je najbolj pomembno, o meni.

Po predlogi: Elisse Sanci

Preberi še: "Svojemu možu pogosto lažem, saj ga ne želim prizadeti, in to je razlog" (iskrena izpoved ženske)

Priporočamo tudi: "Po dveh letih sem pripravljena povedati zgodbo, ki sem jo skrbno držala zase 5 let!" (izpoved Slovenke)