Kaj o tebi izdajajo tvoje roke?

Govorica rok je še kako pomembna v poslovnem življenju. Preberi dragocene nasvete, kako lahko izkoristiš kretnje in vplivaš na to, kako te dojemajo drugi.

Kaj o tebi izdajajo tvoje roke? (foto: Profimedia) Profimedia
23. 12. 2017

Pogosto slišimo, da so oči okno v našo dušo – toda na to, kako nas vidijo drugi, pomembno vplivajo tudi drugi deli telesa. Na primer naše roke, ki jih uporabljamo ves dan: da se rokujemo, da se pripravimo na dan, ki je pred nami, da skuhamo, da tipkamo na računalnik – in da komuniciramo.

Kretnje uporabljamo za to, da poudarimo besede in da jim damo večjo težo. To velja tudi za naše službeno življenje. Roke uporabljamo med pomembno poslovno predstavitvijo, s kretnjami skušamo prepričati šefa o naši ideji, svoje kolege pa toplo sprejmemo s stiskom rok. Vse te male kretnje imajo velik vpliv na to, ali nas drugi vidijo kot samozavestne ali negotove, kako prodajamo ideje, če smo prepričljivi in če lahko damo težo določenim argumentom.

Tu so odlični nasveti, kako lahko uporabiš svoje roke za uspešno in zadovoljno življenje:

1. Roke gor, sem samozavestna!

Svoje roke pogosto držimo ob bokih ali jih potisnemo v žepe, zdaj pa je čas, da to spremenimo!

Raziskava je pokazala, da kretnje od pasu navzgor povzročijo, da so ljudje videti bolj gotovi. Obenem je pomembno, da ohranimo dlani in roke vidne, saj smo tako videti bolj odprti in širokosrčni.

2. Pokaži dlani

Bi rada pokazala svojo prijazno plat? Potem moraš med kretnjami občasno pokazati notranjo stran svojih dlani, saj to drugi dojemajo kot vabljivo.

Prav tako moraš svoje dlani in roke premikati stran od telesa, saj to izraža poštenost in osebno toplino. Pazi se, če kdo skriva svoje dlani za hrbtom, saj je čisto mogoče, da skuša pred tabo nekaj skriti.

3. Različne kulture, različni dotiki

Bodi pazljiva pri svojih kretnjah, ko komuniciraš z različnimi kulturami, da se ne boš znašla v neprijetnem položaju.

Na Japonskem na primer rokovanje in telesni stik na delovnem mestu na splošno dojemajo kot nevljuden, medtem ko je na Bližnjem vzhodu držanje za roke znak medsebojnega spoštovanja. Zunaj delovnega mesta pa Azijci in Arabci po rokovanju še naprej zadržijo roke. Če si ženska, ki se rokuje z moškim v Avstraliji, moraš prva ponuditi roko. Ženske se sicer ne rokujejo z drugimi ženskami. V Braziliji mora biti stisk roke čvrst in dolg, medtem ko v Turčiji čvrst stisk roke dojemajo kot nevljuden. V Franciji se rokujejo na hitro in rahlo.

4. Dober videz in občutek za zagotovljen uspeh

Vsem državam pa je ena stvar skupna: roke so v središču poslovnega življenja. Ker so pogosto deležne pozornosti in tudi dotika, moraš za svoje roke skrbeti, tako da dajejo dober videz in občutek, ter jim zagotoviti zaščito, ki jo potrebujejo – na primer z uporabo NIVEA Intensive Care negovalne kreme za roke za čudovito mehke in negovane roke.

5. Poišči ravnovesje

"Govori z rokami in nogami" je znan rek za opis osebe, ki uporablja veliko kretenj.

Pomembno je, da najdemo ustrezno ravnovesje: oseba, ki divje gestikulira in na široko pometa z rokami v razmeroma majhnem prostoru, je videti neobjektivna in nesamozavestna, svoje poslušalce lahko celo zmede ali vznemiri. Vendar pa rok med predavanjem tudi ne smemo pustiti viseti ob bokih, ne da bi jih premikali, ker to prav tako sporoča negotovost in lahko dolgočasi poslušalce, če že sama predstavitev ni zelo vznemirljiva.

6. Stoj ob meni

V mnogih deželah se rokujejo tako ob dobrodošlici kot poslavljanju. Tedaj običajno stojimo nasproti osebe, s katero se rokujemo, in imamo iztegnjeno roko. Namesto tega je bolje, če stojim tik ob svojem sogovorniku, saj tako ustvarimo stik med rameni in rokami, kar vzpostavi bližino.

Eno pa je gotovo: roke in kretnje imajo glavno vlogo pri tem, kako vas in druge dojemajo v življenju, zato se pripravi na uspeh!

Preberi še: Ne boš verjela, kaj oblika tvojega prsta pove o tebi in kaj oblika tvoje zadnjice pove o tebi!

Priporočamo tudi: To o nas razkriva mesto materinega znamenja