Kaj moraš vedeti o evru?

Si se že navadila na nove bleščeče kovance? Čudovito! Če pa si še vedno navezana na slovenski tolar, beri naprej.

30. 11. 2006

1. januar 2007 ne bo le dan, ko se ti bodo kot po tekočem traku začele uresničevati vse tvoje novoletne želje, temveč je to tudi čas, ko boš po denarnicah začela nositi nove dinarčke, ki jim rečemo – evri.

Preberi, zakaj je dobro, da že danes veš, kaj boš naredila z vsemi tolarji, ki se ti valjajo po različnih torbicah in konec koncev – katera denarnica je najbolj primerna za naslednje leto.

Obdrži drobiž

Se je tudi tebi zgodilo, da si na počitnicah veselo puščala napitnine natakarjem, ker se ti res ni zdelo vredno, da bi se ubadala s tistim težkim drobižem? Kajne, evri so še videti težji, kot so v resnici, zato se ti ni ljubilo ubadati s tem. Natakarju si se priljubila v trenutku – ti pa si mislila, da je tvoja očarljivost tisto, kar ga je sezulo!

No, še enkrat premisli. Evro je vreden natanko 239,640 SIT. Veš, koliko je vreden 1 SIT? Natanko en tolar. In z njim si ne moreš kupiti prav ničesar. Torej – kupi si denarnico, ki bo ne le lepa in bleščeča, temveč tudi trpežna, da boš lahko v njej shranjevala dragocene raznobarvne kovance.

Zanimivost: Z evrobankovci, izdanimi ob uvedbi skupne evropske valute leta 2002, bi lahko prekrili 15.000 nogometnih igrišč.

Samodejna pretopitev

Za stanje na tvojem računu ti ni treba skrbeti. 1. januarja 2007 se bodo stanja na vseh bančnih računih iz tolarjev samodejno pretvorila v evre. Preračun bo opravljen brezplačno, zneski pa bodo zaokroženi na dve decimalni mesti.

Če se ti bo gotovina še nekaj časa ‘valjala’ po plaščih in različnih torbicah, tudi ni nobene panike – v poslovnih bankah in hranilnicah bo brezplačna menjava gotovine zagotovljena od 1. januarja do 1. marca 2007, po tem datumu boš lahko menjala tolarje, če boš plačala provizijo.

V Banki Slovenije bodo po 1. marcu brezplačno menjali tolarske bankovce brez časovne omejitve, tolarske kovance pa do 31. decembra 2016. Polona Zupančič Ban, vodja projekta evro v Bank Austria Creditanstalt Ljubljana: “Plačevanje v tolarski ali evrski gotovini (dvojni obtok) bo do 14. januarja.

Vračilo denarja bo v evrih, zato morajo imeti trgovci dovolj evrskih kovancev. Pravne osebe bodo morale novembra in decembra zneske na posebnih položnicah dvojno označiti tudi v evrih. Samo tako označeno položnico bo mogoče plačati do 31. januarja 2007.”

Zanimivost: Tolarske kovance bodo po umiku iz obtoka pretopili in jih prodali kot surovino, bankovce pa uničili.

Evroobmočje

1. marca letošnjega leta se je tudi začelo dvojno označevanje cen, da bi se lažje privadili novi valuti. Evrokovanci in bankovci so opremljeni s posebnimi znaki, ki slepim in slabovidnim z otipom omogočajo lažje prepoznavanje različnih vrednosti.

Cosmo predlaga, da bi ob tem ustanovili Evropsko komisijo za žensko prepoznavanje pravih moških – uredništvo se obveže, da bo po temeljiti raziskavi trga podalo podrobne izsledke analize. Našim bralkam obljubljamo, da bodo že na prvi otip vedele, ali imajo v rokah pravega dedca ali pa le mutanta, ki se blešči le na zunaj, v resnici pa nima nobene vrednosti.

Za tiste, ki rade potujete v eksotične dežele: evrogotovino uporabljajo v 12 članicah evroobmočja, poleg tega pa tudi v Monaku, San Marinu in Vatikanu. V Andori, Črni gori in na Kosovu je evro nasledil stare valute, najdeš pa ga tudi v čezmorskih ozemljih nekaterih držav članic, kot so Reunion, Francoska Gvajana, Azori, Kanarski otoki in Madeira.

Zanimivost: Različne motive na nacionalnih evrokovancih so si poleg Slovenije izbrale še: Grčija, Avstrija in Italija. Druge države evroobmočja imajo enake motive. Več na: www.evro.si in na brezplačni telefonski številki evrofon 080 2002.

Nataša Pevec

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri