Kadiš, grizeš nohte, zapravljaš ...? To je način, kako se znebiš slabih navad (za vedno)

Ljudje se hitro navadimo marsičesa. Če bi od daleč opazovali naše dnevne navade, bi opazili, da so sestavljene iz številnih praks, ki so postale rutina. A kljub mnogim prednostim jih imamo vsi verjetno nekaj, ki nam prav nič ne koristijo. Tukaj je nekaj nasvetov, kako jih brcniti čez prag.

Kadiš, grizeš nohte, zapravljaš ...? To je način, kako se znebiš slabih navad (za vedno) (foto: Nik Onken) Nik Onken
1. 4. 2017

Nasvet #1 - Poišči jih

Težava slabih navad je v tem, da jih je težko opaziti. Preprosto zato, ker se razvijejo skozi čas in precej naravno, na koncu pa postanejo velik del naših življenj in osebnosti, ne da bi to sploh opazili. Zato jih je težko izolirati in najti.

Dobre navade bodo tvojemu življenju vedno dodale vrednost, slabe pa bodo povzročile kaos velikih razsežnosti. Pomisli na večje težave, s katerimi se soočaš.

Pogosteje k ustvarjanju takšnih težav pripomorejo prav slabe navade. (Med pisanjem me na primer zelo boli hrbet, kar je posledica moje slabe navade, neprimerne drže med sedenjem za računalnikom.)

Nasvet #2 - Ugotovi vzrok

Navade oblikujemo iz različnih vzrokov. Večinoma se jim podredimo, ker se ne zavedamo samih sebe. Ne zavedamo se, da so nekatera dejanja lahko škodljiva, dokler ne začutimo njihovih neprijetnih posledic.

Prav tako navade ustvarjamo iz dolgčasa, stresa, določenih prepričanj, strahov in negativnih vplivov ljudi okoli sebe. Najti vzrok naših slabih navad je temeljnega pomena.

Nasvet #3 - Poišči nadomestilo

Številni predlagajo, da je najbolje samo prenehati s škodljivo navado, vendar to redko zares deluje. Da bi se znebila slabe navade, moraš najti njeno boljše nadomestilo.

Zavedaj se, da se te gradijo z nekim razlogom – da zapolnijo manko v tvojem življenju, zato golo prenehanje ne bo odstranilo tudi globljega vzroka oziroma potrebe.

Če na primer iz navade segaš po čokoladi, ki ti pomaga, da se soočaš s stresom na delovnem mestu, odpoved kakršnikoli čokoladi ne bo pomagala pri tvojem načrtu, da bi se znebila razvade. To lahko položaj celo poslabša.

Boljša ideja je, da čokolado zamenjaš z nečim drugim. Morda z nečim bolj zdravim, na primer sadjem.

Ali pa poiščeš drugo zdravo alternativno dejavnost, ki ti bo pomagala, ko boš pod stresom.

Nasvet #4 - Vzpostavi podporni sistem

Ko se enkrat odločiš znebiti razvade, naredi vse, kar je v tvoji moči, da bo do uresničitve tega cilja tudi zares prišlo. Izogni se vsemu, kar jo dela navado.

Če je tvoja težava kajenje, doma ne shranjuj cigaret. Če si nezavedno praskaš nepravilnosti na obrazu, pazi, da bodo tvoji nohti kratki. Če si strastna zapravljivka, pusti doma bančne kartice.

Nato pa dovoli osebi, ki ti je blizu, da ti pomaga. Prosi sodelavko, da te spomni na tvoje dietne cilje vsakič, ko boš želela naročiti sladico. Pomaga tudi, da moči združiš z nekom, ki ima podobne cilje kot ti. Skupno soočanje z izzivi in zmagami je lahko močna motivacija.

Nasvet #5 - Odpusti si za napake in nagrajuj uspehe

Ne bodi prestroga do sebe, če se ti tu in tam zalomi. Ne nazadnje si človeško bitje, prekinjanje razvad pa ni lahka naloga.

Določene slabe navade, ki vključujejo psihološko zasvojenost, lahko vzamejo tudi več mesecev naporov. Bodi potrpežljiva in ne obupaj samo zato, ker ti tu in tam spodrsne.

Odpusti si in se čim hitreje vrni v bitko. Postavi si manjše cilje na poti do končnega cilja in proslavi vsako manjšo zmago.

Razdiranje slabih navad zahteva veliko vztrajnosti in morda boš velikokrat skoraj obupala, preden boš končno dosegla svoj cilj. Ampak dosegla ga boš, in to imej vedno v mislih.

Resnične zgodbe o uspehu

“Bila sem zasvojena z družbenimi omrežji. Ure sem porabila za klikanje po Facebooku, Instagramu, Pinterestu in Snapchatu. Končno je prišlo do točke, ko nisem mogla pravočasno narediti ničesar drugega. Zamujala sem roke v službi.

Svoj iphone sem zamenjala za takšen telefonom, ki ni podpiral nobenih tovrstnih aplikacij. Še vedno imam svoj pametni telefon, a ga uporabljam samo doma, v službi pa ne zapravljam več niti sekunde časa.” – Manca

“Bila sem čokoholičarka, in če sem popolnoma iskrena, sem se rada identificirala s tem. Zdelo se mi je, da zveni kul. Televizijo sem vedno gledala z milko v roki, bil je moj način večernega sproščanja po stresnem dnevu.

Razvada me ni motila, dokler nisem ugotovila, da imam zelo povišano raven holesterola. Znebiti se te razvade je bilo zelo težko, potrebovala sem skoraj eno leto, a mi je na koncu uspelo.

Za začetek sem nehala kupovati čokolado. Ugotovila sem, da mojo potrebo zadostijo tudi drugi sladki prigrizki, kot so suhe slive in naravni pomarančni sok.” – Sanja

“Sem edinka. Moje besedišče je tako polno besed, kot so jaz, mene, moje. To sicer nikoli ni bila velika težava, dokler se nisem poročila in iz navade še vedno čezmerno uporabljala te besede. Mojemu možu to ni bilo preveč po godu. Pogosto se je zaradi tega počutil neprijetno.

Morala sem reprogramirati svoje možgane in se zavestno truditi vanje vpeljati besede midva, naju, najino. Naučila sem se zaustaviti, preden bi izrekla neželene besede, in jih nadomestiti z boljšo izbiro. Ne uspe mi vsakič, a je razlika opazna.” – Maša

Po predlogi Trevine Abeyesundere priredila Anamarija Lukovac

Preberi še: Ves čas brez denarja? Takole postaneš kraljica svojih financ! ali pa “Prizadelo me je nerazumevanje sodelavcev” (resnične zgodbe o tem, kaj se zgodi s kariero ženske po rojstvu otroka)

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri