Junijske prireditve Tehniškega muzeja Slovenije

Tudi mesec junij bo v Tehniškem muzeju Slovenije nadvse pester.

1. 6. 2011

Za obiskovalce so pripravili program s številnimi delavnicami za otroke in odrasle, poučne demonstracije, predavanja, festival …

Nedeljske prireditve

Nedeljske prireditve si je moč ogledati z nakupom muzejske vstopnice.

 • Tehniška nedeja: Prikazi v okviru tekstilnega oddelka

V nedeljo, 5. 6., bo od 15. do 18. ure v okviru tekstilnega oddelka na ogled prikaz trenja lanu, izdelave slamnikov, polstenja ter vezenja na vezilnem stroju s tremi glavami. V muzeju bodo prikazali trenje lanu na tukači (stopah za lan) in trlici. Slamnikarica iz Domžal pa bo predstavila izdelovanje slamnikov. Kot osnovno gradivo uporablja kite iz riževe slame, ki so različnih debelin in barv. Z njimi na šivalnem stroju šiva in oblikuje ženske, moške in otroške slamnike ter mini klobučke za spominke. Ogledati si bo moč tudi kako naravno, česano volno s postopkom polstenja oblikujejo v klobuk želene oblike.

 • Muzejska nedelja: Pedagoško-andragoška služba se predstavi

V nedeljo, 12. 6., bodo od 15. do 16. ure potekale delavnice za najmlajše. Izdelovali bodo preproste letalne naprave, padalce in baletke. Delavnici izdelovanja letal in čebelje sobe, ki bosta potekali od 16. do 17. ure, sta namenjeni malo starejšim. Med 17. in 18. uro pa bodo predstavili njihove sobotne programe za odrasle, tematske nedelje za vso družino ter program počitnic za radovedneže.

 • Prikaz poizkusov Nikole Tesle

V nedeljo, 12. 6., ob 16. uri si bo mogoče ogledate zelo zanimiv in privlačen del elektro zbirke - to so poskusi izumitelja Nikole Tesle, ki jih demonstrator predstavi na delujočih eksponatih. Demonstrator bo uvodoma predstavil življenje Nikole Tesle, nato si bo mogoče ob njegovi razlagi ogledati delovanje številnih poizkusov.

 • Družinska nedelja: Modelarske delavnice in delavnice plastičnega maketarstva

V nedeljo, 19. 6., bodo od 14. ure dalje potekale modelarske delavnice za družine, ki so jih za vas pripravili člani Astronavtsko raketni klub Vladimir M. Komarov (www.komarov.vesolje.net). Z obiskovalci bodo izdelali lahko raketo s padalom, zmaja in papirnato letalce za spuščanje z elastiko.

V tem času bodo potekale tudi delavnice 2 plastičnega maketarstva, ki so jih pripravili v društvu Svet v malem (www.svm.si). Društvo združuje izdelovalce plastičnih maket, ljubitelje kovinskih maket in zbiralce različnih unikatnih zbirk. Sledil bo pravi mali preizkus ročnih spretnostih obiskovalcev, ki bodo na koncu izdelali svojo prvo plastično maketo.

 • Znanstveno - naravoslovna nedelja: Poljudna predstavitev Javnega zavoda Krajinski park Ljubljansko barje

V nedeljo, 26. 6., ob 15. uri so zainteresirani vabljeni na predstavitev ge. Barbare Zupanc, direktorice javnega zavoda Krajinski park Ljubljansko barje. Predstavila bo delovanje in cilje novoustanovljenega zavoda.

Delavnice

Za vse delavnice so obvezne prijave do srede pred izvedbo delavnice preko telefona 01/750 66 72, 041/957 146 ali elektronske pošte programi@tms.si.

V primeru premajhnega števila prijav, delavnica odpade.

 • Delavnica peke dražgoških kruhkov

V soboto, 4. 6., so obiskovalci muzeja ob 9.30 uri vabljeni na izdelovanje dražgoških kruhkov. Iz ržene moke, meda, cimeta, popra, nageljnovih žbic bodo izdelali kruhke v poljubni obliki. Cena delavnice je 12,00 EUR na osebo. Zaželjeno je, da obiskovalci na delavnico prinesejo lesene deske in nožke.

 • Delavnica izdelovanja sveč

Pod vodstvom mentorja bo mogoče izdelati pet sveč: dišečo svečo iz čebeljega voska; majhen pokončni krog, v katerega bo mogoče vstaviti steklo in pod steklo posušeni list Ruja; dišečo svečo v več barvnih plasteh; dišečo svečo s cimetovimi palčkami v obliki polkroga; ter dišečo sveči s pomarančami ali jabolki v obliki kocke.

Udeleženci delavnice bodo prejeli ves material za izdelavo izdelkov iz voska ter se naučili osnove dela z voskom. Svoje izdelke bodo lahko odnesli domov.

Delavnico bo vodil g. Rafael Samec, avtor unikatnih skulptur iz voska. V soboto, 11. 6., od 9.30 do 14.30 ure. Cena delavnice je 50,00 EUR na osebo.

Ostale junijske prireditve

 • Poletna muzejska noč

Letošnja predstavitev na dan Poletne muzejske noči (sobota, 18. 6. 2011) bo prvič potekala v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri.

Spored prireditev:

 • 18.00-20.00: Otroške delavnice na temo občasne razstave Okus Evrope
 • 18.00: Strokovno vodenje po slovenskem delu razstave Okus Evrope z naslovom Naj medi!
 • 19.00-21.00: Demonstracija sodobnih tehnik kuhanja na temo občasne razstave Okus Evrope (v
 • sodelovanju z Restavracijo 1906 Bled (Hotel Triglav Bled)).
 • 20.00-23.00: Pokušina medenega piva in pivskega punča pivovarne Rambousek (na prodaj bo tudi set
 • za izdelavo piva, ki ga boste lahko preizkusili že v muzeju)
 • 20:00 in ob 22:00: Vodenje po muzejskih zbirkah
 • 21.30 in 23.00: Kratka glasbena točka presenečenja. Predstavila se bo mlada pevka Leonida Sabo.
 • 23.30: Polnočna predstavitve poizkusov Nikole Tesla.

Vstop prost od 18. do 24. ure.

Razstave

 • Mednarodna razstava A Taste of Europe/Okus Evrope

To je zgodba o osupljivi, dolgi in ovinkasti poti, ki čaka hrano, preden iz morja in polja prispe na našo mizo. Zgodba o njeni proizvodnji in potrošnji. O podobnostih, razlikah, spremembah in trendih. O tem, zakaj jemo, kar jemo, in kaj lahko naredimo za boljše okolje.

Projekt A Taste of Europe/ Okus Evrope združuje devet muzejev iz devetih držav (Švedska, Danska, Portugalska, Estonija, Češka, Madžarska, Velika Britanija, Finska in Slovenija). Skupaj so pripravili razstavo o evropski proizvodnji in potrošnji hrane, ki jo bo spremljal pester izobraževalni program. Cilj projekta je z osvetlitvijo nacionalnih razlik in podobnosti, sprememb skozi čas ter podnebne in okoljske problematike spodbuditi medkulturni dialog o hrani, dediščini, okolju, proizvodnji in vsakodnevni potrošnji. Vsak muzej se je poleg skupne razstave osredotočil na prehrambni izdelek, ki je posebnega pomena za državo.

Tehniški muzej Slovenije je dodatni del razstave Naj medi namenil medu, njegovi proizvodnji in potrošnji ter pomenu in varstvu čebel. Razstava je na ogled do 3. decembra. Več informacij o projektu na spletni strani www.tms.si in www.atasteofeurope.eu.

 • Gostujoča razstava Tri tisočletja železarstva na Slovenskem, Slovenska pot kulture železa

Razstava je še zadnjič na ogled v Sloveniji pred gostovanjem v Moskvi.

Železo je že tri tisočletja pomemben kazalec gospodarske in vojaške moči ter ena najpomembnejših kovin, osnova vse bolj razširjeni zlitini, jeklu. Razstava je del projekta Slovenska pot kulture železa, ki ga koordinira Koroški pokrajinski muzej na Ravnah na Koroškem. Cilj projekta je varovanje in promocija železarske in tehniške dediščine v Sloveniji ter povezovanje v Evropsko pot železa.

Na ogled do 12. junija. Več o razstavi na www.tms.si.

Celotedenske počitniške delavnice

Zbirajo se prijave!

V Tehniškem muzeju Slovenije so skupaj z dislocirano enoto Muzejem pošte in telekomunikacij in v sodelovanju z Železniškim muzejem pripravili tudi program zanimivega ter zabavnega preživljanja počitniškega časa za otroke od sedmega leta dalje.

Otroci bodo spoznali muzejske zbirke in občasne razstave v Bistri (naravoslovne in tehniške vsebine), Polhovem Gradcu (zgodovina pošte in razvoj telekomunikacij) in Ljubljani (razvoj železniškega omrežja), ustvarjali in sestavljali izdelke na delavnicah, raziskovali muzejsko gozdno učno pot, obiskali Centralne železniške delavnice, ranžirno postajo v Zalogu, si ogledali prikaze strojev in naprav, se igrali v muzejskem parku in še marsikaj zanimivega.

Prijave in informacije: Tehniški muzej Slovenije, 01/ 750 66 72 ali 031 583 461 ali 041 957 146, programi@tms.si

O ceni, razpisanih terminih in natančnem programu delavnic na www.tms.si.

Junijski program

Muzej pošte in telekomunikacij

Odprto od torka do petka, ob nedeljah in praznikih od 10. do 17. ure (vstop do 16.00).

Zbirke: Zgodovina pošte, Zgodovina telekomunikacij, Telefonistke in telegrafistke in predstavitev zgodovine Polhograjske graščine.

 • Mesečno vodstvo po muzejskih zbirkah

Vsako prvo nedeljo v mesecu vas ob 15. uri vabimo na vodstvo po muzejskih zbirkah. V juniju bo vodstvo potekalo v nedeljo, 5. 6., ob 15. uri. Vodstvu se je moč pridružiti z nakupom muzejske vstopnice.

 • Poletna muzejska noč

Na dan Poletne muzejske noči (sobota, 18. 6.) so pripravili:

 • 18:30: Iskanje izgubljenega paketa (Otroci bodo s pomočjo ključev iskali po muzeju izgubljeni paket.)
 • 20.30: Voden ogled muzejskih zbirk

 

Muzej bo na ta dan odprt od 18. do 22. ure (vstop prost).

Počitniške delavnice

Vabijo predšolske in šolske otroke, da se jim pridružijo na počitniških delavnicah, ki bodo potekale od torka, 28. 6., do petka, 1. 7., med 10. in 13. uro. Predšolski otroci bodo barvali pobarvanke, osnovnošolci pa izdelovali poštne kape, štampiljke in poštne rogove.

Prijave niso potrebne.

Informacije: Katarina Stanovnik, 01/364 00 83, muzejpt@tms.si

Več informacij na www.tms.si

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri