Joj, morda si do zdaj napačno DOZIRALA pralni prašek - TAKO je prav (preveri, preden daš prati naslednjo rundo)

Manj je več - pa to drži tudi v tem primeru?

Joj, morda si do zdaj napačno DOZIRALA pralni prašek - TAKO je prav (preveri, preden daš prati naslednjo rundo) (foto: Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo) Profimedia, Obdelava: Cosmo uredništvo
26. 3. 2023

Če se poskušaš znebiti vonjav, madežev ali togosti, si morda misliš, da več pralnega praška kot uporabiš, čistejša bodo tvoja oblačila.

Vendar pa strokovnjaki pravijo, da lahko preveč detergenta dejansko škoduje oblačilom in ni preveč prijazno do tvojega proračuna. 

Količina detergenta, ki ga potrebujete pri pranju perila, je odvisna od različnih dejavnikov, kot so velikost perila, kako umazana so oblačila in vrsta detergenta, ki ga uporabljaš.

Kakovost in trdota vode sta druga dejavnika, ki ju je treba upoštevati pri določanju količine detergenta za pranje perila. Visoka trdota vode zmanjša učinkovitost čiščenja, zato morajo ljudje s trdo vodo povečati količino detergenta. 

Visoko učinkoviti pralni stroji porabijo manj vode, kar pomeni, da se detergent za perilo morda ne bo v celoti razporedil ali splaknil, če ga uporabiš preveč, vendar ga še vedno želiš uporabiti dovolj, da bodo tvoja oblačila temeljito očiščena.

Za povprečno veliko in umazano perilo je dobro, da uporabiš 1,5 decilitra detergenta za pranje perila za visoko učinkovite stroje in 30 mililitrov za tradicionalne stroje.

Če uporabljaš vnaprej odmerjeno posodo ali embalažo pralnega sredstva, je ta že optimizirana za standardno količino perila, zato uporabi samo eno na količino pralnega sredstva in sledi navodilom na etiketi izdelka.

Ljudje pogosto za odmerjanje uporabijo na pokrovček na svojem tekočem detergentu, da izmerijo količino izdelka za svojo količino.

Vendar nimajo vsi tekoči detergenti pokrovčka z merami in nekateri, ki ga imajo, so lahko zavajajoči, zato je najbolje, da uporabiš merilno skodelico, da pravilno določite pravo količino detergenta za vsako polnjenje.

Z uporabo pravilne količine detergenta lahko dosežeš optimalne rezultate čiščenja in podaljšaš življenjsko dobo oblačil, perila in pralnega stroja.

Dobro je lahko tudi za tvojo denarnico. Prekomerna uporaba detergenta je lahko potratna in draga, zaradi česar se prepogosto odpraviš v trgovino po nov detergent.

Vir: Real Simple

Preberi še: Imaš doma ORHIDEJO? Dodaj ji TO sestavino in njene korenine nikoli več ne bodo ZGNILE

Priporočamo tudi: Kaj ko bi svojemu kosmatincu privoščila ta ''modni dodatek'', ki je hkrati noro lep in zelo uporaben?