Jo boš znala igrati na prvem pikniku?

Navdušenje nad dobrih sto let staro francosko igro s kroglami, ki jo v svetu dobro poznajo pod imenom petanka oz. petanque, se je pod Alpe zasejalo okoli leta 1999.

18. 2. 2009

To atraktivno družabno igro, ki zahteva tudi kar nekaj preudarne strategije, igrajo Francozi praktično vsepovsod in ob katerikoli uri, zagotovo pa najraje ob sprehajalnih poteh lično urejenih parkov – tudi tistih turistično najbolj atraktivnih kot so la Grande Muraille de Chine in la Tour Eiffel.

Igra, ki jo igra cel svet

Ker so ljubezen do igre s kroglami sčasoma zanesli po celi Evropi in nato širom sveta, si jih nedavno tega lahko srečala celo v ljubljanskem parku Tivoli. Petanko danes igrajo tako v Bratislavi kot v Pragi, na Dunaju ali Rimu, na obalah Nove Zelandije ali Kalifornije, na Kitajskem in v daljni Rusiji. Danes je Mednarodno petankarsko zvezo (FIPJP) trenutno vključenih kar 76 držav iz vsega sveta, ki sodelujejo na svetovnih in evropskih prvenstvih v vseh kategorijah (moški, ženske, mladinci).

Bo kmalu vseslovenska?

V Sloveniji, kjer petankarji prav letos praznujejo svojo prvo okroglo, deseto obletnico rekreativne in tekmovalne petanke, je največ petankarskih klubov še vedno lociranih na področju Ljubljane in njene okolice, našlo pa se je že nekaj entuziastov na skrajnem severu Slovenije, v Vuzenici, in na Štajerskem, v okolici Maribora. Zanimanje za igro se počasi prebuja tudi na drugih koncih Slovenije, tako da bo morda veliko pred naslednjo okroglo obletnico obstoja petanke v Sloveniji pokritost s klubi že vseslovenska.

Naj te torej ne preseneti preveč, če te bodo na kakšnem od pozno spomladanskih piknikov po igri badmintona in malega nogometa izzvali še v igri petanke.

Več o tem si lahko prebereš: tukaj!