Je tvoj štirinožni prijatelj depresiven?

Tudi živali so lahko depresivne. A kako boš to zagotovo vedela? Beri dalje.

Je tvoj štirinožni prijatelj depresiven? (foto: profimedia) profimedia
1. 2. 2014

Za depresivne pse in mačke je značilno, da ne marajo veliko jesti, nekateri pa povsem zavračajo hrano. Če žival celo neha piti, pa to lahko zelo hitro vpliva na njegovo splošno zdravje, zato ga moraš takoj odpeljati k veterinarju. No, v nekaterih redkih primerih pa lahko depresivna žival začne prekomerno jesti (tako kot ljudje).

Grizenje in uničevanje stvari

Če tvoj ljubljenček iz lepega miru začne žvečiti, gristi in uničevati stvari v tvoji hiši, potem lahko pod vzroke za uničevanje vključiš tudi depresijo. Uničevanje se sicer lahko dogaja iz čistega dolgčasa – morda pri selitvi, ko žival ni navajena na okolje –, lahko pa je tudi zelo jasen klic na pomoč.

Preveč  ali premalo higiene

Zlasti mačke so znane po tem, da se med depresijo rade zanemarijo ali pa nasprotno – preveč ukvarjajo s svojo higieno. Nek veterinar v svojih opažanjih celo pravi, da je že zdravil muco, ki je dobila zaradi preveč lizanja pravo vnetje kože.

Opravljanje potrebe zunaj mačje škatle

Ljudje pogosto mislijo, da hišni ljubljenčki opravljajo potrebo zunaj določenih in dovoljenih območij, in to iz čiste jeze ali užaljenosti. Pri mačkah je sicer to velikokrat res, a velikokrat je to tudi znak za žalost. Morda so živali tako potrte in povsem brez volje, da tudi vstati ne morejo in se premakniti na prostor za malo potrebo.

Aktivnosti jih ne zanimajo

Očitna apatičnost in brezvoljnost nista znaka za depresijo le pri ljudeh, ampak tudi pri živalih. Tvoj pes je tako rad hodil na sprehode, od sreče je kar cvilil, zdaj pa ob očitnih znakih, da gresta na sprehod, ne kaže prav nobenega veselja? Ja, to je zelo resen znak, da je nekaj narobe. Tudi če se tvoja muca ne podi več za najljubšo igračko, začni razmišljati, kaj bi bilo lahko narobe. Pomanjkanje zanimanja in veliko spanja sta resna znaka, da je nekaj narobe!

Skrivanje

Vsak ljubljenček je rad tudi nekaj časa sam in v miru, a če opaziš, da se zelo veliko časa skriva – na primer pod posteljo ali v kotu pri omari – potem je to jasen znak za depresijo. To, da ne komunicirajo z okolico – z drugimi živalmi in lastniki – pomeni, da so se umaknili iz vsakdanjega življenja.

Ne želi biti sam

Nekatere živali pa v obdobju depresije ne želijo biti same, zato so ti ves čas za petami, če pa jih zapreš v kakšen prostor, žalostno jokajo. Žalostne živali prav tako kot ljudje čutijo tesnobo, zlasti če jim je umrl lastnik ali živalski kolega. Tesnobnost živali izražajo tudi z žvečenjem in grizenjem.

Tvoj pes ne maha z repom

Ko je tvoj pes srečen, miga z repom. Nasprotno je povsem resnično – prestrašeni in depresivni psi ne mahajo z repom, ampak ga skrijejo med noge.