Janis Joplin: V oporoki pustila denar za žurko!

Janis Joplin - legendarna pevka, ki je preveč ljubila droge in liker Southern Comfort.

28. 1. 2012

Janis se je rodila 19. januarja 1943 v industrijskem konservativnem mestu Porth Arthur, v Teksasu, na jugu ZDA. Imela je še mlajšega brata in sestro. Za glasbo sta jo navdušila starša.

Mala Janis je že v otroštvu doživela veliko osebnih travm, zato je kot otrok potrebovala več pozornosti kot drugi. V srednji šoli jo je še najbolj zanimala umetnost, še posebej slikanje. V prostem času se je družila s svojimi uličnimi prijatelji ter začela poslušati bluz.

Vpisala se je na fakulteto v Austinu (Teksas), vendar je ni nikoli dokončala. V študentskih letih je živela po tedanjih različnih hipijevskih komunah ter denar služila s petjem v barih. Leta 1963 se je preselila v San Francisco, kjer se je družila in snemala z Jormo Kaukonenom, kitaristom skupine Jefferson Airplane.

Leta 1966 se je pridružila novonastali rokovski skupini Big Brother and The Holding Company. Po festivalu v Montereyu leta 1967 je Janis praktično čez noč postala velika zvezda, ko je s hripavim glasom, pretresljivo izrazitostjo ter veliko muzikalnostjo prevzela poslušalce. Leto dni pozneje je posnela album Cheap Thrills z glasbenimi uspešnicami Piece Of My Heart, Summertime in Ball And Chain. Leta 1969 je ustanovila svojo skupino The Kosmic Blues Band in posnela nov album.

Naslednje leto je spet ustanovila novo skupino The Fulltilt Boogie, s katero je leta 1970 začela snemati album Pearl, ki je izšel po njeni smrti leta 1971, na njem pa je uspešnica Me and Bobby McGee.

 

Umrla je 4. oktobra 1970, stara 27 let, v Los Angelesu zaradi prevelikega odmerka heroina.

Zanimivosti o Janis Joplin:

  • Nujno moraš klikniti na zelo zanimivo uradno spletno stran Janis Joplin:
  • Odrasla je ob poslušanju bluz pevk, kot so: Bessie Smith, Odetta in Big Mama Thornton, prav tako je pela v cerkvenem zboru.
  • Že kot mlada se je zavzemala za pravice temnopoltih v ZDA.
  • Zaradi svoje ljubezni do drog je dobila vzdevek 'speed freak'. Poleg heroina je prav tako uživala ogromne količine alkohola.
  • Imela je napisano oporoko, v kateri je zapustila 1.500 dolarjev za žurko. Zabavo so dejansko priredili v hotelu The Lion's Share v San Aselmu (Kalifornija). Približno 200 ljudi je zabavala skupina The Grateful Dead (Hvaležna smrt).