Izzvane Cosmo maturantke

Če mislite, da dobra dela opravljajo le aktualne misice, se krepko motite! Cosmo maturantke so se v prvem mesečnem izzivu prelevile v varuške otrok, čistilke umazanega Barja, zbiralke zamaškov in mirovnice ter dokazale, da se z dobro voljo delajo čudeži.

24. 2. 2011

Nas je najbolj prepričala Dona, svojo najljubšo dobrodelnico pa si lahko ogledaš (in prebereš še več) na:

 

Dobre vile prihodnosti

Dona Gomilšek je dekle na mestu. Ker pravi, da ni dobrih del nikoli preveč, je doma izdelala punčko iz cunj in jo poimenovala Cosmo Dobrodelka.

Punčka je kar deset dni potovala med Doninimi prijatelji in jih spodbujala k dobrodelnosti. Tako je nastala prava veriga dobrih del, vsi udeleženci pa so bili nad Donino idejo več kot navdušeni.

Glede na to, da si prva izmed tekmovalk predstavila svoj projekt, kje si iskala navdih?

Ideja o verigi dobrih del se je pojavila čez noč. Kar nekaj dni sem porabila za razmislek, in ko sem najmanj pričakovala, me je zadelo: “Kaj pa če bi v svojo akcijo Cosmo Dobrodelke vključila več ljudi, da bi bilo dobrih del čim več!” Tako je nekako nastalo vodilo akcije: 10 dni, 10 ljudi, 10 dobrih del. Najprej sem razmišljala o potujočem dnevniku, kamor bi sodelujoči prilepili fotografijo in pisali o svojem dejanju, pa se mi je ideja o punčki iz cunj zdela bolj prisrčna.

Si morda pri izzivu naletela na kakšno oviro?

Ovira je bil le začetni dvom o neuspehu akcije s Cosmo Dobrodelko. Skrbelo me je, da punčka ne bi prišla v roke kakšnega šolskega huligana.

Kaj prostovoljstvo pomeni zate?

Moram priznati, da sem pogosto tako zaposlena s številnimi stvarmi, da kar nekako pozabim na dobra dela. Izziv mi je tako nekako odprl oči, me prisilil k razmišljanju o krivicah na svetu ter rešitvah, ki bi osrečile ljudi. Seveda kot kakšna mis sveta nisem bila ravno sposobna zagotoviti miru na svetu, a prepričana sem bila, da nekaj že lahko ukrenem.

S čim misliš, da si najbolj prepričala Cosmo žirijo?

Predvsem z unikatnostjo in trudom, ki sem ga vložila tako v šivanje punčke kot tudi v organiziranje akcije.

Kaj se ti zdi najpomembnejše pri skrbi za druge?

Najpomembnejša stvar, na katero pogosto pozabljamo, je prisluhniti človeku ali živali. Čeprav se nam včasih naši problemi zdijo večji, je pomembno, da znamo prisluhniti ter nato tudi z vsemi svojimi dosedanjimi izkušnjami pomagati po najboljših močeh.

Imaš morda idejo, kako bi tvoja akcija zaživela tudi dolgoročno?

Glede na to, da ljudje prisrčnim dobrodelnim akcijam ne morejo reči ne, mislim, da bi lahko moje dobro delo zaživelo tudi dolgoročno. Nekaj truda bi bilo mogoče treba vložiti v razmislek o spremljanju punčke, o čemer sem razmišljala že v svoji akciji. Stvar sem rešila z zahtevo, da mi imetniki punčke po končanem dobrem delu v dokaz pošljejo fotografijo.

4 naj izjave

Izbrali smo pet najboljših izjav deklet, ki so nas prepričale s pozitivno energijo ali navdihujočo mislijo.

  • Sintija Zupan: “Oh, kako obožujem trenutke, ko premišljujem, kaj vse lepega se mi je zgodilo, obožujem tudi sanjarjenja o tem, kaj vse se še bo zgodilo. Ja, veliko premišljujem in sanjarim. Ampak konec koncev, kam pa pridemo, če nimamo sanj?” Iz bloga: Cosmo matura se je začela
  • Maja Kovač: “Zanimivo je, kako življenje preseneča. Nekdo, ki se zdi na prvi pogled precej drugačen in pomoči potreben, ti lahko ponudi veliko več ljubezni in topline, kot smo je dandanes vajeni prejemati od soljudi.” Iz bloga: Sončki
  • Barbara Horvat: “Informativni dnevi me vedno opozarjajo, kako hitro se moram odločiti kako naprej. Čeprav imam določeno vizijo o življenju, se mi zdi, da še nisem popolnoma prepričana, kdo sploh sem in kaj hočem. Skratka ... življenje je napeto pa tudi zabavno. Le znati moraš z njim, pa se vede poslušno kot kužek.” Iz bloga: Prihodnost, prihodnost
  • Patricija Oštarijaš: “Odkar sem prvič pogledala film Hudičevka v Pradi, sem želela delati in pisati članke za modno revijo. Zdaj sem tukaj, sedim in pišem zaključek svojega prvega bloga v življenju. Zadnje čase je sreča res na moji strani! (za vsak vsak primer pa vedno raje potrkam po mizi).” Iz bloga: Kako se je vse začelo ...