Izračunaj CO2 odtis

Ker CO2 predstavlja približno 80 odstotkov emisij toplogrednih plinov, ki v največji meri prispevajo k podnebnim spremembam, si s spletnim kalkulatorjem ogljičnega odtisa izračunaj svoj CO2 odtis.

20. 3. 2009

V okviru kampanje 'Energija si, bodi učinkovit' je nastal spletni kalkulator, s katerim lahko tudi ti izračunaš svoj osebni ogljični odtis in odtis gospodinjstva.

Kaj je CO2 odtis?

  • Ogljični odtis ti pove, koliko ton tega toplogrednega plina ustvariš s svojimi vsakodnevnimi aktivnostmi, meri se ga v tonah, deli pa na primarnega in sekundarnega.
  • Primarni odtis: predstavlja direktne izpuste zaradi uporabe fosilnih goriv (nafta, premog, zemeljski plin), ki vključujejo porabo energije v gospodinjstvu in transportu.
  • Sekundarni odtis: vključuje posredne emisije, ki nastanejo v celotnem življenjskem ciklusu izdelkov, ki jih uporabljaš.

Izračunaj svojega

Preden se lotiš vnašanja podatkov v spletni kalkulator, preberi navodila za izpolnjevanje:

1. Zberi vse podatke: Poiščite podatke na položnicah za električno energijo in ogrevanje ter račune za avtomobilsko gorivo.

2. Poišči spletni formular: Na spletni strani www.energijasi.com ali www.hse-energija.si poišči formular za izpolnjevanje spletnega CO2 kalkulatorja.

3. Izpolni podatke: Sledi puščicam za premikanje skozi zavihke in izpolni zahtevane vrednosti, ki veljajo za tvoje gospodinjstvo.

4. Sodeluj v nagradni igri: V četrtem zavihku (namenjen je povzetku vrednosti tvojih emisij CO2) vpiši ime, priimek, naslov prebivališča in elektronski naslov - s tem, ko boš vpisala svoje podatke in potrdila sodelovanje, boš vključena v nagradno igro za energetsko učinkovite nagrade.

V vednost: Nagradna igra poteka do vključno 15. maja, žrebanje bo izvedeno do 20. maja, nagrajenci pa bodo objavljeni na spletni strani www.energijasi.com oz. www.hse-energija.si 22. maja.

5. Pričakuj rezultate: Nato na svojem elektronskem naslovu pričakuj potrdilo o prejemu podatkov, seštevek vrednosti izpustov CO2 in nasvete, kaj lahko storiš za zmanjšanje svoje ogljične sledi.

Kako lahko zmanjšaš svoj CO2 odtis?

Na povsem enostaven način lahko razbremeniš našo mater Zemljo:

  • Zmanjšaj temperaturo doma za 1 ?C.
  • Zamenjaj staro hladilno napravo za energetsko učinkovito (z energetsko nalepko A+).
  • Uporabljaj varčne žarnice oz. sijalke, ki porabijo manj energije, pa še trajajo dlje.
  • Na kratke razdalje se vozi s kolesom ali pojdi peš in bolj pogosteje uporabljaj javni prevoz.
  • Pri nakupu novega avtomobila izberi avto z najmanjšimi izpusti CO2 in s tem prihrani tudi pri gorivu (za prihranek goriva preveri še tlak v gumah).
  • Posadi drevo, saj eno drevo v svojem življenju veže 1 tono CO2.