Izpolnjevanje novoletnih zaobljub - si že začela?

Obljube, želje in cilji za novo leto so napisani. Zadovoljna si in se v resnici prav veseliš tega leta. Pa vendar obstaja nekaj, nekaj je tam zadaj, ki ti vsake toliko prišepne: »Kaj pa če ...«.

7. 1. 2014

To je dvom – to je tisti del tebe, ki vedno najde razlog, zakaj še ni pravi čas, da storiš to in to, in da, saj je še čas, saj se ti res nikamor ne mudi.

Dvom nas ovira na naši poti življenja. Zaradi njega opustimo svoje namene in se dostikrat pustimo prepričati, da saj pa res tega še ne zmoremo, bolje da še malo počakamo. Če dvomimo, v resnici ne verjamemo, da je nekaj možno uresničiti. In opustimo vse skupaj. Kaj se zgodi? Nekaj časa izgleda vse v redu, morda si celo malo oddahneš, ker ti ni treba nič storiti, potem pa pridejo občutki nelagodja, nezadovoljstva, ujetosti, jeze in sovraštva. Jezni si in zameriš vsem okrog sebe, v resnici pa si jezna nase, ker nisi nič naredila od tega, kar si si obljubila.

Namreč, ko si enkrat obljubiš, da boš nekaj naredila (začela iskati novo službo, se vpisala v tečaj Salse, šla vsaj trikrat na teden v naravo, skrbela za zdravo prehrano itd.) in potem tega ne narediš, je to tako, kot da nekomu drugemu obljubiš nekaj, pa potem te obljube ne izpolneš. V bistvu je še huje, ker gre za obljubo, ki si si jo dala sama sebi. Ti si pa v svojem življenju najpomembnejša in bi morala biti vedno na prvem mestu.

Zato poglej še enkrat svoj seznam novoletnih zaobljub in začni kar s prvo. Ne iskati izgovorov, zakaj ne še zdaj, ampak boš raje še malo počakala.

  • Če je na tvojem seznamu obljuba, da boš začela bolj zdravo jesti, potem lahko že danes za malico namesto rogljička z marmelado poješ jabolko in pest oreščkov ali pa namesto kosa pice za kosilo, poješ toplo zelenjavno juho in kos kruha;
  • Če je na tvojem seznamu obljuba, da se bošveč gibala in hodila v naravo, potem lahko že danes po službi namesto na kavo s prijateljico v bližnji lokal, odideta na bližnji hrib ali v park;
  • Če je na tvojem seznamu obljuba, da bošveč časa namenila svojim bližnjim (fantu, prijateljem, staršem, babici in dedku...), potem lahko že danes stopiš v akcijo in narediš današnji večer drugačen kot si ga običajno preživljala: ugasni televizijo in se raje pogovori s svojimi najdražjimi o dnevu, ki je za vami, naredite plan za vikend, skupaj skuhajte večerjo...;
  • Če je na tvojem seznamu obljuba, da bošveč časa namenila hobiju, potem lahko že ta vikend en dan namesto pospravljanju, nameniš hobiju – boš pospravljala kakšen drug dan;
  • Če je na tvojem seznamu želja po partnerstvu, potem najprej premisli, kakšno partnerstvo si želiš in kakšnega partnerja, nato pa poglej, ali imaš te lastnosti že sama – kajti to, kar imamo in takšni kot smo, to privlačimo in obratno;
  • Če je na tvojem seznamu želja po novi službi, kjer boš lahko bolj ustvarjalna in zadovoljna, potem si lahko že ta vikend vzameš čas in razmisliš, kaj vse te veseli, kaj so tvoje sposobnosti in talenti, nato pa vse to preglej in razmišljaj, kje in na kakšen način bi lahko to delala.

Začni z majhnimi spremembami, z majhnimi koraki, da se boš lažje navadila in sprejela »novo« v svoje življenje. Ni važno, kako veliki so koraki, pomembno je, da korakaš, saj z vsakim korakom nekaj spremeniš in z vsakim korakom si bližje cilju.

Ko enkrat sprejmemo odločitev, ko v sebi čutimo to odločitev kot pravo, potem se pojavi tudi moč, da to izpeljemo. Saj poznaš pregovor: Kjer je volja, je tudi moč? Zavedaj se, da imaš to moč v sebi, da spremeniš, kar si si obljubila. Le pogumno!

Tinkara Filač, zdraviodnosi.blogspot.com

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri