Kolažni album - v najlepši spomin!

Oblikovanje kolažnih albumov ni nova umetnost, saj obstajajo, odkar obstajajo fotografije, želja, da bi s slikami oživili osebne zgodbe, pa je bila pred sto leti enako močna kot danes.

Čudovito darilo za zlati jubilej tvojih starih staršev, ki te bo stalo le nekaj ur tvoje pozornosti in za ščepec ustvarjalnosti. (foto: shutterstock) shutterstock
30. 9. 2012

Večina nas ima doma še vedno polne predale in škatle, ki so polne starih, večinoma porumenelih fotografij, medtem ko na naših računalnikih, hrambenih ključkih in na spletu ždi še na tisoče novejših posnetkov, na večino katerih smo - resnici na ljubo - najverjetneje kar malo pozabili.

In prav v tem je smisel starih dobrih kolažnih albumov. Ti nas do neke mere prisilijo, da zbirke svojih fotografij (tudi tistih v digitalni obliki) uredimo, izberemo najbolj reprezentativne in z njimi opremimo ličen spominski album.

Kolažni album je pravzaprav knjiga našega življenja, pogosto in za mnoge pravzaprav edina knjiga, ki jo bodo v življenju zares 'napisali'.

Te mika, da bi se ga lotila?

Izdelaj si ga sama!

Takšen album lahko izdelaš za lastno veselje ali veselje poznejših generacij, lahko pa ga izdelaš tudi za nekoga drugega - je namreč čudovito darilo za rojstne dneve, obletnice in druge slavnostne priložnosti.

Tehnike izdelave kožnega albuma so se skozi desetletja spreminjale, da bi do dandanes postale nadvse raznovrstne, zato smo prepričani, da boš v prebujanju svoje ustvarjalne žilice več kot le uživala.

Za svoj tematski spominski album boš za bogatenje ozadja strani z izbranimi fotografijami tako lahko uporabila šampiljke ali se enostavno lotila barvanja, morda boš izdelala posebne reliefe, mozaike ali pa si pomagala kar z izrezovanjem. Strani tvojega lastnega kolažnega albuma boš morda okrasila tudi z blagom, trakovi, gumbi, obročki in folijo.

Mesto, kjer so doma spominki

V kolažni album zelo lepo sodijo tudi raznorazni spominki, kot so vstopnice, pisma, spričevali, kovanci in podobno. Vsi ti predmeti so kot majhni zakladi, ki si jih z razlogom zadržala in se jih odločila hraniti.

Do tega trenutka ...

S prav takšnimi spominki, ki jih sicer skrivamo po škatlah ali predalih in nanje pogosto pozabimo, lahko narediš strani kolažnega albuma povsem svojstvene, dragoceni spomini pa bodo skupaj s pomembnimi fotografijami postali lažje dostopni in bili hkrati shranjeni na najboljši možni arhivski način.

Zapis v trajni spomin

In ne pozabi, da čeravno fotografije povedo več kot tisoče besed, v tvoj kolažni album še kako sodijo tudi te, še najbolje v obliki dnevniških zapisov.

Z njimi boš le še poudarila zgodbo, ki jo govorijo že fotografije. Opazovalcu bodo povedale podrobnosti o dogodku, ki marsikdaj iz samih podob niso očitne. Lahko pa se seveda odločiš tudi, da se boš v teh zapiskih izrazila na povsem drugačen način, kakršnega v vsakdanjem življenju sicer ne bi uporabila. Tako lahko v kolažni album izpoveš doživljanje čustev ob izgubi ali pa se prepustiš žalosti, ljubezni, veselju in mnogim drugim občutkom.

Če te tematika izdelave kolažnega albuma zanima in bi potrebovala še več praktičnih iztočnic, ti na tem mestu lahko priporočimo knjigo Ustvarite nepozabne spomine (Scrapbooking tehnike) avtoric Karen Melvor in Sarah Mason.